Zanimljivu analizu o korištenju prenatalnih vitamina prenosimo u cijelosti sa portala shushmush.com. Vrijedi pročitati.

“Na našem Instagram profilu sam spomenula kako sam dobila probe Orthomol prenatal vitamina i kako se radujem isprobavanju čisto da vidim da li ću primijetiti neku razliku naspram vitamina koje sam inače koristila i ovo sam zaključila…

Ja sam primijetila da kada sam trudna, a ovo mi je druga trudnoća, više pazim na ono što unosim u moje tijelo. Nivo odgovornosti je veći jer imam “podstanara/e” koji zavise od mene. To razmišljanje je, kako sam sada shvatila pogrešno. Iako je bitno da se dobro hranimo i krećemo i generalno brinemo o sebi, bitnije je da to radimo zbog sebe, a ne samo jer smo trudni. Zašto? Pa zato što ti mali podstanari uzmu ono što njima treba i što je zapravo bitnije da mi dodatnim suplementima jačamo sebe. Pomozi sebi kako bi mogla pomoći drugome, logično, ali često zaboravljeno pravilo.

Ta svijest mi je pomogla da malo opuštenije geldam na svoju drugu trudnoću i na sve što sam ja smatrala da trebam da uradim kako bi ona bila zdrava, postoji nekoliko pravila kojih se ja lično držim: ne pijem alkohol, ne jedem nepasteriziranu i sirovu hranu, krećem se što više i trudim se da unos šećera bude pod kontrolom (što često nije, šta je tu je).
Međutim kada je riječ o korištenju suplementa, pravila nisu toliko jasna, neki ih preporučuju drugi ipak misle da su beskorisni i meni za ovaj post bilo interesantno da prvo isprobam sama da vidim da li ima neka razlika u tome kada pijem prenatalne vitamine, te da li postoji razlika u brendu. Tri mjeseca sam “istraživala”, jedan mjesec sam pila prenatal vitamine koje sam koristila u prvoj trudnoći (Solgar prenatal), drugi mjesec sam pila drugi brend – Orthomol natal, a treći nisam pila ništa.

Pored toga sam napravila jednu malu anketu, zanimalo me koje vitamine piju druge žene, da li su one primijetile neku razliku kada su ih počele da piju i da li bi ih pile opet.

Moje iskustvo…

U prvoj trudnoći sam pila Solgar prenatal tablete i to duplo manju dozu. Ujutro se uvijek sjetim jedne tablete, ali preko dana jednostavno zaboravim da popijem drugu. Moja blizanačka trudnoća je uredno prošla, ali sam uvijek imala problema sa probavom. Nisam se udebljala, nisam imala više apetita, ali nisam ni primijetila neku razliku. Bilo je sve ok i tako je ostalo do kraja trudnoće. U drugoj trudnoći su se probavne smetnje javile čak ranije, odmah u prvom tromjesečju i željela sam da isprobam nešto drugo. To drugo je bio Orthomol natal koji mi je, da budem iskrena, bio preskup. Mjesečna “doza” bila je oko 100 KM, a kako su mi nalazi uvijek bili uredni, nisam smatrala da ima potrebe da koristim nešto tako skupo na mjesečnoj osnovi, pogotovo što sam uvijek vodila računa o unosu svih vitamina kroz ishranu. Međutim, dobila sam uzorke za jedan mjesec i zanimala me razlika, ako postoji. Tu razliku sam primijetila odmah u prvih nekoliko dana korištenja Orthomol natal tableta, a odnosila se na ono što mi jeste bio problem, a to je probava. Obzirom da Orthomol ima dodatak u vidu probiotika, taj probiotik je meni lično promijenio sve. Osjećala sam se bolje, jer sam imala redovnu stolicu. Treći mjesec kada nisam koristila nikakve suplemente, moja probava se vratila na staro zlo. Pored probave mislim da sam postala otpornija na prehlade, prije me ništa ne zaobiđe, a sada imam osjećaj da mi se imunitet malo popravio, a to je važno obzirom da tijelo svakako radi više nego što treba tokom trudnoće, a kasnije i tokom dojenja. U svakom slučaju bih sa sljedećom trudnoćom počela piti Orthomol barem dva mjeseca prije trudnoće i tokom trudnoće, a namjeravam ga nastaviti koristi sve dok dojim.

Anketa…

Ukupno su ispitane 73 žene, 80% ispitanih je imalo jednoplodnu, a 20% višeplodnu trudnoću. Većina je pila folnu kiselinu prije trudnoće, ali ne i druge suplemente. 95% ispitanih žena je koristila prenatalne vitamine tokom trudoće. 67% ispitanih žena su pile određeni brend vitamina jer im je to doktor preporučio, druge jer im je sastav odgovarao, dok cijena nije igrala preveliku ulogu. Oko 70% ispitanih žena nisu primijetile neke promjene uslijed korištenja prenatalnih vitamina, a žene koje jesu primijetile razliku su istakle da se osjetna promjena odnosila na: porast energije, bolju kosu i nokte, bolji san itd. Probleme koje su osjetile bile su vezane za porast težine i probavne smetnje. Pored navedenog oko 85% ispitanih žena tvrdi da bi ponovo koristile prenatalne vitamine u trudnoći.

Sve u svemu je moj lični zaključak da bih se opet vratila Orthomol natalu i da ću ga nastaviti trošiti, jer se osjećam bolje i jer mi je riješio probavne smetnje. Vjerovatno bih zaključila da je bitno da isprobate nekoliko opcija, da vidite šta vam godi, šta vam smeta i da jednostavno slušate svoje tijelo…