Ortomolekularna medicina je spoj konvencionalne i prirodne medicine koja, sagledavajući ljudski organizam u cjelini, teži održavanju zdravlja te sprječavanju i tretiranju bolesti putem adekvatnog unosa hranjivih tvari, bilo putem prehrane ili dodacima prehrani. Ortomolekularna medicina leži na postavkama dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade, Linusa Paulinga.

Današnje moderno doba nosi sa sobom brojne negativne aspekte. Nezdrava prehrana, aditivi u hrani, uzimanje hemijskih lijekova, nedovoljno fizičke aktivnosti, poslovne obaveze, nedostatak vremena i stalna žurba u obavljanju obaveza, težnja za napredovanjem u karijeri pod svaku cijenu, usklađivanje napornog poslovnog i privatnog aspekta našeg života, stres, sve je to dio naše svakodnevice. Često pritom zaboravimo na sebe i na svoje zdravlje.

Sjetite se koliko ste se puta razboljeli baš kad ste otišli na godišnji odmor ili kad je počeo vikend, odnosno kad ste “stali na loptu”. Organizam vapi za odmorom. Naše tijelo je pametno i funkcioniše na najbolji mogući način. Međutim, ako ga forsiramo i guramo preko linije izdržljivosti našeg odbrambenog mehanizma, ono će početi pokazivati neke znakove urušavanja sistema. Šta će to biti kod vas, zavisi o više faktora, kao i o vašoj osjetljivosti prema nekoj bolesti.

Naše tijelo je pametan mehanizam koje zahtijeva ravnotežu. Ako ga pretjerano tjerate da radi, ono će zahtijevati odmor. Ako vodite sjedilački način života, zahtijevat će kretanje. Ako nemate vremena voditi računa o prehrani, ne unosite hranjive mikronutrijente, odnosno nemate “gorivo” da biste obavljali sve zadaće svakodnevice, tada je važno pomoći sebi korištenjem dodataka prehrani.

Tržište je poprilično zasićeno različitim dodacima prehrani. Kako odabrati kvalitetne proizvode – najbolje pomagače za svoje tijelo?

Najbolje je izabrati one proizvode koji su spoj prirode i nauke – odnosno proizvode ORTOMOLEKULARNE MEDICINE.

Bitno je da je proizvod koji unosite u svoje tijelo BIOLOŠKOG PORIJEKLA. Biološko porijeklo znači da se djelatne tvari određenog proizvoda izlučuju iz biološkog izvora. To su čisti proizvodi, bez dodatih štetnih, sintetičkih hemijskih tvari. S obzirom da svaki čovjek unese u prosjeku 6 kg hemikalija godišnje, putem hrane, lijekova i raznih hemijskih preparata, trebalo bi drastično smanjiti tu brojku birajući prirodne, biološke proizvode pa tako i dodatke prehrani.

Biološki proizvod NE SADRŽI GMO, što znači da nije genetički modificiran.

Važno je odabrati proizvode koji NE SADRŽE ŠEĆER, jer svi znamo koliko ga unesemo kroz prehranu i znamo koliko je štetan za naš organizam stoga ga ne treba unositi dodatno, već smanjiti njegov unos u naše tijelo.

S obzirom da su danas u porastu različite intolerancije na hranu, na tržištu su dostupni proizvodi BEZ GLUTENA BEZ LAKTOZE što ima veliki značaj za osobe s intolerancijom na njih.

Proizvodi POGODNI ZA VEGANE i OSOBE OBOLJELE OD DIJABETESA, garantuju da ne sadrže životinjske namirnice i šećer.

Proizvodi koji su POGODNI ZA NAJOSJETLJIVIJE GRUPE poput trudnica i dojilja, beba i djece te imunosuprimiranih bolesnika, su proizvodi koji su dobri i za vas. Ukoliko neki proizvod mogu koristiti najosjetljivije skupine, znači da možete i vi!

Rekli smo da je kod dodataka prehrani važno da su spoj nauke i prirode, što znači da je idealna kombinacija da su biološkog porijekla ali potkrijepljeni naučnim istraživanjima. Naučna istraživanja dokazuju uticaj pojedinih tvari prisutnih u proizvodu na naš organizam, ali ne samo pojedinih tvari već i različitih kombinacija tvari sadržanih u proizvodu.

Ono što je možda najbitnije je činjenica da nije važan KVANTITET nego KVALITET. Kvalitet dodatka prehrani ne garantuje količina pojedine djelatne tvari sadržane u proizvodu. Ne treba se zavarati količinom nekog vitamina u proizvodu ili koristiti one koji imaju najviše nekog vitamina, jer to nije garancija da je to najbolje za Vaše tijelo niti da će Vaše tijelo moći “podnijeti” tu količinu.

KVALITETU GARANTUJE SINERGIJSKA MOĆ PROIZVODA

Šta to znači?

Sinergijska moć proizvoda je jedna od postavki ortmolekularne medicine. To je međudjelovanje mikronutrijenata u izmjeni tvari. Ortomolekularne supstance svoj puni potencijal mogu razviti samo u onim kombinacijama koje su usmjerene ka indikacijama i njima prilagođenim optimalnim dozama, što znači da djelovanje jedne, posebno odabrane tvari u tačno određenoj količini, omogućuje i potiče djelovanje druge tvari.

Znači, bitna je kombinacija određenih tvari u tačno određenoj količini, koja omogućava optimalnu bioraspoloživost – apsorpciju u vaše tijelo i odrađivanje one zadaće kojoj je namijenjen upravo taj dodatak prehrani.

Šta nam vrijedi unijeti veliku količinu nekog vitamina ili minerala, pogotovo uz to ako je sintetičkog porijekla, ako se ne može ni apsorbirati u naš organizam? Logičan je zaključak da ukoliko se ne može apsorbirati, da se negdje mora skladištiti, stoga takvi preparati često znaju stvoriti dodatne zdravstvene tegobe.

Naravno da su sintetički – umjetno proizvedeni vitamini i minerali jeftiniji u usporedbi s biološkim proizvodima, ali slobodno možemo reći i da su nezdravi jer često uzrokuju neke dodatne tegobe poput zatvora, kiseline, vrtoglavice i sl.

Ukoliko želite izbjeći ovakve nuspojave, birajte prirodno!