Laserska korekcija vida je postupak kojim se poboljšava vid i pruža vam mogućnost da ne morate nositi načale ni kontaktne leće. Prije operacije, preporučujem da se pacijent informiše kod oftalmologa koji će ga operisati o vrsti lasera sa kojim će biti rađen tretman. Kao i za svaku drugu operaciju i za ovu je potrebna neka vrsta pripreme. Prije operacije se radi kompletna analiza oka, mjeri se dioptrija, vidna oštrina i očni pritisak. Pacijent koji nosi meka sočiva, sedam dana prije pregleda ih ne smije nositi. Ukoliko se radi o tvrdim i polutvrdim sočivima, sa njihovim nošenjem treba prestati  tri do četiri sedmice prije pregleda. Ako utvrdimo na ne postoji problem za obavljanje laserske intervencije, slijedi priprema za operaciju. 

Ko može na lasersku korekciju oka, a ko ne? 

Ukoliko govorimo o refraktivnim manama oka, na operaciju mogu svi oni koji su dovoljno motivisani, iz objektivnih ili subjektivnih razloga, za poboljšanje vida. Veoma je bitno da je rožnjača pacijenta zdrava, odnosno da ima određenu pravilnost i debljinu. Preko 500 mikrometara (polamilimetra) je uobičajena normalna debljina rožnjače. Što je ona manja, to donosi određeni rizik kada je u pitanju uspjeh intervencije gledano na duže staze. Posebnim dijagnostičarskim aparatom Allegro Oculyzer se radi detaljna analiza, jer nam on može pomoći da dobijemo uvid u zakrivljenost prednje i zadnje površine rožnjače. Ujedno, on daje podatke o njenoj debljini, jer nam ona određuje i koliko dioptrija zapravo možemo da uklonimo. Tako, na primjer, kratkovidnost može da se riješi do oko  -12, dalekovidnost do +6, a astigmatizam do + ili – 6 dioptrija. Naravno pacijent mora da završi najburniji period rasta (da ima preko 18 godina).  Pored toga, njegova dioptrija prije tretmana mora biti stabilna nekoliko godina. Ukoliko se pri pregledu otkriju neki problemi oka, naročito na retini (unutarnja ovojnica oka), moraju se zbrinuti prije laserske intevencije skidanja dioptrije. 

Kako se izvodi tretman? 

Laserska operacije ne boli, izvodi se u lokalnoj anesteziji i ne zatijeva posebnu pripremu jer se u biti radi o intervenciji na rožnjači, a ne operaciji. Nakon anesteziranja kapljicama, sljedeći korak jeste formiranje poklopca (engl. Flap) na rožnjači pomoću mikrokeratoma. Nakon podizanja poklopca hladna zraka excimer lasera vrši oblikovanje i modeliranje unutrašnjeg tkiva rožnjače. Postupak je potpuno bezbolan, a trajanje ovisi o dioptriji oka pacijenta. Cijeli zahvat obično traje oko desetak minuta, a dva dana nakon operacije pacijent se može vratiti svojim redovnim aktivnostima. Infekcije nakon korekcije se dešavaju veoma rijetko (manje od 1% slučajeva). 

Kako sačuvati zdravlje oka? 

Da biste sačuvali zdravlje oka, preporučuje se redovan godišnji pregled kod oftalmologa. Uravnotežena ishrana je važna za čitav organizam, pa tako i za oči. Najčešći problem koji uočavam kod pacijenata jeste da predugo i pretjerano naprežu oči. Dugo sjedenje pred računarom nije dobro za zdravlje očiju. Međutim, ako je to neophodno, uvijek napravite pauzu od desetak minuta svakih sat vremena, te pokušajte treptati što češće. Svako ko nosi kontaktna sočiva ne bi trebao sa njima spavati, niti ih treba nositi kada se ide na bazen. U ovom slučaju postoji mogućnosti infekcije  od potencijalno vrlo opasne bakterije amebom koja se izuzetno teško liječi. Takođe, uvijek treba nositi odgovarajuće naočale i to po uputstvima oftalmologa, te nikada ih ne treba ”pozajmljivati” od prijatelja ili kupovati na pijaci. 

doc. dr Sanja Sefić-Kasumović, spec. oftalmolog