Za više informacija preuzmite brošuru

 Jak imunitet – Osnova za uspješnu vakcinaciju 

 

 

Sa Orthomol Immunom. Spreman. Za život.

Orthomol Immun je hrana za posebne medicinske svrhe. Pogodan je za prehrambeno upravljanje imunološkim nedostatkom povezanim sa ishranom (npr. ponavljajuće respiratorne infekcije). Orthomol Immun sadrži važne mikronutrijente za imuni sistem. Prehrambene karakteristike vitamina C imaju ključnu ulogu u imunološkoj odbrani. Na primjer, neke imunokompetentne ćelije sadrže koncentraciju vitamina C koja je oko 10-100 puta veća od razine u plazmi.

 

 

Imuni sistem – čuvar vašeg zdravlja

Tokom cijele godine, obrambene snage tijela suočavaju se sa svim vrstama izazova: stresom na poslu i u našem privatnom životu, fluktuacijama u fizičkom zdravlju, a ponekad čak i bolestima – sve su to prepreke koje je potrebno prevladati. Ovdje imunološki sistem igra odlučujuću ulogu: bori se protiv bakterija, virusa i gljivica, bori se protiv zagađivača okoliša i pomaže zacjeljivanju rana.

Kako djeluje imunološki sistem?

Imunološki sistem je visoko složena i osjetljiva mreža koja se širi cijelim tijelom. To uključuje sljedeće organe: koštanu srž, timus, slezenu, krajnike, limfne čvorove i posebne krvne stanice, na primjer. Imuni sistem se sastoji od nespecifičnog dijela i specifičnog dijela koji su usko povezani u njihovom načinu rada i koji se uzajamno podržavaju. Nespecifični mehanizmi su prva linija odbrane i aktivni su od rođenja. Dva ključna igrača u nespecifičnom odbrambenom sistemu su fagociti i prirodne ćelije ubojice.

Ako virusi ili bakterije uspiju ući u tijelo (npr. kroz ranu), ove se obrambene ćelije aktiviraju. Oni identificiraju klice, apsorbuju stranu ćeliju i unište je. Neki okupatori se ne mogu odmah prepoznati kao opasne strane ćelije, jer su pametno prerušeni. Zatim se postavlja konkretna, stečena odbrana. To je prilagođena odbrana koja se razvija samo u direktnom sučeljavanju s određenim patogenima. Na primjer, obrambene ćelije u specifičnom imunološkom sistemu su B i T limfociti. B ćelije mogu označavati klice posebnim proteinima (antitijelima), čineći ih prepoznatljivim po fagocitima i prirodnim ćelijama ubojicama.

Jačanje imunološkog sistema

Velika složenost zadataka koje obavlja imunološki sistem znači da se uveliko oslanja na dovoljnu opskrbu vitaminima i elementima u tragovima. Pojedine ćelije u imunološkom sistemu moraju se stalno „reproducirati“. Sve potrebne tvari moraju se stoga neprestano unositi kroz hranu da bi se ojačao imunološki sistem.

U cilju suzbijanja dopinga, Orthomol Immun je uključen u listu Kölner Liste® (Köln list®) kako bi se postigla veća transparentnost i sigurnost.