Sve veće zagađenje okoliša razlog je za zabrinutost, kako za naše zdravlje, tako i za kožu. A šta to tačno znači za tvoju kožu?

Svi uticaji kao što su UV zrake, smog, fine čestice prašine, ispušni plinovi, dim cigareta, pelud, teški metali  oštećuju kožu jer poput tankog filma prijanjaju na kožu, uzrokuju oštećenja i potiču stvaranje slobodnih radikala što kao posljedicu ima nastajanje mitisera, iritaciju i preuranjeno starenje kože. Sve ovo naziva se “environmental aging” ili “starenje od okoliša”.

Kako bismo zaštitili kožu od zagađenja potrebno je ukloniti sve te sićušne mikro čestice iz pora tako da ih više ne začepljuje i zaštiti kožu od onečišćenja koje može prodrijeti u dublje slojeve, jer zagađenje zapravo može uništiti kolagen. Ipak, savjetujemo da izbjegavaš često fizički piling u rutini njege kože jer oštećuje barijeru i kožu čini osjetljivom.

Tvoja beuty rutina

Proizvodi koje koristimo bi trebali napraviti neku vrstu barijere između vaše kože i zagađivača u zraku. Naša preporuka je Dr.Hauschka krema od dunje. Ona dodatno štiti kožu od hladnoće, te je štiti od svih vanjskih uticaja. Ekstrakt sjemenki dunje zadržava vlagu, a dunjin vosak stvara zaštitni film koji ne ometa prirodno disanje kože.

Sastav koji uključuje dunju, jojobu, kajsiju i avokado jača kožu. U ovoj se kremi međusobno nadopunjuju probrana ulja, voskovi i esencije ljekovitih biljaka po uzoru na prirodu i tako tvore uravnotežen sastav.

Krema od dunje je idealna prirodna krema za svakodnevnu zaštitu lica.

Mnoge žene potpuno pogrešno izbjegavaju ulja u svojoj beauty rutini, iako je ona odavno puno više od samog nanošenja hidratantne kreme. Ulja nisu namijenjena samo njezi suhe kože te nisu sva teška za kožu i zato je vrijeme da se riješiš straha od njihove upotrebe jer pružaju nevjerojatne dobrobiti u smislu jačanja hidratacije, vraćanja elastičnosti i zdravog sjaja kože.

Probaj Primavera bazna ulja i hidrolate. Odličan su izbor i kod iritacija nastalih na licu nošenjem zaštitne maske. Ovo jedinstveno mirisno blago, ispunjeno prirodnom iscjeljujućom snagom biljaka, proizvodi se uz posebnu pažnju i poštivanje prirode, a njihovim korištenjem sačuvat ćeš zdravlje i vitalnost te stvoriti ravnotežu između uma, duha i tijela. Više o Primavera uljima pročitaj u tekstu Primavera – mirisno, organsko, eterično.

U borbi protiv sivog tena i umorne kože bez sjaja uvelike nam može pomoći i uravnotežena i raznolika prehrana. Antioksidansi, osobito vitamin C, igraju veliku ulogu u zaštiti naše kože od učinaka zagađenja zraka.

Više voća i povrća bogatih vitaminima vratit će svježinu koži te unos najmanje 1.5 l tekućine dnevno.

Za zdravlje kože povećajte unos voća i povrća poput mrkve, dinje, manga i marelice bogatih karotenoidima koji se pretvaraju u vitamin A,  te onog bogatog vitaminom C kao što su agrumi odnosno narandže, grejpfrut, limuni, ali i kivi, zelje, paradajz, paprike, crveni ribiz.

Bogata prehrana