Emina Vejsilović u svijetu društvenih mreža poznatija kao Ina Vejsilović ili inoeeea, na svom blogu pod simboličnim nazivom selflove.ba piše o ljubavi prema sebi, zdravom načinu života, malim zdravim ritualima koji čine njenu svakodnevnicu.  Nakon petogodišnjeg rada u medijima, svoju karijeru je odlučila nastaviti u svijetu marketinga i odnosa s javnošću te trenutno obavlja funkciju PR & marketing menadžera Univerziteta SSST u Sarajevu. Pisanje joj je nedostajalo, pa je odlučila da pokrene svoj blog te se na malo drugačiji način posveti društvenim mrežama.

 • Reci nam nešto o svom blogu i odakle ideja za selflove.ba naziv, ali i sadržaj bloga?

Ideja pisanja je postojala dugo i nakon što sam napustila posao na televiziji i usmjerila se ka marketingu i odnosima sa javnošću, nedostajalo mi je pisanje i mogućnost komuniciranja sa ”publikom” na ovaj način. Nikad se svojim društvenim mrežama nisam bavila u smislu da sam silno htjela da budem influenser, od samog početka je sve spontano i onako kako ja mislim da treba da bude. Prošle godine u martu smo svi bili u karantinu i počela sam da osjećam blagu anskioznost bez obzira na to što sam svakodnevno radila (od kuće), ali sam se osjećala beskorisno, sa viškom vremena i smatrala sam da na neki način vrijeme moram bolje organizirati i iskoristiti. S obzirom na to da mi je svakako trebalo malo hrabrosti da javno počnem da pišem/pričam o onome što me muči, odlučila sam da je to pravi momenat da počnem pisati o sebi i svojoj koži. Naziv Selflove je došao prirodno, jer sam shvatila da ću pisanjem upravo o tome pomoći i drugima i sebi. Moramo voljeti sebe da bi nas voljeli drugi, ovakve kakve jesmo.

 • Šta je to u čemu pronalaziš inspiraciju?

Kliše bi bio kada bih rekla u svemu oko mene, ali to stvarno tako jeste. Inspiraciju za post dobijem doslovno kada sjedim i pijem čaj koji volim i poželim da to iskustvo podijelim sa ljudima koji dolaze na moj blog. Naravno, fokusiram se na teme koje se tiču lično mene i mojih kožnih/zdravstvenih problema, ali uvijek pronađem način da pišem i o drugim temama kako bi se svako mogao pronaći u nekoj. Pišem o proizvodima koje koristim, stvarima koje volim, mjestima na koja odlazim da se odmorim, samim tim fokus stavljam na odmor i mentalno zdravlje. Trudim se da u svaki post uključim stručnjaka iz određene oblasti, te da uz svoje iskustvo dijelim i savjete stručnih osoba, ljekara, psihologa, stomatologa itd.

 • Imaš li neke nove projekte u najavi, da ih podijeliš sa našim čitateljima?

Moja glava je puna projekata a vremena nažalost sve manje. Voljela bih raditi puno toga, voljela bih pokrenuti neke drugačije stvari i na neki način pokušati, prije svega, mlade djevojke motivirati da vole sebe, svoju kožu, da bubuljice ne pokrivaju puderom nego da ih liječe i do tada ponosno nose. Da se nauče da je važnije kupiti preparat za očuvanje zdravlja nego desetu majicu po redu. Ali nažalost, živimo u vremenu kada se puno više cijeni neki drugi sadržaj od onog koji je koristan. Na svu sreću, uvijek ima onih koji se trude kroz svoje mreže da promovišu prave vrijednosti i to uvijek nađe put do publike.

 • Šta bi navela kao najvažniju stvar u svojoj svakodnevnici, bez čega ne možeš zamisliti niti jedan svoj dan?

Svoj dan iskreno ne mogu da zamislim bez svoje dnevne doze Orthomola, i to je moja svakodnevnica posljednje tri godine. Započinjem svoje jutro uz čitanje poruka, emailova, čaše Orthomola i dan polako kreće.

 • Da se trebaš na godinu dana u svom životu odreći ljubavi ili prijateljstva, šta bi zadržala i zašto?

