U organizaciji Udruženja roditelja i prijatelja djece oboljele od dijabetesa Novi Horizonti Tuzla 15-16 Avgusta održana je „Mala škola dijabetesa Panonika 2020“. Mak Fondacija i Wellion austrijska dijabetska marka zajedno sa Pharma Maac-dijabetes klubom bili su podrška ovom projektu.

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom COVID-19, aktivnost se održala uz poštivanje preporuka kriznog štaba FMZ.

Loše vrijeme nije uspjelo pokvariti planove niti dobro raspoloženje koje članovi ovog udruženja nose sa sobom. Baš tako. Njihovo sunce grije jako, najjače i nosi vedrinu i pozivnu energiju koja se rijetko sreće. Srdačno nas je dočekala predsjednica udruženja Indira Bektić Mujkić, puna entuzijazma, volje i snage da radi i bori se za dobrobit osoba oboljelih od dijabetesa. U projekat je bilo uključeno 40 učesnika, djece, roditelja i prijatelja ovog udruženja.

Malu školu dijabetesa Panonika 2020 svečano je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a edukatorice na radionicama bile su Prof mr.ph. Nedimka Burgić i Prof Ernesa Mešić. Prof Burgić sa djecom je radila na praktičnim vježbama pravilnog računanja ugljikohidrata za određivanje odgovarajuće doze inzulina.

Prof Ernesa Mešić je održala radionicu psihološke podrške roditeljima, uz razgovor o strahovima, uspjesima, te svakodnevnici koju samo ovi roditelji poznaju i žive.

Kako je predsjednica udruženja Indira Bektić Mujkić naglasila „Udruženje roditelja i prijatelja djece oboljele od dijabetesa Novi Horizonti Tuzla je tim pred kojim nestaju sve prepreke. Tim koji može da se suoči sa svakim problemom i nađe rješenje. Tim koji pobjeđuje. Da postaju nezavisni. Da se rađaju neki novi horizonti.“

Na kraju želimo podijeliti jednu divnu poruku koja je stigla iz ovog udruženja:

„I upamtite, gdje god krenete, ne zaboravite ponijeti vaše sunce sa sobom. Neka sija i kada kišni su dani! Hvala za ljubav!“