O kojim biste stvarima trebali razmisliti prije poroda?

Što se više bliži datum dolaska bebe na svijet, to su veće uzbuđenje i iščekivanje. Međutim, ponekad se pojave strahovi i osjećaj nesigurnosti. Ono što vam može biti od pomoći jeste da se dobro pripremite. To se ne odnosi samo na potrebnu opremu i eventualni kurs pripreme za porod – već i na posvećenost svome tijelu i umu.

Naravno, svaka je trudnica drugačija: jedna želi da se sve pripremi do najsitnijih detalja, druga ne želi da priprema mnogo stvari. Ali čak i ako pripadate ovom drugom tipu, kako trudnoća više odmiče, vaše će se misli sve više vrtiti oko dobrobiti vas i vaše bebe, rođenja i vremena nakon rođenja. Mnogima pomaže što su nekoliko stvari isplanirali, osmislili, organizovali, a možda se i istrenirali.

Sportski trening? Apsolutno!

Često neka razmišljanja započnu čim saznate za svoju trudnoću. Šta mogu jesti, šta mogu učiniti? Neki ipak misle da vježbanje nije dobra ideja u trudnoći. Upravo suprotno, ali naravno pod uvjetom da ne pretjerate i ne odaberete neki rizičan sport. Konkretno, sportovi kojima ste se već redovno bavili, poput trčanja, još uvijek su dopušteni. Lagana tjelovježba dobra je za razvoj fetusa i za majku uopšte.

Aktivne trudnice ne samo da imaju manje zdravstvenih tegoba i prekomjernih kilograma, nego je i sam porođaj često jednostavniji. Studije također govore da vježbanje može smanjiti rizik od depresije tokom trudnoće i nakon poroda (perinatalna depresija). Niste sigurni je li vaš sport pogodan u trudnoći? Razgovarajte sa svojim ljekarom i trenerom. A možda vaš sportski ili fitnes klub nudi posebne programe za trudnice. Za neke trudnice su tehnike opuštanja, poput joge, također izvrsna priprema za porod.

Gdje roditi?

Teška i istovremeno vrlo individualna odluka je izbor mjesta rođenja vaše bebe: porodilište u kliničkim centrima ili gradska bolnica, privatna klinika ili porođaj kod kuće? Zatražite informacije iz različitih ustanova da biste donijeli odluku. Naravno, uvijek biste trebali uzeti u obzir i medicinske aspekte vaše trudnoće. Nakon što se odlučite, možete ugovoriti sastanak u klinikama za informativni razgovor. To štedi vrijeme kada već porod započne. I ne zaboravite, odluku treba donijeti bar do 30. sedmice trudnoće!

Kursevi pripreme za porod

Mnoge klinike, babice i udruženja za trudnice nude kurseve pripreme za porod. Otkrijte šta vam najviše odgovara.

Kursevi su obično namijenjeni onim trudnicama koje postaju majke po prvi put, vodite računa da kursevi obično nisu za iskusne majke. Svakako, kada je riječ o prenatalnim kursevima, u bilo kojem trenutku možete razgovarati o svojim ličnim pitanjima i stanjima sa svojim porodičnim ljekarom kao i ginekologom koji vodi vašu trudnoću.

Značaj priprema ogleda se u pripremi za sve psihičke i fizičke napore koje trudnoća i porođaj podrazumjevaju. Krajnji cilj je da polaznice kursa porođaj dočekaju pripremljene, ali i da u novu životnu ulogu uđu mirne i spremne.

Torba za porodilište

Mnogi smatraju umirujućim da je torba za porodilište već spakovana i spremna sedmicama prije termina poroda. Pogotovo jer se vrlo malo beba drži izračunatih termina poroda. Razmislite o svim važnim dokumentima, poput zdravstvene knjižice, iskaznice zdravstvenog osiguranja, uputnica ljekara, lične karte i sl. Uz to, u vašoj torbi za porodilište ne smiju nedostajati udobni predmeti poput spavaćice ili duge majice, papuča, duksa ili džempera, čarapa i udobne trenerke.

Mogli biste dodati i balzam za usne, šnalice za kosu, naočale, nešto za popiti, nekoliko grickalica i slušalice za muziku. I naravno, ne zaboravite na punjač za mobitel. Možda vam treba samo malo stvari. Vi najbolje znate šta vam je važno imati kod sebe kada porod krene.

Obzirom da većina trudnica biva klistirana prije poroda, da bi se kasnije olakšala probava, dobro je da se već sa sobom ponese prirodni sok koji reguliše probavu (kao npr. sok ili kompot od šljiva, smokve i sl).

Organizacija okruženja

Trudovi počinju usred noći dok starije dijete čvrsto spava, a isto tako i komšije i prijatelji? Provjerite je li neko spreman brinuti se o starijoj djeci i može li doći u svako vrijeme, kao usred noći.

I unaprijed razmislite koga želite imati sa sobom za vrijeme poroda? Ne mora to uvijek biti partner.

Volite li da stvari budu uredne? Razgovarajte sa porodicom ili prijateljima mogu li pospremiti stan prije nego što se kući vratite s bebom.

Neko treba napuniti frižider vašim omiljenim stvarima. Nove tate često imaju mnogo različite stvari na umu i stvari koje trebaju obaviti. I posljednji savjet za vas: da biste se prijavili za dječiji dodatak, naknadu za roditeljsko odsustvo itd. moraju se popuniti razni dokumenti. To se može učiniti unaprijed. Nakon poroda, sve što trebate je ubaciti tačan datum rođenja bebe i tata može sve predati na odgovarajuću adresu.

Opuštanje

Da li sve zvuči kao dobro tempirana organizacija? To je istina, ali ovo su sve samo prijedlozi, a često stvari ispadnu sasvim drugačije. Ali možda vas malo umiruje kad znate da ste dobro pripremljeni – fizički i mentalno. Kažu da su opuštene majke obično najbolje majke. Stoga je određena količina mira i spokoja korisna mnogim mladim majkama kao i bilo koji drugi aspekt pripreme za porod.

Vaše tijelo često samo upravlja ovim visokim performansama, a ključno je da se vi, uprkos svim naporima, osjećate ugodno.