Oralno zdravlje ili zdravlje kompletne usne šupljine direktno se odražava na zdravlje cijelog organizma.

Usna šupljina je ogledalo stanja organizma i kao takvu je moramo zaštititi usvajanjem zdravih navika- redovna i detaljna oralna higijena, konzumiranje zdrave hrane i pića, uklanjanje loših navika kao što su pušenje, konzumiranje alkohola te redovne posjete stomatologu.

Jedan od vrlo čestih simptoma, koji mnogi zanemaruju, jeste krvarenje gingive (desni). Lividno-crvena boja gingive i krvarenje prilikom četkanja zuba su prvi simptomi gingivitisa (upala desni), koji ukazuju da se oralna higijena mora poboljšati ali i to da je neophodan pregled stomatologa. Zanemarimo li takve simptome i jasne znakove upozorenja, doći će do razvijanja paradontalnih bolesti  (parodontoze), koje karakteriše gubitak potpornih struktura zuba, pomičnost zuba, česte gnojne upale te kao krajnji rezultat i gubitak zuba.

Bitan uticaj na oralno zdravlje imaju razna stanja i bolesti organizma.

Tako se u toku trudnoće, zbog povećane koncentracije hormona, često razvija trudnički gingivitis (krvarenje desni i uz korištenje i najmekših četkica). Trudnicama preporučujemo održavanje oralne higijene na visokoj razini i redovne posjete stomatologu u cilju eliminisanja mekih i tvrdih zubnih naslaga kao i praćenje zdravlja zuba.

Faktori koji utiču na razvijanje gingivitisa i parodontitisa, pored loše oralne higijene, su pušenje, prisustvo mekih i tvrdih naslaga na zubima (kamenac), neadekvatne plombe i protetski radovi (krunice, mostovi).

Dijabetes melitus je također riziko faktor za nastanak parodontalnih oboljenja.

Usta su ulaz u organizam, ispunjen brojnim bakterijama kao normalnim stanovnicima usne šupljine. Infekcije se iz usne šupljine mogu širiti na ostale organe, naročito kod imunokompromitovanih osoba.

Za očuvanje i unaprjeđenje oralnog zdravlja preporučujemo:

-redovnu i urednu oralnu higijenu (pranje zuba minimalno dva puta dnevno, ujutru i uveče) uz pravilan odabir četkice za zube i redovnu zamjenu istih.

-zubne paste- sadrže čestice za uklanjanje plaka, komponente za jačanje cakleni, komponente za smanjenje preosjetljivosti zuba. Danas su sve više u upotrebi tzv.prirodne paste za zube, koje sadrže manje hemikalija, ali pružaju podjednak učinak u održavanju oralne higijene.

-vodice za ispiranje usta (antibakterijske), zubni konac, interdentalne četkice

-Redovne posjete stomatologu- dva puta godišnje ili po potrebi i preporuci stomatologa i češće.

Dijana Dorić-Hakalović, dr.stomatologije