Opisan kao „bistro za opušteni predah uz arabica kafu, osvježavajući voćni napitak ili zalogaj zdrave hrane i slatkih delicija” Bistro Zdravo je moderan, ekološki veganski bistro i koncept prodavnica otvoren u augustu 2018. godine. Ukoliko ste već neko vrijeme u potrazi za gastro mjestom koje ima nešto drugačiju ponudu i želite isprobati nove mirise i okuse, onda će vam se dopasti ponuda i interijer bistroa ‘Zdravo’.

Ovo je sigurno mjesto koje će voljeti i svi kulinarski entuzijasti koji su u potrazi za super namirnicama, ali i oni željni druženja i razgovora o zdravoj prehrani.
Iza cijele ideje stoji Maja koju smo zamolili da nam otkrije više detalja o ovom projektu ali i planovima za budućnost.


1. Odakle ideja za veganski restoran u Sarajevu?

Prije nekoliko godina odlučila sam promijeniti karijeru, ali mi je trebalo vremena da shvatim što je to što bih željela raditi. Započela sam blog sa receptima za svoju dušu, jer sam tada već deceniju bila na biljnoj ishrani te pripremala hranu za sebe i porodicu. To je nešto što sam radila iz želje i ljubavi, stoga je došla ideja da umjesto hobija to postane redovni posao.

Htjela sam da to bude više od ugostiteljskog objekta, da bude mjesto susreta, radionica, okupljanja kreativnih ljudi i ideja koje pomažu zdravlje čovjeka iz svih smjerova, jedan holistički koncept. To je i dalje moj san, da budemo prepoznatljivo mjesto susreta za sve ljude i ideje koji doprinose zdravijem i radosnijem življenju.

2. Kako ste izabrali ime za Zdravo?

Dugo sam smišljala ime, jer svako koje je bilo u izboru mi nije bilo dovoljno dobro. Najvažnije mi je bilo da ime bude na našem jeziku, nešto jednostavno što se može pročitati na svim jezicima, a da jasno ocrtava što gosta čeka unutra. Mnoga imena sa riječima “zdrava hrana” već postoje. Poslije nekog vremena dogodio se eureka trenutak da to jednostavno bude ta jedna riječ “zdravo” koja će oslikavati naš holistički pristup, zdravu hranu, ali i najljepši pozdrav – zar ima ljepšeg pozdrava nego nekome poželjeti zdravlje.


3. Šta vas pokreće i motivira?

Hrana je mnogo važna, unosimo je svaki dan. Zato je važno i kakvu hranu unosimo, kako, kada i gdje. Nisam ni ja znala koja je hrana zdrava, koja nije, ni koja je najzdravija dok nisam počela se zanimati i istraživati. Sve hronične tegobe se mogu barem ublažiti pravilnom ishranom. Pošto su nam dostupnije informacije o ukusnoj, novoj, jeftinoj i brzoj hrani koja nažalost opterećuje organizam, važno mi je da se što više priča o zdravoj hrani koja pomaže organizmu da se iscijeli i očisti. I da se razbiju predrasude da takva hrana nije ukusna, jer jest, i u njoj se može uživati.

4. Vaš ponuda je zaista kreativna, imate li neke anegdote sa gostima? Kako generalno reaguju na ponudu.

Trudili smo se da bude zanimljiva ponuda, ali jednostavna i prirodna hrana. Neke nazive smo čak odredili prema dobrobitima koje dobijemo od namirnica sadržanih u jelu – da olakšamo izbor. Većina naših gostiju nisu na biljnoj ishrani, ali ipak biraju pojesti nešto zdravije. Jedna od nama najdražih anegdota se dogodila sa redovnim gostom koji je rekao da će uzeti Ala Tuna sendvič za ručak, jer tu barem ima nekog mesa, odnosno tunjevine. Budući da kod nas uopšte nema nikakvih namirnica životinjskog porijekla, sigurno smo uradili dobru stvar sa ovim receptom koji podsjeća na more zbog nori algi u namazu. Imamo pozitivne reakcije na ponudu, gosti kažu da im se sviđa i da je ukusno, da ne osjećaju “težinu” poslije obroka. I najvažnije, vrate se po još.

A najdraži dio za mene je stvaranje prijateljstava – upoznali smo se i zbližili sa stalnim gostima, još ljepše je što smo svjedočili upoznavanjima i novim prijateljstvima između gostiju.

