Ustati iz kreveta uprkos umoru, znajući da je pred vama dug dan? Za neke, jutra su više prokletstvo nego blagoslov. Ali to ne mora biti slučaj: pokazat ćemo vam nekoliko savjeta i trikova kako biste se radovali buđenju. Fiksna jutarnja rutina ne samo da može donijeti radost, već i pružiti više energije i produktivnosti. Postoji mnogo načina na koje možete oblikovati svoje jutro i koristiti ga razumno.

Uspješni ljudi često kažu da je dnevna jutarnja rutina dio njihovog recepta za uspjeh. Mali ritual koji može imati pozitivan efekat i omogućiti nam da započnemo dan sa manje stresa. Često je dovoljno deset minuta ujutro.

Užurbanost određuje jutro za mnoge od nas

Za mnoge zaposlene, jutro obično ide ovako: zvoni alarm, pa pod tuš, operite zube, možda odvedete djecu u vrtić ili školu, uzmite nešto za doručak u pekari i onda u kancelariju. Gužva u tako malom vremenskom periodu koja ponekad može uticati na ostatak dana.

Autor Benjamin Spall je za svoj blog “Moja jutarnja rutina” pitao preko 300 kreativnih umova, uspješnih poduzetnika i autora bestselera o njihovim svakodnevnim jutarnjim rutinama. Rezultat: Ne postoji savršena jutarnja rutina, ali postoji mnogo rituala koje možemo naučiti od ovih ličnosti i iskoristiti ih da opuštenije započnemo dan.

Jutarnja rutina: vrijeme samo za tebe

Vrijeme je za opuštenu šoljicu kafe nakon ustajanja i prvog pogleda u novine, deset minuta više vremena za malo duže tuširanje sa Weleda Energy aroma gelom. Za dobar osjećaj i početak dana, miris energije ranog jutra i buđenja uz 100% prirodni mirisi đumbira, limunske trave i kedra.  Ovo su mali i jednostavni rituali koji imaju pozitivan učinak na našu svakodnevnu rutinu.

Svako treba sam da otkrije koja mu jutarnja rutina odgovara. Samo probaj različite stvari.

Jutarnja rutina: njega

Jutarnja rutina je “me-time” – vrijeme kada se samo brinete o sebi. Prvi korak? Mali program kako biste se osjećali zaista ugodno u svojoj koži. Za to je prikladna individualna rutina njege kože uključujući bočicu Orthomol Beauty-a. Ovo može aktivirati vašu ljepotu iz dana u dan i pomoći da vaša koža, kosa i nokti opskrbe važnim hranjivim tvarima.

Kao što to često biva, psihološka komponenta se i ovdje računa: Ne gledajte na svoju njegu kao na dosadnu obavezu ujutro, već kao na svjestan trenutak dobrog zdravlja. Probajte jutarnju njegu lica sa Dr.Hauschka kozmetikom. Koristeći posebne ekstrakte ljekovitih biljaka, svaka formulacija je fino usklađena s promjenjivim potrebama vaše kože i pomaže vašoj koži da ponovo otkrije svoju prirodnu ravnotežu. Takva promjena perspektive često znači da je već mnogo postignuto i da se sa sigurnošću možete radovati lijepom danu u svakom pogledu.

Jutarnja rutina: ishrana

Isto važi i za doručak: slušajte svoj osećaj (u pravom smislu te riječi). Još niste gladni? Odgodite svoj prvi pravi obrok. Možda ipak možete popit Rabenhorst sok i napravite važan doprinos u svakodnevnoj opskrbi vitalnim hranjivim sastojcima ili ukusnu zobenu pločicu za dodatnu porciju energije.

Međutim, ako volite da ujutro uživate u velikom doručku, možete se opustiti. Odvojite vreme da u miru pripremite svoj omiljeni doručak i da svom tijelu obezbijedite važne hranljive materije. Tako da uveče možete zaspati puni iščekivanja i sanjati o ukusnim palačinkama od Bauckhof višenamjenskog brašna ili hljebu sa sjemenkama – ko ne bi ustao kada zazvoni alarm?

Jutarnja rutina: vježba

Biti aktivan ujutro ima mnoge prednosti: dovoljno vježbanja pokreće vašu cirkulaciju, oslobađa endorfine i daje vam osjećaj da ste nešto postigli u prvim satima dana. Kako unaprijediti svoje vježbanje i koji su to preporučeni dodaci prehrani pročitajte u tekstu “Unaprijedite vježbanje sa Havajskim mikroalgama“.

Naravno, na vama je, koji oblik kretanja ćete izabrati. Duga šetnja sa psom, pilates ili znojna kardio sesija? Slušajte šta vam tijelo govori. Najvažnije je da uživate u tome kako biste dan mogli započeti na pozitivan i uravnotežen način. Naš savjet: pripremite svoju sportsku odjeću i dodatke noć prije. Na taj način možete početi odmah ujutro. To snižava prag inhibicije.