10.10. se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja te smo se povodom toga odlučili osvrnuti na jedan od čestih problema sadašnjice. Vjerujem da bi vas iznenadila činjenica da svaka treća osoba ima problem sa anksioznošću. Šta je to anksioznost uopšte i zašto je tako rasprostranjena u posljednje vrijeme? Da li je možemo posmatrati kao „bolest modernog doba“ i kako je možemo smanjiti ukoliko se pojavi?

Najprije moramo razlikovati strah od anksioznosti. Vrlo često se ova dva pojma povezuju. Strah je emocionalni odgovor na stvarnu ili percipiranu predstojeću opasnost, dok je anksioznost anticipacija buduće opasnosti. Anksioznost se javlja izvan stvarne opasnosti i možemo je posmatrati kao poremećaj ukoliko utiče na svakodnevno funkcioniranje osobe. Postoje različite vrste manifestacije anksioznosti poput fizioloških (znojenje, ubrzan rad srca, nesanica, hiperventilacija), kognitivnih (stalne brige, fokus samo na opasnost, loša koncentracija), emocionalne poput osjećaja stalne nelagode i u ponašanju se to može izraziti kroz poteškoće u govoru i kroz kompulzije.

Ubrzan način života, pandemija, ratovi, velika izloženost negativnim informacijama i manji fokus na mentalno zdravlje je dovelo do toga da jako puno mlađe populacije ima stalne poteškoće sa anksioznošću i sa napadima panike.

U slučajevima blaže anksioznosti veoma je bitno otvoreno razgovarati o tome, fokusirati se na rješavanje uzroka vaše anksioznosti i napraviti plan za rješavanje.

Osmišljavanjem svog vremena, provodeći vrijeme sa prijateljima i porodicom i balansiranjem između privatnog i poslovnog života možete kontrolirati blaže oblike anksioznosti.  Odvojite vrijeme za sebe, pronađite aktivnosti koje vas opuštaju i pričinjavaju vam zadovoljstvo i naučite asertivno da iskomunicirate vaše potrebe i želje. Okružite se ljudima sa kojima možete otvoreno razgovarati o vašim problemima i nikada ne podcjenjujte vaše emocije nego ih  jasno izražavajte.  „Nažalost, potisnute emocije ne umiru. One su samo ušutkane i samo nastavljaju utjecati na čovjeka iznutra“, Sigmund Freud.

Ukoliko primjetite da se ne možete boriti sami sa anksioznošću obratite se stručnim licima (psihoterapeutima) koji će vam kroz razne tehnike i razgovor pomoći da prevaziđete anksioznost i da je naučite kontrolirati.