Sezona godišnjih odmora je gotova. Povratak na posao zna biti veoma težak, a adaptacija na svakodnevne radne obaveze ne ide baš onako kako smo prvobitno zamislili. Da bi sami sebi olakšali taj period moramo se motivisati.  

Kao metoda koja se pokazala najuspješnijom jeste kreiranje plana. Odmah nakon povratka napravite sebi TO DO listu. Neka za početak to budu jednostavni zadaci, a potom sve teži i teži. Važno je da postavite prvo male i realne ciljeve a potom veće i izazovnije. Završavanjem jednog po jednog zadatka, motivirat ćete sami sebe i osjećat ćete se puno bolje i produktivnije.

Također, pokušajte da navedete nekoliko stvari koje želite naučiti ili svoje vještine koje želite poboljšati. Znanje koje želite da naučite ne mora nužno biti povezano sa vašom radnom pozicijom niti sa vašim zanimanjem. Možete postaviti sebi izazov da pročitate neku knjigu, otkrijete zanimljiv hobi, naučite novi jezik ili da odete na seminar koji vas interesuje.

Nemojte zaboraviti da nagradite sebe nakon uspješno završenog posla. Planirajte svoje slobodno vrijeme i radite na tome da balansirate između poslovnog i privatnog života. Odlazak na kafu, kolač ili ručak poslije posla sa dragim ljudima ili planiranje izleta na koji želite da odete tokom vikenda su odlične prilike da nagradite sami sebe i da provedete kvalitetno vrijeme za porodicom i prijateljima

Važno je da ne budete previše strogi prema sebi. Sasvim je ok da ne možete pronaći motivaciju odmah po povratku sa godišnjeg odmora. Radite na sebi, družite se i planirajte neko buduće putovanje.