Intimni kontakt bebine nježne, mekane kože sa majčinom kožom utiče na njihovo tijesno povezivanje  i razvoj beskrajne ljubavi, koja bebi osigurava ispunjavanje osnovnih bioloških potreba i potiče dojenje, a nauka dokazuje da taj međusobni dodir programira buduću fiziologiju i ponašanje djeteta-čovjeka. Neposredni kontakt nakon poroda, kada se dešava prvi susret majke i bebe kao zasebnih bića, umiruje oboje, ljekovit je za bebu, olakašava joj prilagodbu na vanjsku sredinu.

Kontakt koža na kožu tokom novorođenačkog i dojenačkog perioda i ta vrsta bliskosti je je od velikog značaja za dječiji psihički i fizički razvoj. Te zagrljene bebe, ležeći na majčinim prsima slušaju otkucaje majčinog srca, koja je njihova najljepša muzika,  koja ih opušta, umiruje i uspavljuje. Te bebe manje plaču, prepoznaju osjećaj zadovoljstva, zaštićenosti i toplote. Sve to pomaže razvoju bebinog mozga.

 U tom ekskluzivnom kontaktu, majka i beba se dobro upoznaju. Za majčino zaštitničko ponašanje zaslužan je hormon oksitocin , hormon ljubavi čiji nivo raste već pri pogledu na bebu, a njegovo lučenje potiče upravo dodir koža na kožu. Bebe upoznaju majčin miris, dodir i glas koji će ih umirivati svih narednih mjeseci i godina života.  

Prim. Dr. Amra Junuzović – Kaljić