„Život poslije raka… Borba se nastavlja“ – Budi zlatan!

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” zvanično je krenulo sa ovogodišnjom kampanjom Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru pod sloganom „Budi zlatan“.

Kampanju su započeli na simboličan način, tj. osvjetljenjem značajnih građevina. Ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti poseban doprinos su dali gradovi: Mostar, Bihać, Tuzla i Sarajevo, koji su obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka dočekali septembar. Od građevina zlatne su postale Sarajevo – Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti, Zgrada institucija BiH, Mostar – Stari Most, Bihać – Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać i zvonik crkve Sv. Ante, Tuzla – zgrada Kantonalne privredne komore.

Cilj kampanje i jeste, prije svega, podići svijest bh javnosti o problemima s kojima se susreću djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice, a fokus ovoseptembarske kampanje je na periodu nakon izlaska iz bolnice i nakon izlječenja. Djeca najčešće imaju rane i kasne posljedice liječenja hemoterapijom s kojima je potrebno izboriti se, potrebna im je resocijalizacija i rehabilitacija, nerijetko ostaju fizičke promjene koje su uzrok stigmatizacije, a prisutne su mnogobrojne predrasude u društvu koje je potrebno rasvijetliti.

Dovoljno govori za sebe činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi s rakom. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje i porodice koje su izgubili svoju djecu u ovoj borbi. Potrebna im je velika podrška u borbama koje dolaze poslije.

Kampanja će svoj nastavak dobiti u bh gradovima: Mostaru, Bihaću, Zenici, Tuzli i Sarajevu, gdje će biti postavljeni info pultovi te će građani imati priliku pružiti svoju podršku kupovinom posebno dizajnirane maske sa zlatnom vrpcom od čije prodaje su sredstva namijenjena djeci oboljeloj od raka.

U ovom trenutku se vjerovatno pitate šta svi možemo uraditi za djecu oboljelu od raka?

Ovog Zlatnog septembra možete biti zlatni i Vi. Naime, kupovinom zaštitne maske Budi zlatan u iznosu od 5 KM donirate cjelokupan iznos za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine.