Prof.dr.sc. Fahrija Skokić je specijalista pedijatrije, subspecijalista neonatolog sa bogatim kliničkim iskustvom rada na Neonatološkom odjelu Ginekološko-akušerske klinike UKC Tuzla.

Nakon završenog medicinskog fakulteta u Tuzli, specijalizirala je pedijatriju, subspecijalizirala neonatologiju i tako postala prvi specijalizovani neonatolog u BiH. Svoje znanje je usavršavala u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Americi, Švedskoj i mnogim drugim zemljama, a sve sa sa ciljem što većeg osposobljenja kako više nijedno dijete ne bi bilo poslato na liječenje van Tuzle. I uspjela je.

Skokić ističe: „Djeca su posebna bića, ali rad sa djecom kao pacijentima nije jednostavan. Jedna cijela oblast pedijatrije je stavljena u prvih 28 dana djetetova života i zove se neonatologija. Taj period za dijete je najkritičniji, jer dijete prelazi iz jedne u drugu sredinu, to jeste od fetusa postaje novorođenče. Pedijatrija je vrlo specifična nauka, ona nije usmjerena samo bolesnom djetetu, ona je podjednako usmjerena i zdravom i bolesnom djetetu. Svaki razvojni period djeteta nosi svoju patologiju i nosi svoje specifičnosti.“

Često se desi da ljudi zapravo ne znaju šta je kada i u kojoj mjeri važno za vaše dijete, a to je dobro znati. Prve tri godine su bitne za psiho-motorni i emocionalni rast i razvoj djeteta, a prvi dan je bitan za zdravlje tokom cijelog života.

Vrijednost dojenja je ogromna kod stvaranja zdrave populacije. Ono je bukvalno prva vakcinacija i nije bez razloga postojanje tri vrste majčinog mlijeka: kolostrum, prelazno i zrelo mlijeko. Kolostrum je zastupljen samo prva tri dana kada je dijete i najosjetljivije i to mlijeko sadrži supstance koje više nikada nema u svom sastavu. Inače, majčino mlijeko je superiorna supstanca i ne može je proizvesti niko, ne postoji adekvatan zamjenski proizvod koji mu je identičan.

Njen stav oko vakcinacije je nepokoleban, te naglašava da je vakcinacija triumf savremene medicine i da se uz vakcinaciju korača naprijed i ima sasvim dovoljno vremena da se posveti savremenim bolestima današnjice o kojima se zna nedovoljno.

Prof. Skokić je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, autor mnoštva publikacija i knjiga. Svoje znanje rado prenosi studentima, a njen rad sa djecom, posebno onom koja su tek rođena je ono što je ispunjava.