Dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva, uposlenica je Kantonalne bolnice Zenica. Putem Facebook stranice Ženski mikrosvijet, kao i Instagram profila _dr_hana_nesebično dijeli savjete ženama, razbija predrasude i otklanja strahove. Pročitajte intervju sa ovom mladom, uspješnom damom.

  • Kada se rodila ljubav prema ginekologiji i zašto baš ona?

Medicina mi je postala bliska i zavoljela sam je preko svojih roditelja. Sjećam se dana kada sam rekla mami da sam se definitvno odlučila za Medicinski fakultet i njene rečenice “Hana jesi li spremna da ne vidiš ni sunce ni mjesec?”. Kasnije mi je tokom spremanja ispita bilo jasno sta je time željela reći. Ljubav prema ovoj specijalizaciji se rodila mogu reći spontano. Dobar ste termin izabrali…rodila se ljubav. Ova specijalizacija je drugačija po mnogo čemu od svih drugih. Rađa se novi život, prisustvujete prvom plaču tog novog budućeg veterinara, astronauta, ljekara, farmaceuta, automehaničara…ko zna. Divan je to osjećaj.

Ova specijalizacija sa sobom nosi veliki stres zbog stalne strepnje i bojazni od komplikacija i spremnosti u svakoj sekundi da istu riješimo. Velika je odgovornost na nama, tu smo da osiguramo siguran dolazak novorođenčetu na ovaj svijet.

  • Kakva je svijest žena u našoj zemlji po pitanju reproduktivnog zdravlja?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, reproduktivno zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim područjima vezanim uz reproduktivni sistem i njegovo funkcionisanje. Reproduktivno zdravlje podrazumijeva da su ljudi u mogućnosti da slobodno i odgovorno odlučuju o broju djece koju bi željeli imati, o vremenskom razmaku između trudnoća ili trenutku kada će planirati trudnoću. Muškarci i žene imaju pravo da budu informisani, te da imaju pristup sigurnim, učinkovitim, dostupnim i prihvatljivim metodama kontracepcije, kao i pravo na pristup odgovarajućim službama zdravstvene zaštite. Naravno, reproduktivno zdravlje odnosi se i na bolesti, poremećaje i stanja koja utiču na funkcionisanje muškog i ženskog reproduktivnog sistema u svim fazama života.  Svijest žena o reproduktivnom zdravlju je po mom mišljenju zadovoljavajuća, ali se kroz brojne edukacije, promotivne materijale i u današnje doba, kroz društvene mreže, može podići na veći nivo.

  • Kada je pravo vrijeme da žena dođe na prvi ginekološki pregled?

Prvi bi se ginekološki pregled trebao planirati u vrijeme kada djevojka planira postati spolno aktivna, ako je već postala spolno aktivna ili ranije ukoliko ima neke tegobe koje su vezane za ginekološko zdravlje. Svaka mlada žena će uraditi prvi ginekološki pregled onda kada bude spremna, ali je preporuka da se prvi pregled uradi do 21. godine života, bez obzira na to je li seksualno aktivna i ima li kakve smetnje. Na prvom ginekološkom pregledu mogu se dobiti odgovori na pitanja vezana za kontracepcijuspolno prenosive bolestiodržavanje higijene intimnog područja te dobiti savjeti za zdrav način života, prije svega spolni. Možda i najvažnije od svega je da se na prvom pregledu uvidi važnost redovnih ginekoloških pregleda, kao i načinu za brigu o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju.

Dakle na ginekološki pregled treba otići svaka mlada žena koja planira postati spolno aktivna ili je već spolno aktivna, koja treba savjet o kontracepciji, primjećuje bilo kakav poremećaj ciklusa, krvarenje ili bol, ima neuobičajen iscjedak, pečenje, svrbež, ranice ili izrasline na spolovilu. Zadnje što bih navela ali nipošto najmanje važno, da pregled treba uraditi čak i ako nema nikakve smetnje ili nije spolno aktivna, ali se želi informisati o svom ginekološkom zdravlju.

  • Šta smatrate svojim najizazovnijim i najpozitivnijim iskustvom?

