Rituali koji sprječavaju nastanak strija

Tokom trudnoće, povećana razina estrogena povećava elastičnost kože, a pritom se vezivno tkivo jako rasteže zbog dodatnih kilograma. Redovna masaža prirodnim uljima može spriječiti nastanak strija. Masaža stomaka u ovom periodu može biti i prilika za rani kontakt sa bebom.

Što uzrokuje strije?

Vezivno tkivo kože počinje se opuštati u prvom tromjesečju trudnoće zbog hormonalnih promjena koje se događaju u tijelu. Koža se rasteže kako bi beba imala dovoljno prostora za rast. Ipak, ovo je pravi test izdržljivosti. Elastična vlakna mogu se prenapregnuti ili popucati zbog povećanja tjelesne težine.

Šta pomaže u borbi protiv strija?

Najkasnije u drugom tromjesečju, kada trudnički stomak sve više dolazi do izražaja, mnoge se žene počinju brinuti da će im nakon poroda na stomaku i stražnjici ostati strije. Tokom tog perioda važno je redovno njegovati kožu, ali i općenito brinuti o sebi. Umirujući dodir može vam pomoći da osvijestite promjene koje se dešavaju na vašem tijelu. Strije se obično ne mogu u potpunosti izbjeći, ali redovne masaže uljem mogu povećati elastičnost kože i spriječiti njihovo nastajanje ili umanjiti njihov izgled. Od početka trudnoće do kraja dojenja svaki dan laganim, kružnim pokretima umasirajte ulje na stomak, butine, zadnjicu i grudi.

Weleda ulje za trudnice

Prirodna biljna ulja štite kožu

Weleda proizvodi za njegu kože trudnica izrađeni su od visokokvalitetnih biljnih ulja. Proizvodi Weleda trudničke linije razvijeni su u saradnji s primaljama i doktorima, na temelju desetljeća iskustva i stručnosti u holističkoj medicini. Posebno se bavi potrebama kože tokom trudnoće i dojenja.

Čisto i prirodno, Weleda ulje za masažu strija s bademovim i organskim uljem jojobe čuva vlažnost kože. Formula koja sadrži ulje pšeničnih klica bogato vitaminom E poboljšava elastičnost i tonus kože u kombinaciji s redovnim masažama.

Za mene je Weleda ulje za masažu strija savršen primjer holističkog pristupa trudnoći – jer djeluje na svim razinama. S ovom formulom dragocjenih prirodnih ulja i ekstrakta arnike, žena može njegovati svoju kožu dok stvara intimnu vezu sa svojim djetetom.

Prirodna eterična ulja za holistički učinak

Weleda asoriman za trudnice koristi samo prirodna eterična ulja i biljne ekstrakte. Miris Weleda Ulja protiv strija osmišljen je da umiri osjetila tokom trudnoće. Nježni cvjetni miris ruže i nerolija obavija vas ugodom, pomažući vam da se osjećate samouvjereno i smireno. Formula eteričnih ulja u Weleda ulju za dojilje prilagođena je vašim posebnim potrebama tokom dojenja. Nježni miris mažurana, aromatične komponente lavande i slatkoća ulja komorača u kombinaciji djeluju umirujuće i opuštajuće, te pružaju olakšanje od iscrpljenosti. Weleda ulje za masažu međicu sadrži mješavinu prirodnih eteričnih ulja muškatne kadulje i ruže geranije. Nježni cvjetni miris pomaže u jačanju vaše snage i samopouzdanja.

Weleda linija trudnice

Savjeti za brižljivu njegu tijela

  • Odvojite vrijeme za brigu o svom tijelu i budite pažljive prema sebi.
  • Masaže uljem mogu biti dio Vašeg svakodnevnog rituala njege kože. Tokom masaže obratite pažnju na svoj stomak. Možda ćete osjetiti bebino pomicanje i guranje vaše ruke.
  • Masaže Weleda Uljem za međicu omekšavate kožu međicu i poboljšavate njenu elastičnost. To pomaže lakšem rastezanju kože tokom poroda. Masaža vam također pomaže da bolje upoznate svoje tijelo.
  • U prvim sedmicama trudnoće grudi se već počinju mijenjati. Nježna masaža Weleda uljem za dojenje pomaže u ublažavanju napetosti u grudima.
  • Njega kože tokom trudnoće nije samo sprječavanje strija i hidratacija kože, već i činjenje nečeg dobrog za sebe. Što je dobro za buduću majku, dobro je i za bebu.

Možda će vas zanimati i tekst “Tok trudnoće i porod” kojeg je pisao mr. sci. dr. Asima Spahovića, specijaliste ginekologije i akušerstva u kojem objašnjava kako teče trudnoća, te sam tok poroda u jednostavnim koracima.