Primavera je njemačka firma koja preko 30 godina proizvodi vrhunska terapeutska eterična i bazna ulja, te prirodnu i organsku kozmetiku. Osim što brine o kvaliteti sirovina, Primavera postavlja i visoke zahtjeve kada je u pitanju kvaliteta i čistoća svih proizvoda, a posebnu pažnju posvećuje očuvanju održivog uzgoja i proizvodnje. 

Primavera je pravi primjer zelene ekonomije i aktivno podržava projekte ekološke poljoprivrede širom svijeta koji se temelje na bioraznolikosti, rotaciji kultura, prihrani bez hemikalija te otporu prema GM usjevima.

Čista esencijalna ulja djeluju potpuno na fizičkom i mentalnom nivou i imaju mnogo različitih prednosti. Ovo jedinstveno mirisno blago, ispunjeno prirodnom iscjeljujućom snagom biljaka, proizvodi se uz posebnu pažnju i poštovanje prirode, a njihovim korištenjem sačuvat ćete vaše zdravlje i vitalnost te stvoriti ravnotežu između uma, duha i tijela.

Dragocjene kapi dobijaju se iz cvijeća, lišća, grančica ili iz cijele biljke tradicionalnim metodama poput destilacije vodenom parom.

Glavobolja, ili barem pospanost, nešto je sa čime se svako susreće, a naročito se javlja tokom proljeća.

Eterična ulja su prirodni lijek:

Eterično ulje paprene metvice sadrži mentol, koji opušta mišiće i djeluje analgetički – ublažava bolove. Djeluje osvježavajuće i razbuđujuće, a često se koristi i za smanjenje fizičkih simptoma stresa. U tom slučaju eterično ulje metvice najbolje je koristiti u mirisnoj svjetiljci. Za brži efekat može se nanijeti na sljepoočnice, no tada ga je poželjno razblažiti u nekom od baznog ulja poput kokosovog ili bademovog.

Eukaliptus sadrži značajne količine oksida 1,8-cineola. Ovaj spoj djeluje protuupalno i potiče čišćenje nazalne sluznice. Zahvaljujući ovom spoju, eukaliptusovo ulje najjače djeluje protiv glavobolja izazvanih upalom sinusa. Često djeluje stimulirajuće i osvježavajuće, ali zahvaljujući antibakterijskim svojstvima eterično ulje eukaliptusa poznato je i kao pomagač za zarastanje rana, umirivanje bolova kod artritisa i bolova u mišićima pa tako i onih u glavi.

Eterično ulje ruzmarina poznato je kao stimulator koji potiče cirkulaciju i oživljuje. Međutim, ruzmarin se stoljećima koristio za ublažavanje stresa i bolova pa ga svakako možemo isprobati i za olakšavanje glavobolje.

Limun svega 5- 6 kapi u difuzeru ili aroma lampici bit će dovoljno da vas ujutro pokrene da krenete vedrije i raspoloženije u nove/stare radne obaveze. Ako nemate difuzer ili aroma lampicu možete kapnuti par kapi na dlan, protrljati dlanove i nekoliko puta udahnuti miris. Eterično ulje limuna također dezinficira prostor u kojem boravite. Smanjuje mogućnost širenja infekcija što je korisno ukoliko je bolesna osoba u prostoru. Pomaže u rješavanju disajnih infekcija (pogotovo dječjih), a zanimljivo je i kako eterično ulje limuna pokazuje i dobro djelovanje protiv vrsta bakterija Staphylococus i Streptococus.

Recept s eteričnim uljima protiv glavobolje uzrokovane stresom:

  • 10 kapi eterično ulje paprene metvice (analgetik)
  • 5 kapi eterično ulje lavande (umiruje, blagi spazmolitik)
  • do 10ml brzoupijajućeg biljnog ulja

Mješavina se nanosi u tankom sloju na sljepoočice (oprez: ne blizu očiju), područje oko ušiju, vrata, ramena. Umasirati (čvrsto, ali ne pregrubo) dok se mješavina ne upije.

Ljekovita moć prirode za dezinfekciju ruku – zaštitite se od virusa i zaraza gdje god se nalazili.

Čajevac je biljka poznata i cijenjena prije svega zbog svojih antiseptičnih i antifungalnih svojstava. Iskoristi organsko eterično ulje čajevca i u trenu napravi jednostavan i učinkovit sprej za dezinfekciju ruku.

 Recept za sprej za dezinfekciju od čajevca

  • 25 ml medicinskog alkohola
  • 25 ml vode
  • 15 kapi čajevca
  • 5 kapi eukaliptusa (opcionalno, ali daje izvrstan osvježavajuć miris)

U bočicu s raspršivačem ulije se medicinski alkohol i voda, protrese i doda eterično ulje čajevca i eukaliptusa. Nakon toga još jednom sve skupa dobro protresti i može se odmah koristiti.