Ovo je prilično teško pitanje. Ja u svom životu nemam previše pravih prijatelja. Okružena sam sjajnim ljudima na koje se, sigurna sam, mogu osloniti u određenim životnim situacijama, ali prave i iskrene prijatelje mogu izbrojati na prste jedne ruke. Moja ljubav je i prije svega moj veliki, iskreni prijatelj, oslonac, podrška i najveća kritika i motivacija. Svako ko je u našem životu iskreno i zbog nas, razumjet će svaku fazu našeg života i podržati bilo koju odluku ukoliko mi sami smatramo da je ista dobra za nas. Tako da, mislim da kod pravih odnosa i prijateljstava ne treba i ne može doći do vaganja i odlučivanja čega i zbog čega treba da se odreknemo.

 • Na čemu si zahvalna?

Na životu, zdravlju, porodici, mojoj maloj bratičnoj Uni, njemu i prijateljima.

 • U čemu pronalaziš motivaciju?

U prilici da radim ono što volim, da živim okružena sa ljudima koje volim, u svojoj porodici i svakodnevnici. Iz svega možemo i trebamo izvući dobro.

 • Šta je to što si promjenila u zadnjih nekoliko godina, a što je najvise uticalo na kvalitetu tvog života?

Počela sam više voljeti sebe, cijeniti svoje vrijeme i posvetiti se stvarima i ljudima koje volim. To me je apsolutno promjenilo i uticalo na kvalitetu mog života. Bolje spavam, više se odmaram, radim ono što volim i što me opušta. Ne osjećam bilo kakav pritisak niti nešto moram.. mislim da su to i drugi primjetili pa moje prisustvo i vrijeme samnom više cijene.

 • Znamo da dosta radiš na jačanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Otkrij nam nekoliko trikova.

Vrlo je jednostavno, nađite vrijeme za sebe! Svako od nas mora pronaći ono što ga odmara. Ja sam shvatila da je to odlazak u prirodu, dobra knjiga, eventualno moji mali spa rituali kod kuće. Pokušavam da ne budem negativna iako je u ovoj situaciji ponekad nemoguće, ali se trudim da vrijeme provodim sa ljudima koji mi ne crpe energiju, koji na pozitivan način utiču na mene, da se odmaram i u svoj organizam unosim zdravu, domaću hranu i preparate. Pijem dovoljno tečnosti, brinem u unosu vitamina. Ukoliko se fizički dobro osjećam, mentalno sam još jača.

 • Kada kažeš selflove šta je prvo što ti padne na pamet?

Moj blog, šala. Padne mi na pamet briga o samom sebi. Posvećenost, redovni pregledi i ljubav prema samoj sebi.

 • Kako se braniš od negativnih uticaja pandemije? Psihički, ali i fizički?

Fizički se branim jačanjem imuniteta uz Orthomol koji je moja svakodnevnica kako sam ranije napisala skoro tri godine. Uz D vitamin, selen, i prirodni C vitamin i odnedavno vakcinom. Odlučila sam da se vakcinišem i smatram da je to ispravna odluka. Naravno, ne utičem na one koji ne žele iz puno različitih razloga. Psihički ponekad ide teže jer sam u stalnom strahu za svoju porodicu i sebe naravno. Pokušavam da razmišljam o drugim stvarima i da budem praktična i organizirana ukoliko se desi. Roditelji su prebolovali virus i to je bio trenutak kada sam vidjela koliko je potrebno snage i psihičke i fizičke da se odgovori na tempo koji COVID-19 diktira. Vakcina me blago psihički rasteretila jer smatram da sam uradila nešto za sebe i svoje, ali se i dalje pazim i ponašam kao i do sada jer nisam u potpunosti zaštićena. Što apsolutno preporučujem i drugima.

 • Da možeš promjeniti jednu stvar na sebi, šta bi promjenila?

O fizičkom izgledu ako govorimo, davno sam prestala razmišljati sa aspekta estetike. Sve što mi smeta na licu (ako govorim o tretmanima) uradim uz konsultaciju sa mojom dermatologinjom dr. Tamarom Jovović Sadiković u njenoj ordinaciji DermaZone Sarajevo. Ako govorim o drugim stvarima, voljela bih da sam malo manje srčana, brzopleta i da sam puno prije naučila voljeti sebe na način kako se volim danas.

 • Šta bi po tebi bila univerzalna poruka svakom čovjeku danas?

Budite svoji, volite sebe baš onakve kakvi ste sa svim manama i vrlinama, nepravilnostima, flekicama i nedostatcima. Volite i dozvolite da budete voljeni. Mislite o sebi, ali i o drugim ljudima. Razmišljajte o onome šta će te napisati ili reći drugima jer nikada ne znamo koliko sa samo jednom rječju možemo povrijediti drugu osobu.