Nadutost? Težina nakon jela? Zvuči li vam poznato? Obroci koji vam mogu uzrokovati nelagodu u probavi su mnogobrojni i njihov broj stalno raste. Pozivamo vas da otkrijete čudesni svijet probavnih enzima i njihovu moć za poboljšanje probave. Važno je napomenuti da kad god je problem hroničan i ponavlja se, potrebno je posjetiti ljekara koji će detaljno proučiti vaš slučaj.

O probavnim enzimima i procesu probave razgovarali smo s Franom Ballesterosom, farmaceutom i edukatorom u kompaniji Vitae Health Inovation.

  • Počnimo s laganim pitanjem, šta se događa u našem tijelu kada jedemo?

Glavni cilj prehrane je dobivanje hranjivih sastojaka za naše tijelo i zato je ključna obrada hrane od prvog trenutka kada se ona unese.

Možemo govoriti o 3 različite vrste obrade hrane: mehaničkoj obradi (mljevenje hrane zubima ili peristaltičko kretanje preko želuca i crijeva), hemijskoj obradi (kiseli pH želuca koji pospješuje razgradnju hemijske veze, enzimski procesi na rnivou crijeva), i konačno biološkoj obradi (naša crijevna mikrobiota koja pospješuje probavu i apsorpciju određenih hranjivih sastojaka kao što su minerali i vitamini).

  • Zašto se loše osjećamo ako jedemo previše ili jedemo hranu koja je teško probavljiva?

Na nivou crijeva apsorbirat ćemo samo one hranjive sastojke koji dospijevaju u tanko crijevo i to dobro obrađeni. Sve što ne možemo probaviti, bilo zbog nedostatka prethodne obrade (loše žvakanje, nedostatak želučane kiseline ili pepsina, nedostatak enzima, itd.) ili zato što smo pretjerali sa unosom hrane ili, iako nemamo nikakvih probavnih problema, ne možemo preraditi hranu, neće se moći pravilno apsorbirati i stoga će se eliminisati putem stolice. Ovaj proces podrazumijeva više posla za naš probavni sistem sa posljedičnom nelagodom sa osjećajem težine u stomaku, nadutosti itd.

To također može ovisiti o vrsti hrane koju smo konzumirali: masti su te koje će se duže zadržati u želucu (trebat će više vremena da nestanu iz želuca), pa će hrana bogata mastima uvijek uzrokovati više nelagode nego neki lagani obrok čiji se hranjivi sastojci lako obrađuju i probavljaju.

  • Zašto se pojavljuju nadutost, refluks, spora probava itd.?

Svi ovi simptomi mogu imati različite uzroke, pa svaki slučaj posebno treba istražiti. Međutim, sve je to vrlo često realizacija „djelimične probave“. To može značiti da je naš probavni sistem promijenjen (a samim tim i proces probave) ili je posljedica toga što jedemo velike količine hrane i hrane koja je teško probavljiva. Tada se može dogoditi da nam je na nivou želuca potrebna veća proizvodnja kiseline za obradu unesene hrane (sa posljedičnim hiperaciditetom, refluksom i sagorijevanjem).

S druge strane, hrana ako se ne obradi dobro na nivou želuca, može u crijeva dospjeti samo djelimično obrađena, a tada naša mikrobiota mora raditi prekovremeno da hranu probavi, što uzrokuje fermentacijske procese umjesto probavnog. Fermentacija, kao što svi znamo, stvara plinove koji dovode do osjećaja nadutosti i nelagode u probavnom traktu.

  • Kakvu ulogu igraju probavni enzimi tokom procesa probave?

Probavni enzimi igraju ključnu ulogu tokom procesa probave. To su proteini koji će prekinuti hemijske veze kako bi hranu učinili probavljivijom. Našim crijevima nije isto ako apsorbiraju čitav protein ili kratki peptid ili pak izoliranu aminokiselinu. U probavnom traktu imamo različite enzime koji nam pomažu u obradi i probavi različitih vrsta hranjivih sastojaka. Može se dogoditi da imamo lošu probavu zbog nedostatka enzima, pa će upotreba dodataka prehrani na bazi probavnih enzima olakšati proces probave.

  • Vitae ima probiotik u kombinaciji s probavnim enzimima Vitadigest® Enzymes, recite nam nešto više o tome?

Vitadigest s probavnim enzimima, je jedan vrlo kompletan proizvod koji pomaže procesu probave. S jedne strane, sadrži 4 enzima koji pomažu probavu različitih hranjivih sastojaka poput proteina (proteaza), ugljikohidrata (amilaze), masti (lipaza) i vrlo specifičnog enzima koji nam pomaže u probavi laktoze i mliječnog šećera (laktaza). S ova četiri enzima poboljšat ćemo hemijsku probavu hrane na takav način da pospješujemo njezinu apsorpciju bez iscrpljivanja naše mikrobiote.

Pored toga, za poboljšanje biološkog procesa probave, Vitadigest s probavnim enzimima uključuje 3 bakterijska soja prisutna fiziološki u ljudskom crijevu, L. gasseri, B. bifidum i B. longum, koji će biti zaduženi za poboljšanje svih procesa tokom mikrobiološke probave hrane. Oni će također biti odgovorni za naseljavanje naših crijeva korisnim bakterijama, smanjujući sve simptome povezane s lošom probavom kao što su nadutost, bolovi u trbuhu itd.

Ukratko, Vitadigest® Enzymes poboljšava probavu, a zahvaljujući probavnim enzimima, hranjive tvari stižu u crijeva bolje obrađena, čime uklanjamo proces fermentacije (glavni uzrok probavne nelagode).

  • Ako imamo obilan ili teško probavljiv obrok, da li bi bilo dobro podržati svoju probavu dodatkom probavnih enzima?

Ako znamo da ćemo imati obilniji obrok, kao neki porodični ručak ili druženje uz obrok, praznične trpeze i sl., možemo spriječiti sve one simptome povezane s teškom probavom (žgaravica, nadutost, težina u stomaku …) pružajući dodatnu potporu brzodjelujućim probavnim enzimima koji nam pomažu da bolje probavimo hranu, i to na takav način da nam probava ne predstavlja problem.

U slučaju da imamo hronične probavne smetnje, odnosno konstantnu težinu u stomaku, žgaravicu ili nadutost, trebali bismo razmotriti uzimanje probiotika s enzimima određeno vrijeme kako bismo poboljšali našu enzimsku i biološku probavu i eliminisali dugotrajnu fermentaciju.