Danas znamo da “probavna cijev” može puno više od probave hrane. Naša crijeva dom su milijunima živčanih stanica i pravog odbrambenog stručnjaka. U ovom imunološkom organu odvijaju se razne odbrambene reakcije. Ali kako su točno povezani crijeva i imunološki sistem? Koje funkcije crijeva preuzimaju u borbi protiv infekcija i kako se može ojačati vlastiti imunološki sistem crijeva?

Želudac se često naziva središtem zdravlja. I to s pravom. Jer jedva da neki drugi organ tako izravno utiče na naše blagostanje kao crijeva. Svojom enormno velikom površinom ne samo da predstavlja najveće kontaktno područje s vanjskim svijetom, već čini i učinkovitu zaštitnu barijeru koja nas štiti od nepoželjnih mikroorganizama. Zdrava crijeva i jak imunološki sistem usko su povezani. Kako bi izvršio svoje važne zadaće u imunološkom sistemu, crijevo ima tri linije odbrane koje rade zajedno kao funkcionalna jedinica (crijevna barijera). Ovo uključuje:

 • crijevnu floru
 • sluznicu crijeva
 • imunološki sistem povezan s crijevima

Prehrana za dobrobit imunološkog sistema u crijevima

Budući da sve što jedemo putem hrane prolazi kroz naša crijeva, čini se očiglednim da prehranom možemo uticati na zdravlje crijeva. I to je doista tako. Konkretno, sastav crijevne flore obično je odraz naše prehrane. Jako procesirana hrana, puno mesa i šećera kao i alkohol potiču širenje štetnih bakterijskih kultura i jako opterećuju naša crijeva. Uravnotežena prehrana za imunološki sistem s mikronutrijentima i biljnim vlaknima, s druge strane, pravi je blagoslov za crijevnu floru. Povremeno preporučuje se i detox organizma. Pročitajte najbolje detox savjete.

Savjeti za jačanje imunološkog sistema crijeva

 • jedite puno zdravog voća i povrća
 • konzumirajte najmanje 30 g dijetalnih vlakana dnevno
 • jedite prebiotičke namirnice kao što su mahunarke, mrkva, paprika
 • stavite fermentiranu hranu na jelovnik
 • osigurajte mikronutrijente kao što je vitamin D za imunološki sistem
 • smanjiti konzumaciju jednostavnih šećera
 • izbjegavajte zasićene masti
 • izbjegavajte dimljenu i slanu hranu
 • obratite pažnju na crijevnu floru s dobrim crijevnim bakterijama

U slučaju poremećaja crijevne flore i imunološkog sistema povezanog sa crijevima preporučujemo Orthomol Immun Pro – dodatak prehrani koji sadrži precizno usklađenu kombinaciju mikronutrijenata, inulina i odabranih mikroorganizama.

Pogodan je kod liječenja poremećaja crijevne flore i imunološkog sistema povezanog sa crijevima, uvijek kada stomak treba pravu podršku. Samo Orthomol Immun Pro nudi sinergijski efekat probiotik, prebiotik i mikronutrijente. Njegova inovativna kapsula odgađa oslobađanje osjetljivih mikroorganizama tokom prolaska kroz želudac, tako da odabrani mikroorganizmi ciljano dospiju u tanko crijevo i samo se tamo otpuštaju. Snagu za crijevnu floru obezbjeđuju probiotici, snagu probiotičkih bakterija obezbjeđuju prebiotici, dok snagu za crijevnu floru obezbjeđuju mikronutrijenti.   

Orthomol Immun Pro

Orthomol Immun Pro dostupan je na Health Movers online shopu. Naša dostava je uvijek besplatna!