Doktorica Ajla Pidro je specijalizirana u oblasti medicinske i hirurške njege očiju i sistema vida, kao i u sprječavanju i liječenju bolesti oka. Subspecijalizirala je oblast bolesti dubine oka ili retine, pa tako i dijabetičke retinopatije. Unazad par godina se bavi i edukacijom javnosti o prevenciji i liječenju očnih bolesti na socijalnim mrežama, potražite na Instagramu: @dr_ajla.

Danas vam donosimo intervju u kojem će nam se predstaviti i objasniti šta je to i kako se liječi najčešće oboljenje s kojim se susreće: dijabetička retinopatija.

1. Kada se rodila ljubav prema oftalmologiji i zašto baš ona?

Oftalmologija je bila moj jedini izbor za specijalizaciju. U toku studija me nisu nekako previše zainteresirale druge grane medicine, a ni do dana današnjeg nisam poželila da se bavim nečim drugim. To je zaista bila ljubav na prvi pogled ili bolje da kažem „na prve vježbe“. U maloj ambulanti nas je bilo 15-tak, a za asistenta sam imala najboljeg dr Ibiševića. Radio je s tri pacijenta odjednom, sve slikao, bilježio, objašnjavao studentima, a sve skupa je izgledalo kao jedan ples u kojem su se stopili lakoća, znanje, volja, ljepota medicine, tehnologije i naprednog načina razmišljanja. Nakon toga više nije bilo povratka. Od tada svakim danom otkrivam nešto novo što fascinira u ovoj oblasti. Oko je jedan fascinantno savršeni sistem koji živi svoj život, ali prati ostatak organizma.

2. Kada pogledate unazad šta je bilo Vaše najizazovnije, a šta najpozitivnije iskustvo?

Kada razmišljamo unazad, sva ta iskustva se oboje našim osobinama i nekim prizmama koje možda tada i nisu bile takve. Nije mi bilo teško raditi više od drugih da bi dobila baš ono što želim, možda sam i žrtvovala previše, ali nisam poželjela promijeniti išta. Najizazovnije mi je bilo ustvari naučiti prihvatiti i druge načine razmišljanja o medicini, o pristupu pacijentu i medicini, te prihvatiti sredinu koja često u jednačinu liječenja stavlja ekonomiju, politiku ili jednostavno ljudske negativne osobine. Najpozitivnije iskustvo su ljudi koje upoznate u ambulanti, kolege širom svijeta koje u svakom trenutku mogu pitati za savjet i koji će odgovoriti u roku od jednog dana.

3. Kako se gradi odnos sa pacijentom?

Iskrenošću, strpljenjem i predanim radom. I ne, to ne mora biti prijateljski odnos, ne moramo se mi niti voljeti, iako na kraju gotovo uvijek tako završi. Možemo se mi na prvom pregledu i dobro posvađati, pa se miriti naredne tri kontrole dok napokon ne shvatite da imate problem i da ćemo samo skupa uspjeti pobijediti bolest, ali će to biti iskreno. Kod retinoloških pacijenata je jako bitno uključiti i porodicu i okolinu u liječenje i komunikaciju s doktorom, jer će oni ponekad biti ključni za oporavak.

4. Vi ste specijalista retinolog, zašto retina?

U vrijeme kada sam birala subspecijalizaciju bila je jako zapostavljena, a ja oduševljena kada sam prvi puta ugledala unutrašnjost oka i kakva čuda se unutra mogu dešavati. Nije bio neki težak izbor.

5. Koliko smo svjesni opasnosti koju stvara dijabetes za oči?

Malo ili nikako. Kroz ovo vrijeme koje radim sa pacijentima, ali i sa kolegama postala sam svjesna da jednostavno ne postoji svijest o posljedicama koje nosi dijabetes. Ili da pravilnije kažem posljedicama koje nosi loša kontrola šećera u krvi kod osoba oboljelih od dijabetesa. Često se susrećem s osobama koje niti ne znaju da trebaju redovno raditi kontrole očne pozadine, nakon dijagnoze dijabetesa. To je poražavajuće za naše društvo. Upravo zato sam prije 2 godine počela sa edukacijom javnosti putem socijalnih mreža o važnosti i mogućnostima oftalmologije.

