Raznolikost je ključ zdrave, uravnotežene ishrane. S tim bi se složili svi nutricionisti. Konzumacija raznolikih namirnica ključna je kako bismo našem tijelu osigurali sve hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilno funkcionisanje. Ali ipak, to je lakše reći nego učiniti. Robujemo navikama i vrlo lako upadnemo u rutinu ponavljanja jednih te istih jela.

Hajdemo protresti naš jelovnik! U nastavku donosimo 10 sastojaka koji mogu biti inspiracija za nova jela na trpezi.

Bijeli lupin grah

Lupini grah sadrži čak 50 % vrijednih proteina, vrlo malo kalorija i masnoća i ima vrlo niski glikemijski indeks. Ne sadrži laktozu, gluten i kolesterol, te na naš organizam djeluju alkalno, odnosno neutraliziraju njegovu kiselost. Lupini je bogat i esencijalnim masnim kiselinama, mineralima, kalcijem, magnezijem, željezom, kromom i cinkom.

Crveni luk

Osim što je moćan sastojak prepu je vitamina C, K i B12, te kalcija, magnezija i kalija. Snažan je antioksidans koji pomaže u zaštiti od alergija i bolesti srca. Istina, kod nas se često koristi kod pripreme kuhanih i prženih jela, ali pokušaj ga kombinovati svježeg u grčkoj salati sa puno paradajza i feta sira. Ukusno!

Sardine

Bogate omega-3 masnoćama koje povećavaju „dobar“ kolesterol i snižavaju razinu triglicerida. Jedna je od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D, a koji inače možemo apsorbirati samo izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Potraži svježe sardine i uživaj u njima pečenim ili na žaru. Odlična ideja za ljetna, večernja druženja.

Kapari

Kapari su puni polifenola i imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u usporavanju procesa starenja stanica i kože. Pomažu u poticanju mikrocirkulacije, a smatra se da služe i kao prirodni diuretik za otklanjanje nadutosti.

Kres salata

Kres salata  bogat je izvor minerala i vitamina, pikantnog  je okusa, a koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama, sendvičima, juhama, umacima i svježem siru. Ljekovitost kres salate očituje se u tome što pomaže kod nedostatka apetita, probavnih smetnji te upale mokraćnog mjehura.

Miso

U Japanu se od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Sadrži žive enzime što pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso-juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem, za razne preljeve.

Kelj

Svi znamo da su slavne osobe opsjednute keljom, i to s dobrim razlogom – on je možda ultimativna superhrana. Antioksidativna bomba, sadrži flavonoide, vitamine A, C, K, E i B, kalcij za kosti, cink za imunološki sistem i željezo kao bonus. Dodaj ga salatama sa slanutkom i avokadom.

Gljive

Niskokalorične i pune vlakana i hranjivih tvari, gljive imaju značajna antioksidativna i protuupalna svojstva te mogu pomoći u podršci imunološkog i kardiovaskularnog sistema. Nemoj ih jesti samo u mesnim jelima, dodajte ih i supama i salatama.

Proso

Osim što je proso bez glutena s niskim glikemijskim indeksom, bogato je proteinima, aminokiselinama, antioksidansima i mineralima poput magnezija, kalcija, fosfora i željeza — svi su neophodni za zdravu kosu i kožu. Skuhaj ga kao rižu, a uživaj u salatama sa sirovim povrćem i puno začinskog bilja.

Rukola

Ovo povrće ljutog okusa, koje su cijenili stari Rimljani, ima malo kalorija, ima antioksidativna, protuupalna i anti-age svojstva, izvanredan je izvor vitamina i minerala te sadrži erucin, aktivni sastojak koji pomaže u snižavanju povišenog krvnog tlaka pritisak. Dodajte ga pizzi, tjestenini, juhama i salatama.