Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Smatra se da od 500 osoba samo 1 zna da je alergična na gluten.

Nauka sve više priznaje da brojne bolesti mogu biti povezane s prehrambenim faktorima. Tu nije riječ o uobičajenim alergijama, već o jedinstvenim simptomima za svakog pojedinca za koje niko tačno ne zna otkud dolaze.

Uprkos velikoj različitosti navedenih bolesti, gluten kod svih njih može biti i glavni uzrok ili samo uzrokovati pogoršanje postojećih simptoma. Provjerite, možda i vi imate sljedeće simptome, razlog za njih može biti upravo gluten: depresija i tjeskoba, zbunjenost i nemo-gućnost koncentracije, artritis, glavobolja, promjene raspoloženja, nadutost i bol u trbuhu, proljev, sindrom iritabilnog crijeva, Chronova bolest, ekcem, hiperaktivnost, ulcerozni kolitis, sindrom hroničnog umora, epileptični napadi, psorijaza. Kod djece, gluten može izazvati teško dječije disanje i česte upale uha.

Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je hronična, gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten. Prepoznavanje intolerancije na gluten nije lako, posebno u njenim ranim fazama. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju.

Simptomi su dugotrajni proljevi ili česte masne i jako neugodne stolice, bolovi u trbuhu, gubitak na težini, gubitak apetita i slaba mišićna masa.

Kod dojenčadi se može javiti par mjeseci nakon uvođenja glutenskih namirnica u prehranu.

Smatra se da je za to krivac nepridržavanja kalendara prehrane za bebe. Njihova crijeva nisu dovoljno razvijena za probavu tih namirnica te tako razviju celijakiju.

Neliječena celijakija može imati niz teških posljedica. Među njima je oštećenje crijeva koje se povezuje s autoimunim bolestima, niski rast (ponekad jedini simptom bolesti) te hronična upala jetre. Ujedno, celijakija može uticati na poremećaj štitne žlijezde i razne hormonske poremećaje. Istraživanja pokazuju da povećava šanse za razvoj malignih bolesti za 40 posto.

Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana. Takva prehrana omogućuje bolesniku potpuno normalan život i ne ometa ga u bavljenju aktivnostima. Mnogo je zdravija od prehrane koja sadrži gluten, a kada se takva dijeta započne na vrijeme, procesi u tijelu se normaliziraju. Međutim, ako se promjena prehrane odgađa, posljedice su često neminovne i jako teško izlječive.

Sumnju na celijakiju u 80% tačnosti otklonit će vam krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije. Za tačnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Ako sumnjate da vam gluten smeta ili pogoršava zdravstvene tegobe, netoleranciju na njega možete provjeriti i sami. Jednostavno, izbacite namirnice koje sadrže gluten. Sedam dana držite bezglutensku dijetu i pažljivo posmatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr. proljev, nadutost ili glavobolje.

Primjećujete li pogoršanje i simptome poput bolova, mučnine, umora? Iduće sedmice jedite puno hrane s glutenom. Pratite promjene na vašem tijelu. Zapamtite da se simptomi mogu pojaviti i tek nakon 2-3 dana. Ovakvo testiranje vrijedi i za druge vrste namirnica za koje sumnjate da vam smetaju. Dodatno se možete obratiti doktoru i napraviti RAST test koji pomaže u početničkom otkrivanju alergija, no ne predstavlja potpuni dokaz. Prema alergolozima, jedini pravi dokaz je test promjene.

Kuhanje bez glutena bazira se na upoznavanju dozvoljenih žitarica i skrobnih proizvoda. Ovi prijedlozi mogu vam pomoći u odabiru kvalitetnih rješenja za promjenu prehrambenih navika. Dozvoljene namirnice su: amarant, aru, heljda, slanutak (leblebija), kukuruz/kukuruzni škrob, lan, brašno od orašastih plodova/graha/ sjemenki, proso, riža (mekinje/brašno), sago, kineska šećerna trska, soja (ali ne i većina soja umaka), tapioka, tef, quinoa, krompirov škrob ili brašno.

jhhgvj

Namirnice koje treba izbjegavati: ječam i ječmeni slad, mekinje, bulgur, kuskus, pšenica – sve vrste pšenične, mekinje/klice/škrob, bijelo brašno, durum, seitan, zob, griz, raž, matzo brašno.

Budite oprezni i s proizvodima koji sadrže umjetne boje i umjetne okuse, iako se oglašavaju kao prirodni. Ne preporučuje se konzumiranje piva, panirane hrane, senfa, marinada, bombona i hrane s modificiranim skrobom, zgušnjivačima i različitim punjenjima. U to ulaze i gotove supe, umaci i temeljci te preljevi za salate. Oprez se odnosi i na korištenje smeđeg rižinog sirupa, proizvoda koji sadrže maltozu i maltodekstrin, vitaminskih i mineralnih biljnih dodataka, kao i nekih lijekova. Prilikom odabira kozmetike, pripazite na sastojke ruževa, sjajila i balzama, tu se također može naći gluten u tragovima.