Koža novorođenčeta je od kritične važnosti u tranziciji iz majčine materice u život u vanjskoj sredini. Zdravo, terminsko novorođenče, na rođenju ima dobro razvijenu i funkcionalnu kožu, sa tankim površinskim slojem (epidermis) i dobro formiranim slojem ispod epidermisa (stratum corneum). Potkožno tkivo kod djece ima veći sadržaj vode u odnosu na odrasle, ali je također veći i transdermalni gubitak vode. Bijeli, sirasti premaz, sa kojim se beba rađa štiti razvoj kože, uključujući fizičku zaštitu od plodne vode i enzima, ima antimikrobni efekat, snižava pH površine kože i ima značajnu ulogu u produkciji lipida i dobroj hidraciji kože.

Nedonoščad, posebno ona sa malom porođajnom težinom i jako nezrela, imaju i nezrelu kožu, koja je slabija barijera, sa nedostatkom dermalnih proteina. Ona su u većem zdravstvenom riziku , jer je povećana propustljivost za vanjske agense i infekciju.

Kožna barijera se nakon rođenja brzo razvija, a kompletno sazrijevanje zahtijeva sedmice i mjesece. Zdravlje novorođenčeta u velikoj mjeri zavisi o njegovoj koži, koja mu čuva strukturni integritet, pruža otpornost na mehaničku traumu, ima sposobnost sekrecije i absorpcije, učestvuje u termoregulaciji i ima senzorne aktivnosti.

Bebina koža je najveći i najvidljiviji organ i njen integritet i zdravlje pruža prirodnu zaštitu djetetu. Ljuštenje kože novorođenčeta (u narodu poznato kao bebino čišćenje) je proces koji ovisi o kompleksnim enzimskim aktivnostima je važan faktor za zdravu dermalnu barijeru. Očuvanje te funkcije barijere pravilnom higijenom i njegom kože, omogućava njeno potpuno sazrijevanje.

Prim. Dr. Amra Junuzović – Kaljić