Da li vam desni lako krvare? Možda je to zbog upotrebe pogrešne tehnike prilikom četkanja ili konca. Ili bi to mogao biti znak zdravstvenog stanja koje morate provjeriti.

Razgovarali smo sa doktoricom dentalne medicine Eminom Delić, zaposlenoj u stomatološkoj Poliklinici dr. Bandić u Sarajevu o problemima krvarenja desni i koje simptome ne smijemo zanemariti.

Održavanje higijene usne šupljine navika je koju bi čovjek trebao svakodnevno provoditi tokom čitavog života. Danas, najčešća oboljenja usne šupljine su karijes i parodontalne bolesti.

Dr. Emina Delić, poliklinika dr.Bandić

Najbolji način za sprječavanje njihovog nastanka su preventivne mjere koje pojedinac može samostalno da obavlja u svom domu, međutim nekada nam je potrebna i pomoć stručnog lica – stomatologa. Redovne stomatološke preglede trebali biste obavljati najmanje 2 puta godišnje, kako biste u potpunosti bili sigurni da ste na pravom putu ka idealnom oralnom zdravlju.

Simptom koji se nekada veoma često ignoriše je krvarenje desni.

Uzroci krvarenja desni mogu biti različiti:

  • Prvo mjesto zauzima neadekvatna tehnika četkanja zuba, kao i samo neredovno četkanje i čišćenje međuzubnih prostora.  
  • Osim lose oralne higijene, krvarenje desni može biti povezano i sa drugim zdravstvenim stanjima kao što su: diabetes, bolesti srca, hormonalne promjene (npr. trudnoća, menopauza) nedostatak određenih nutrijenata poput vitamina C.
  • Pušenje također poveća rizik od probelma sa desnima.

Kada se krvarenje desni pojavi, naravno potrebno je da posjetite svog stomatologa, ali možete sebi pomoći i kod kuće.

U osnovnom setu sredstava za održavanje oralne higijene na prvom mjestu su zubna četkica i pasta za zube, koji se koriste najmanje 3 puta dnevno, nakon svakog obroka. Na tržištu postoji veliki izbor četkica za zube, ultra soft, super soft, medium, kao i hard četkice. Prilikom izbora četkice za zube treba voditi računa o osjetljivosti desni, ali svakako da pacijentu bi trebalo savjetovati da koristi četkice sa mekšim i gušče postavljenim vlaknima. U svakom slučaju, četkica sa manjom glavom, srednje tvrdoće i relativno elastičnijom drškom zbog lakše kontrole i pokreta, odgovarati će svakome.

Također, postoje na tržištu i različita sredstva za ispiranje usne šupljine. Potrebno je izabrati neko sredstvo koje neće biti preagresivno za zube i desni. Veoma su često zanemareni određeni prirodni pripravci, koji se stoljećima koriste za očuvanje zdravlja desni.

Jedna od biljaka koja se može primjenjivati u liječenju zubnih tegoba je ratanija – Krameria triandra. Djelovanje biljke otkriveno je spoznajom da Peruanke već stotinama godina žvaću korijen ratanije, da bi sačuvale zdravlje zubi. Danas se lokalno može upotrijebiti tinktura za liječenje lakših upala usne šupljine i ždrijela. Nerazrijeđena se koristi tako da se namaže na zubno meso ili ga se masira, a razrijeđena se (30 kapi u čaši vode), grklja kod gingivitisa, stomatitisa, parodontitisa i angine. Ratanijin korijen se može naći i u sastavu nekih zubnih pasti.

U krajnjem slučaju, krvarenje desni ne bi smjelo biti ignorisano. To može ukazivati na ozbiljne probleme sa zdravljem usne šupljine i općenito tijela. Redovna briga o oralnom zdravlju, pravilna higijena i pravovremena posjeta stomatologu, ključni su za održavanje zdravih desni i osmijeha koji će nas pratiti kroz život.