Informacije koje dobivamo iz različitih medija o uticaju kafe na dijabetes, često na nas djeluju zbunjujuće. Novinski članci mogu u istoj sedmici navesti prednosti koje kafa može imati kod dijabetesa, a onda i proglasiti kafu kao potpuno beskorisnu kada je u pitanju regulisanje nivoa šećera u krvi. To ipak ne znači da su informacije kontradiktorne.

Da jednostavno objasnimo, kafa sadrži različite hemikalije, od kojih neke imaju blagotvorno dejstvo dok druge mogu imati manje blagotvorno dejstvo, kao što je sam kofein koji može kratkoročno uticati na djelovanje inzulina.

Kofein i nivo šećera u krvi

Pokazalo se da redovna visoka konzumacija kofeina, tokom perioda od 4 sedmice, smanjuje osjetljivost na inzulin kod osoba s dijabetesom tipa 2. (izvor).

Dok su istraživači radili na otkrivanju veze između veće konzumacije kafe i manje osjetljivosti na inzulin, prepoznali su i pojavu da brzi prijelaz na veci broj kafa na dan može dovesti do atipičnog ili snažnog odgovora tijela u smislu osjetljivosti na inzulin. Dakle, ovakve nagle prelaske na veći broj kafa na dan, osobe sa dijabetesom moraju izbjegavati.

Prednosti kafe

Pokazalo se da kafa smanjuje rizik od sljedećih stanja:

  • Dijabetes tipa 2
  • Rak – kao što je rak endometrijuma i agresivni rak prostate
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Moždani udari
  • Alzheimerova bolest
  • Parkinsonova bolest

Kafa sadrži polifenole, molekule koje imaju antioksidativna svojstva za koja se široko vjeruje da pomažu u prevenciji upalnih bolesti, dijabetesa tipa 2, a imaju i antikancerogena svojstva.

Pored polifenola, kafa sadrži mineral magnezijum i hrom. Veći unos magnezija povezuje se danas sa nižom stopom oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Mješavina ovih nutrijenata može biti od pomoći za poboljšanje osjetljivosti na inzulin, što može pomoći da se neutraliziraju upravo suprotni efekti kofeina.

Kafa i prevencija dijabetesa

Kafa i njen uticaj na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 proučavani su više puta, a istraživanja su ukazala na značajno manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2 kod osoba koje su pile kafu.

Studija iz 2009. godine na 40.000 učesnika istakla je da konzumacija 3 šoljice čaja ili kafe dnevno dovodi do 40% manjeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. [izvor2]

Studija provedena sa zdravstvenim radnicima u SAD-u i Velikoj Britaniji, objavljena 2014. godine, pokazala je da su oni koji su povećali konzumaciju kafe doživjeli smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 za 11% u naredne 4 godine.

Kafa bez kofeina i nivo glukoze u krvi

Dakle, dok kofein može ometati osjetljivost na inzulin, druga svojstva kafe imaju upravo suprotan efekat.

Stoga se vjeruje da kafa bez kofeina može predstavljati najbolju opciju za osobe sa dijabetesom jer istraživači smatraju da uključuje prednosti kafe, ali ne i njene negativne efekte koji su povezani s kofeinom.

Mlijeka i sirupi u kafi

Sa nekim vrstama kafe, svi oni koji imaju dijabetes moraju biti oprezni. Kafe sa sirupom postale su  popularna vrsta kafe u 21. vijeku, ali bi mogle biti problematične za osobe sa dijabetesom ili u riziku od dijabetesa.

Ako imate dijabetes ili ste u riziku od dijabetesa, preporučljivo je smanjiti izloženost proizvodima sa previše šećera. Ako s vremena na vrijeme želite da uživate u sirupastoj kafi, birajte manje šoljice i pijte polako kako biste uživali u ukusu bez dramatičnog povećanja nivoa glukoze u krvi.

Još jedan moderan trend kada je kafa u pitanju jeste Latte kafe – veoma mliječna kafa. Latte treba posmatrati dvostruko: kroz broj kalorija u latteu i količinu ugljikohidrata u njima.

Dok se za Latte nekad koristi i obrano mlijeko, neki od njih mogu biti zaslađeni što će povećati njihove kalorije. Mlijeko, bilo punomasno ili obrano, obično ima oko 5 g ugljikohidrata na 100 g. Običan, nezaslađen Skinny Latte (sa obranim mlijekom) može sadržavati između 10 i 15 g ugljikohidrata.

Izvor: www.diabetes.co.uk