6. Na koji način dijabetes oštećuje oko?

Dijabetes gricka zidove vaših krvnih žila, a onda one posljedično cure vodu ili krv. Potom se začepe i ne dovode hranu u cijelu retinu, a retina koja treba hranu i kisik reaguje tako što šalje signale oku za rast novih krvnih žila. Bilo gdje u organizmu to je dobra pojava jer će tako rana zarasti bolje i brže, organ se oporaviti, ali ne oko! Ove nove krvne žile su tanke, lako pucaju i krvare, pa oko bude ispunjeno krvlju i zato ne vidi ništa. I sve ovo su faze u kojima možemo pomoći. Dalje faze su kada te krvne žile počnu da vuku sa sobom retinu i da je pomjeraju, te ako prerastu i prednji dio oka. Tada je pomoć moguća, ali ponekad neizvjesna, a oporavak ako i moguć, uvijek ograničen. Otud važnost pravovremenog liječenja.

7. Šta je to dijabetička retinopatija i koliko su česte njene komplikacije?

Dijabetička retinopatija je jedna od teških, često prvih komplikacija dijabetesa. Kao i svako oboljenje ima svoje blage forme koje se prate ili liječe jednostavnije, ali i teške komplikacije koje su ponekad i neizlječive. Dokazano je da će 25%, 60% i 80% pacijenata sa dijabetesom tipa 1 vjerovatno razviti stanje retinopatije nakon 5, odnosno 10 ili 15 godina života s tom bolešću. Što je više osoba sa dijabetesom svjesno svoje bolesti i njenog trajanja, to su veće šanse da izbjegnu dijabetičku retinopatiju ili barem njene komplikacije.

8. Na koji način se liječi dijabetička retinopatija i kakve mogućnosti liječenja postoje?

Osnovno je shvatiti da se dijabetička retinopatija liječi individualno. Nije svaki oblik isti, ali niti svaki pacijent nije isti. Tri su osnovna modaliteta liječenja: injekcije koje dajemo u oko, laser koji se radi na očnoj pozadini ili kod najtežih oblika operativni zahvat: vitrektomija. Uvijek želimo bolest zaustaviti prije nego dođe do operativnog zahvata, jer je svaki zahvat dodatni stres kako za pacijenta tako i oko.

9. Koje vrste operativnih zahvata radite danas i koliko uspijevate pratiti trendove?

Razvoj liječenja retinoloških oboljenja se kreće velikom brzinom. Promjene su u tehnologiji, u načinima aplikacije lijeka, u novim laserima. U posljednje vrijeme nije teško pratiti razvoj u nauci, ali mi smo mala zemlja, mala regija koja ne može uvijek pratiti tehnološki razvoj. Naprimjer: laseri koji mogu smanjiti broj injekcija koje se daju u oko su jako malo zastupljeni u regiji. Postoje ukupno dva koja se koriste. To ni iz bliza ne može dovesti do toga da ova terapija zaživi. S druge strane, sve što se može primijeniti, od najnovijih lijekova je u upotrebi i na raspolaganju pacijentima. Dakle, najbitnija je želja da se prate dešavanja, a u suradnji s pacijentom, rješenje dođe.

Novembar je mjesec posvećen dijabetesu. Kako bismo ga učinili ljepšim u saradnji sa Dr Ajlom Pidro, za sve članove Pharma Maac dijabetes kluba pripremljena je posebna ponuda: 50% popusta na kompletan pregled osobe oboljele od dijabetesa kod Dr Ajle koji podrazumijeva – pregled sa svim snimcima: prvi pregled, snimka ultrazvuka i OCT makule. Cijena pregleda inače iznosi 220 KM, a u ovoj posebnoj ponudi, sa popustom od 50% 110 KM.

Već danas zakažite svoj pregled putem e-mail adrese ajlapidro1@gmail.com i reagujte na vrijeme.