Kako ojačati svoj imuni sistem?

Zima je na pragu, dani su sve kraći, a jake temperaturne fluktuacije i vlažno i hladno vrijeme utiču na sve nas. To ne utiče samo na naše raspoloženje, već i na naše zdravlje. Jer, posebno u prelaznom periodu, naš organizam ima mnogo posla da se prilagodi hladnijem vremenu. Pandemija i dalje određuje našu svakodnevicu, zbog čega je ove godine posebno važno da posebno ojačamo imuni sistem. Samo zdrav imuni sistem može pouzdano odbiti patogene i na taj način zaštititi od infekcija i drugih bolesti. Najbolje proizvode za jačanje imuniteta prčitajte u tekstu Top 7 za jači imunitet.

Kako funkcioniše imuni sistem?

Netaknut imuni sistem je ključ za odbijanje patogena. Svakodnevno dolazimo u kontakt sa virusima, bakterijama i drugim patogenima.

Sopstveni odbrambeni sistem organizma je složen sistem koji uključuje organe i limfne sudove, ali i pojedinačne ćelije i proteine. Kao svojevrsni mehanički zaštitni zid, koža i sluzokože čine prvu barijeru protiv patogena. Crijeva igraju centralnu ulogu jer se ovdje nalazi 80% naših imunoloških ćelija. Ako je crijevna flora zdrava, stranim klicama je teško da se nastane i prodru u organizam.

Jesen i zima: izazov za naš imuni sistem

Naš imuni sistem je posebno narušen u jesen i zimu. Pogotovo u prelaznom periodu, naše tijelo mora da se prilagodi promjenljivom vremenu i ponekad jakim temperaturnim razlikama. Zbog suhog zraka u grijanim prostorijama i promjene toplog i hladnog, povlači se vlaga iz ždrijela i nosne sluznice. Više nije opskrbljen dovoljnom krvlju, suši se i osjetljiviji je na patogene. Odbrambene snage tijela rade punom brzinom i brzo su oslabljene.

Budući da je sunčevih zraka u jesen i zimu često premalo, naša koža ne proizvodi dovoljno vitamina D, što dodatno opterećuje imuni sistem. Stres, neuravnotežena ishrana, premalo tjelovježbe, pušenje ili konzumacija alkohola, kao i akutne ili hronične bolesti također negativno utiču na odbranu organizma.

Ne možemo uticati na sve, ali neki faktori, kao što je naš način života, mogu. Čak i ako ste u formi i zdravi i rijetko imate infekcije, imate koristi od svjesnog načina života koji ne dodatno opterećuje imuni sistem.

Jačanje imunološkog sistema – šta možete učiniti:

Vježbaj na svježem zraku

Čak i u jesen i zimu, redovno vježbanje na svježem zraku najbolje je što možete učiniti za svoj imuni sistem. To pokreće cirkulaciju i metabolizam te stimuliše cirkulaciju krvi. Toplo se umotajte i idemo napolje! Međutim, trebali bismo izbjegavati sportove visokih performansi na otvorenom na niskim temperaturama.

Redovna ventilacija

Čak i ako je ugodno toplo – nemoj pregrijati svoje prostorije, provjetravaj barem jednom na 2-3 sata nekoliko minuta sa širom otvorenim prozorom. To će spriječiti isušivanje osjetljive sluzokože. Svjež vazduh bogat kiseonikom takođe sadrži manje patogena.

Spavaj dovoljno

Redovan i adekvatan san jača imuni sistem i pozitivno utiče na tvoje zdravlje i dobrobit.

Opuštanje za jaku odbranu

Stalni stres slabi imuni sistem. Zdravo upravljanje stresom pomoći će vam da se bolje nosiš sa stresom. Također, treba da pružiš dovoljno odmora svom tijelu i nervima.

Naizmjenični tuševi i sauna

Redovnim naizmjeničnim tuširanjem i saunama možeš optimalno pripremi svoje tijelo za hladno godišnje doba. Oni ubrzavaju kardiovaskularni sistem i podstiču protok krvi u sluzokože.

Uravnotežena, zdrava ishrana za jak imuni sistem

Naročito sada u jesen treba paziti da unosite dovoljno nutrijenata kao što su vitamini, minerali i sekundarne biljne supstance. Preporučujemo zdravu, uravnoteženu ishranu bogatu vlaknima sa dosta svježeg i netretiranog voća i povrća – po mogućnosti iz regije i organskog kvaliteta.

Pij puno vode ili čaja

Pijenje dovoljno vode pomoći će da bronhije budu vlažne i da izbacite bakterije i viruse iz usta. Tople supe takođe pozitivno utiču na zdravlje po hladnom vremenu.

Mikronutrijenti za vaš imuni sistem

Ali ponekad nije dovoljno prilagoditi svoj životni stil. Na primjer, ako patite od imunodeficijencije uzrokovane prehranom i posebno ste skloni prehladama i drugim virusnim infekcijama, preporučujemo ortomolekularni tretman.

Uz Orthomol Immun možete ojačati i izgraditi svoj imuni sistem.

Orthomol Immun sadrži 25 važnih mikronutrijenata u kombinaciji vitamina, sekundarnih biljnih supstanci i minerala. Ne sadrži laktozu i gluten i vrlo je lako probavljiv. Orthomol Immun je dostupan u obliku bočica I granula. Uzima se uz obroke, tako da se mikronutrijenti optimalno apsorbuju i prerađuju u organizmu.