Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je hronična, upalna bolest alergijske prirode, koja se ispoljava suhoćom kože, svrbežom, crvenilom i čestim komplikacijama u vidu infekcija kojima je ovakva koža posebno podložna.

Oboljenje se najčešće javlja u prvoj godini života. Čak preko 50% svih slučajeva javlja se u novorođenčadi mlađe od 1 godine (dob od 3 – 6 mjeseci). Preko 90% svih slučajeva atopijskog dermatitisa dijagnosticira se u djece mlađe od 5 godina. Vjeruje se da osjetljivost na alergene u hrani igra važnu ulogu u razvoju ovih kožnih stanja u 25% – 60% pacijenata.

Prvi simptomi se javljaju kao crvenilo i ljuskanje kože praćeno svrbežom. Suha koža je prisutna gotovo svuda, osim na pelenskom području. Specifična je i pojava crvenila i curenja sekreta na unutrašnjoj strani laktova i stražnjoj strani koljena, a nekad i ekcem iza ušiju bebe, te pukotine i vlaženje u donjem dijelu ušnih resica.

Stanja atopijskog dermatitisa mogu biti praćena stvaranjem erozija koje vlaže, pa dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama što otežava kliničku sliku i zahtjeva intenzivniju terapiju.

ŠTA JE LATOPIC I KAKO DJELUJE?

LATOPIC linija proizvoda namijenjena je atopičnoj koži sklonoj iritacijama. Proizvodi na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su u formi kapsula za oralnu primjenu i kao linija specijalizovane kozmetike za njegu atopične kože (gel za pranje tijela i kose i emulziju za njegu i zaštitu atopične kože).

LATOPIC kapsule su dodatak prehrani za dijetetski tretman alergija na hranu i atopijskog dermatitisa. Alergije na hranu (kravlje mlijeko, kokošja jaja, soja) najčešće se ispoljavaju upravo kroz formu atopijskog dermatitisa. Latopic kapsule mogu koristiti dojenčad već od prvog mjeseca života, djeca, adolescenti i odrasli.

Dokazano je da pacijenti s atopijskim dermatitisom imaju propusnu crijevnu barijeru, što može dovesti do povećane propusnosti za alergene. Bakterije mliječne kiseline mogu povoljno uticati na tok atopijskog dermatitisa tako što stimuliraju razvoj i smanjuju propusnost crijevne barijere.

BIOMED IBSS je kompanija koja se dugo bavila pronalaženjem specifičnog soja Lactobacillus-a koji bi imao izuzetne efekte u smanjenju simptoma atopijskog dermatitisa. Poslije dugogodišnjih istraživanja dokazali su da specifični odnos 3 odabrana soja Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei ima pozitivan efekat kod 93% ispitivane djece mlađe od 5 godina koja su imala atopijski dermatitis.

Latopic kapsule jedini su probiotik testiran na djeci s alergijama, koji sadrži mješavinu sljedećih sojeva mliječnokiselinskih bakterija: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900. ŁOCK sojevi koje uzimaju djeca s alergijama na hranu imaju pozitivan utjecaj na klinički tok atopijskog dermatitisa i oni programiraju imunitet kako bi podržali razvoj imunološke tolerancije.

Način primjene Latopic kapsula: Uzima se 1 kapsula dnevno najmanje 3 mjeseca. Proizvod treba koristiti pod ljekarskim nadzorom. Proizvod je bez glutena, ne sadrži mliječne bjelančevine i laktozu. Za dojenčad, djecu i osobe s poteškoćama kod gutanja: otvorite kapsulu i otopite njen sadržaj (bacite praznu kapsulu) u maloj količini 1,5-3 ml (jedna čajna kašika) mlake tekućine (u prokuhanoj vodi sobne temperature, majčinom mlijeku ili u hipoalergenskoj formuli koju je preporučio vaš ljekar, a koja je pripremljena prema uputstvu). Proizvod treba upotrijebiti odmah nakon pripreme.

Prema kliničkim ispitivanjima, uzimanje Latopic kapsula pokazalo je sljedeće rezultate:

  • Smanjena površina i intenzitet atopijskog dermatitisa nakon 3 mjeseca liječenja
  • Brži razvoj tolerancije na proteine kravljeg mlijeka
  • Bolja probava laktoze
  • Smanjena učestalost spastičnog bronhitisa
  • Smanjena primjena oralnih antihistaminika

Posebno je važno koristiti Latopic tokom prve 2 godine života kada se razvija crijevna mikroflora.

LATOPIC emolijenti su linija specijalizovane kozmetike namijenjena atopičnoj koži sklonoj iritacijama. LATOPIC emolijenti mogu se koristiti od PRVOG DANA života.

Glavni simptomi atopijskog dermatitisa, suhoća kože i svrbež, potreba za češanjem, dovode do mehaničkih oštećenja kože, što olakšava prodor bakterije Staphylococcus aureus i iritansa koji pogoršavaju kožne lezije. Staphylococcus aureus  je najčešći uzročnik superinfekcije atopične kože.

Primjenom Latopic linije kozmetike dolazi do smanjenog rasta Staphylococcus aureus-a, rekonstrukcije oštećene epidermalne barijere, ublažavanja svrbeža i  sveobuhvatne njege i zaštite atopične kože.

LATOPIC emolijenti pružaju njegu kože kod atopijskog dermatitisa, te se preporučuju za suhu kožu sklonu iritaciji.  

SPECIJALNI EMOLIJENTI SA KOMPLEKSOM PROTIV SVRBEŽA djeluju na 7 nivoa:

  • djelotvorno vlaže i maste kožu
  • brzo ublažavaju svrbež i iritaciju
  • obnavljaju oštećenu kožu
  • nadopunjuju međućelijske lipide i njeguju, sve zahvaljujući posebno odabranim aktivnim supstancama (kao probiotički supernatant izveden iz kulture Lactobacillus, prirodna biljna ulja, ovlaživači, alantoin, pantenol, antipruritični sastojci).

ŠTA JE SUPERNATANT BARIJERA?

Supernatant barijera (probiotički supernatant, postbiotik) – vrijedne prirodne supstance proizvedene tokom fermentacije živih mliječnokiselinskih bakterija iz roda Lactobacillus. Oni stvaraju barijeru koja štiti od mikroorganizama, na primjer od razvoja Staphylococcus aureus, koji je prisutan na koži pacijenata sa atopijskim dermatitisom.

Ovi proizvodi hrane, vlaže, njeguju kožu, nadoknađuju nedostajuće lipide kako bi podržali regeneraciju oštećene epiderme, smiruju svrbež i iritaciju. Na tržištu Bosne i Hercegovine trenutno možete naći LATOPIC gel za pranje tijela i kose i LATOPIC emulziju za njegu i zaštitu atopične kože.

Za Health Movers: Mr. sci Dženana Klepo mr.ph.