Mogu reći da generalno kao ljekari rijetko pogledamo unatrag i osjetimo taj neki ponos jer smo nekom pomogli.  I inače ne razmišljam o ovim stvarima, i sada mi je drago što ste mi postavili ovo pitanje, jer mogu reći da je moje zadnje najpozitivnije iskustvo kojeg se sjećam jedna divna trudnica. Hospitalizirana na odjel u 7.nedjelji trudnoće zbog prijetećeg pobačaja, a nakon više do tada neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje. Klinička slika i svi dijagnostički pokazatelji mi nisu davali ni najmanju nadu da će se ta trudnoća nastaviti. Ali vremenom sam dobila i nadu i vjerovanje u tada meni nemoguće, a to je da će to malo biće izdržati. Dobila sam je zbog toga što i trudnica nije prestala da se nada i vjeruje i što je slušala sve i jednu uputu i imala puno povjerenje u mene. Dobila sam nadu jer sam svaka dva dana pratila rast tog malenog ploda koji se bori kao lav. I izborio se, izborili su se zajedno. Osmijeh na licu kada sam joj u 12-oj sedmici trudnoće rekla da je puštam kući i da svoju trudnoću nastavi dalje redovno kontrolisati nikada neću zaboraviti. Ti trenutci mi daju vjetar u leđa i motiv da radim najbolje što znam.

  • Obzirom da se nalazimo u periodu pandemije, društvene mreže se postale jako bitan alat za održavanje komunikacije i marketing. Vi ste aktivni na društvenim mrežama, te je sigurno veliki broj žena koje Vam se obraćaju za pomoć, savjet – sa kojim problemima Vam se žene najčešće javljaju?

Društvene mreže su inače jedan veliki segment u životu sviju nas. Htjeli to ili ne htjeli priznati. Ideju da pokrenem jedan vid bloga sam dobila onda kada sam imala stalne upite od svojih uglavnom prijateljica, i tada sam shvatila da je sigurno toliko neodgovorenih pitanja i zabluda medju ženama i ukoliko tu tematiku približim kroz jedan opušteni vid pisanja i objašnjavanja mogu razbiti brojne zablude. Redovni pregledi su toliko bitni da smatram da nikada neće biti dovoljan broj ponavljanja i podsjetnika.

Sigurna sam da sam uspjela mnogima približiti to da se ginekologu ne ide samo onda kada nas nešto boli. Nedavno sam dobila poruku koja je glasila “ Hvala na svemu, zbog vas sam otišla na papa test, nalaz je došao uredan i pao mi je veliki kamen sa srca” . Tada sam pomislila, to je to. Najčešća pitanja su vezana za poremećaje menstrualnog ciklusa. sindrom policstičnih jajnika, endometriozu, brojna pitanja oko trudnoće itd. Ono što me raduje što je pitanja sve više i više, i nastojim na sva odgovoriti.

  • Kako se gradi odnos sa pacijentom?

Smatram da je za dobar odnos sa pacijentom prije svega potrebno uzajamno poštovanje i povjerenje. Često čujemo loše komentare na račun ljekara, a niko nikada nije čuo našu stranu priče i to šta ustvari mi doživljavamo od pacijenata i pacijentica svakodnevno.

  • Koja je Vaša dnevna rutina, te šta Vas opušta?

Moja dnevna rutina počinje sa ustajanjem u 5.30, kratki espresso, obavezna doza vitamina i odlazak na posao. Ponekad moja smjena tj dežurstvo traje 24h, što je veliki napor i još jedna žrtva ovog posla. Mogu reći da me opušta trening, trčanje, joga u koju sam se zaljubila tokom ove pandemije, odlazak na hiking ture sa mojim prijateljima i psom…..to je prava terapija i vježba za um.

  • Da niste ginekolog šta biste bili?

Da nisam ginekolog bila bih…modni dizajner  ili dizajner enterijera.

  • Poruka za čitateljice našeg portala.

Za drage čitateljice bih poručila da vode brigu o sebi i svom zdravlju. Da rade redovne preglede ginekologa i redovni pregled dojki i na taj način urade veliku stvar za sebe, svake godine, bez izgovora.