Prirodna kozmetika nije regulisani termin. S obzirom na sve veći broj dostupnih, zbunjujućih proizvoda, potrošači mogu brže prepoznati pravu prirodnu kozmetiku na osnovu certifikata koje proizvodi posjeduju. 

Cosmos 

Cosmos je udruženje evropskih etiketa prirodne kozmetike. Članovi osnivači su Savezno udruženje njemačkih industrijskih i komercijalnih preduzeća BDIH (Njemačka), Soil Association (Velika Britanija), Ecocert i Cosmebio (Francuska) i ICEA (Italija). Postoji razlika između oznaka COSMOS Prirodno i COSMOS Organsko. Dodatni kriteriji uključuju poštivanje standarda „zelene hemije“, zabranu upotrebe nanočestica i određene zahtjeve za pakovanje. Testiranje provode nezavisna vanjska tijela za certifikaciju. 

Demeter prirodna kozmetika 

Kozmetički proizvodi koji nose ovaj pečat uvijek sadrže najmanje 90% Demeter certifikovanih sirovina. Za prirodnu kozmetiku moguće je naznačiti Demeter sastojke nezavisno o količinama navedenim u listi sastojaka. Kvalitet svakog pojedinačnog sastojka poljoprivrednog porijekla mora biti naveden na proizvodu. Svi proizvodi moraju biti proizvedeni u skladu sa standardima koji se odnose na preradu, aditive i druge pomoćne sastojke. Testiranje provode nezavisna vanjska tijela za certifikaciju. 

Demeter principi:

Biodinamički uzgoj u harmoniji s prirodom  bez pesticida i umjetnih gnojiva.  Bez GM tehnologije.  Dosljedan holističkom pristupu.

NATRUE 

je međunarodna neprofitna organizacija koja se fokusira na prirodnu i organsku kozmetiku. Da bi bio NATRUE certifikovan, proizvod može da sadrži samo tri kategorije sirovina: prirodne supstance, izvedene prirodne sirovine (modifikovane prirodne supstance) i sirovine identične prirodnim. Postoje tri nivoa certifikacije: prirodna kozmetika, prirodna kozmetika sa organskim udjelom i organska kozmetika. Svi NATRUE certificirani proizvodi svjesno izbjegavaju upotrebu sintetičkih mirisa, silikona, parafina, mikroplastike, mineralnih ulja i sintetičkih masti. Da bi se to osiguralo, inspekcije se sprovode od strane nezavisnih vanjskih certifikacijskih tijela. 

USDA Organsko 

U SAD, proizvodi koji su identificirani kao „100 posto organski”, s izuzetkom vode i soli, moraju sadržavati samo organski proizvedene sastojke. “Organski” proizvodi, osim vode i soli, moraju sadržavati najmanje 95% organskih sastojaka. Ovaj pečat izdaje Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država. 

ISO 

ISO standard za prirodnu i organsku kozmetiku postavlja definicije za različite klase sastojaka i daje primjere kako se izračunava udio prirodnih i organskih sastojaka. Ne postoje ograničenja ili granice u pogledu izbora i količine upotrijebljenih sirovina; mogu se koristiti i petrohemijske (na bazi mineralnih ulja) i genetski modifikovane biljke. Voda se računa kao prirodna supstanca. Minimalni udio prirodnih sastojaka ili organskih sirovina nije propisan.