5. Organizujete radionice gdje zajedno sa gostima kuhate. Možete li nam reći nešto više o tome?

Od početka našeg rada organiziramo radionice zdrave hrane sa raznim temama. Ove sezone to je radionica “Hrana je lijek” na kojoj zajedno sa učesnicima pripremamo najjednostavnije recepte od cjelovitih namirnica. I onda to zajedno pojedemo. Jer svi recepti se brzo i lako spremaju, ne kuhamo već pripremamo sirovu hranu, pa odmah sve možemo i kušati te uvjeriti se da zdrava hrana je ukusna hrana. Razgovaramo o namirnicama, o imunitetu, o vlastitim iskustvima sa ishranom i zdravljem pa se bolje i upoznamo.

6. Šta je to što imate u najavi do kraja godine i kakvi su planovi za 2021.?

Budući da nam se 2020. bliži kraju, ostalo nam je još malo planova do kraja godine. Održat ćemo nekoliko radionica u malim grupama, prvenstveno radionica zdrave hrane na kojima učimo recepte “Hrana je lijek” jer nam je sada najvažniji imunitet. Krajem novembra ćemo biti domaćini izložbe “Egzaltacija” sarajevske umjetnice Lee Jerlagić, zatim radionice osnova AEQ metode protiv hroničnih bolova. A 12. decembra planiramo, ako budu prilike dozvoljavale, da održimo naš prvi sajam na kojem ćemo predstaviti “Zdravo” u malom – cjelodnevni program sa našom ponudom, uz goste koji se bave holističkim metodama iscjeljivanja ili kreativnim radom. Na kraju ćemo proslaviti Novu godinu zajedno sa našim gostima, uz posebnu ponudu 31. decembra.Za 2021. godinu planiramo drugo izdanje našeg sajma krajem proljeća, a prije toga ćemo nastaviti sa događajima, uvesti neke nove radionice i proširiti ponudu naših besplatinih online recepata na stranici www.bistrozdravo.com i Youtube kanalu Bistro Zdravo https://www.youtube.com/playlist?list=PL4KsbtmDU6_QayEq6ssqWdQ-eow_hlrDY . Sljedeće godine bismo također mogli se proširiti, a prikazivat će se u jutarnjem programu BHT-a “Jutro za sve” prilog “Zdrave minute” sa našim savjetima i receptima.

7. Da možete promjeniti jednu stvar kod sebe ili u društvu generalno, bilo koju, šta bi to bilo?

Da poštujemo prirodu i da se vratimo prirodi. Zakoni prirode su cikličnost ili protok energije, jednostavnost i samoodrživost. Mnogo smo se udaljili od prirode i malo je poštujemo, razmišljamo o njoj kao resursu i sve iskorištavamo. Možemo početi sa sitnicama, primjerice sa jednim biljnim danom u sedmici, odlaskom u kratku šetnju u prirodu, vlastitom pripremom cjelovitog obroka i zajedničkim porodičnim objedom, smanjenjem otpada, nekorištenjem plastike, rjeđom vožnjom automobilom – pojedinačno ništa ne pravi razliku, ali kada nekoliko pojedinaca napravi pomak osjetit će se efekti, prioroda će odmah reagirati.

8. Gdje vidite sebe i Zdravo za pet godina?

Voljela bih da Zdravo bude prepoznatljivo mjesto ukusne i kvalitetne zdrave hrane, ali i mjesto susreta, mjesto okupljanja, učenja i razmjene iskustava.

Naša vizija je holistička i važna nam je svaka karika lanca zdravlja. Želimo spajati ljude, metode i discipline, bez obzira iz koje su oblasti, a koje unapređuju život i zdravlje, koje daju podršku za radosnije življenje. Da budemo mjesto gdje ćete doći opustiti se i odmoriti, sami ili u dobrom društvu, pojesti zdravu i ukusnu hranu, nešto naučiti i dobiti podršku za preokret u svom životu.

9. Šta biste poručili čitateljima portala Health Movers?

U hrani se treba uživati, a to se može i kad je hrana zdrava. Zato, napravite ove zime još jedan mali korak prema sebi i uvedite neku zdravu promjenu koja će postati dio vaših svakodnevnih navika. Bilo da je to smanjenje unosa rafiniranih namirnica, biljni dan u sedmici, manja konzumacija kofeina, masti i šećera. Onih nezdravih šećera i procesirane hrane. Ništa od ovoga ne podrazumijeva gladovanje ili odricanje. Tu smo da vas podržimo u zdravim odlukama, zato kontaktirajte nas putem Instagrama ili Facebooka @bistrozdravo ili se vidimo u bistrou. Zajedno je lakše!