Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu života.
Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene te je dio prirodnog procesa starenja. Posljedica je pada funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih spolnih hormona žene – estrogena i progesterona. Dijagnoza menopauze može se postaviti tek nakon 12 mjeseci amenoreje, odnosno izostanka menstruacije. 

Važnost mikronutrijenata za žene koje prolaze kroz menopauzu

Uslijed sniženog nivoa estrogena, žene u postmenopauzi izloženije su bolestima srca i osteoporozi.
Neuravnotežena prehrana, slaba tjelesna aktivnost i emocionalni stres mogu pojačati simptome menopauze. Neke žene postaju razdražljive ili depresivne, imaju česte glavobolje i bolove u trbuhu, osjećaju navalu krvi u glavu i gornji dio tijela poznato kao «udare vrućine». Ponekad se javljaju bolovi u leđima, grčevi u nogama, varikozne vene ili čak ulkusi.
Za ublažavanje ovih simptoma i što lakšu menopauzu preporučuje se upotreba mikronutrijenata u dodacima prehrani.

Orthomol Femin je dodatak prehrani za žene u periodu životne promjene (menopauze). Sadrži važne hranjive sastojke za kožu, kosu i nokte, plus biotin za održavanje normalne kože i kose i selen za održavanje normalnih noktiju.

Orthomol Femin sadrži i izoflavone iz soje i lignane iz lanenih sjemenki, važne masne kiseline (alfa-linolenska kiselina (ALA) iz lanenog ulja, gama-linolenska kiselina iz ulja matičnjaka, dokozaheksaenoična kiselina (DHA) i eikosapentaenoična kiselina (EPA) iz ribljeg ulja) ) i koenzim Q10.

Važni hranjivi sastojci za normalnu kožu, kosu i nokte su:

  • Vitamin B6 koji doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti
  • Biotin, selen i cink doprinose održavanju normalne kose
  • Biotin i cink doprinose održavanju normalne kože
  • Selen i cink doprinose održavanju normalnih noktiju
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože i kostiju
  • Vitamin D i cink doprinose održavanju normalnih kostiju