Hranjiva prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima jedan je od najvažnijih dijelova zdravog načina života. Nauka kaže da hrana bogata hranjivim sastojcima ne samo da čini da se osjećate sjajno, već čak može smanjiti rizik od određenih hroničnih zdravstvenih stanja, a istovremeno pruža višestruke zdravstvene dobrobiti.

Najvjerovatnije ste čuli za pojam “superhrana” koji opisuje hranu zbog koje ćete navodno izgledati sjajno, osjećati se sjajno i pomoći će vam da živite duži, zdraviji život – ali šta je “superhrana” i šta je čini tako super? Bacili smo pogled na ove namirnice kako bismo vidjeli koje hranjive sastojke sadrže i kako biste ih trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Šta je superhrana?

Ne postoji tačna definicija onoga šta čini “superhranu”. Međutim, superhrana se smatra hranjivim sastojcima koji pružaju velike količine antioksidansa, fitohemikalija (hemikalija u biljkama odgovornih za boje i mirise), vitamina i minerala.

Prednosti superhrane

Visok sadržaj vitamina i minerala koji se nalazi u superhrani može pomoći vašem tijelu da odbije bolesti i održi ga zdravijim. Kad se uvrsti u dobro uravnoteženu prehranu, ova hrana može promovirati zdravlje srca, gubitak kilograma, poboljšati nivo energije, pa čak i smanjiti efekte starenja.

Antioksidanti koji se nalaze u mnogim super namirnicama mogu pomoći u prevenciji raka, dok zdrave masti mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Vlakna koja se također nalaze u ovim proizvodima mogu pomoći u prevenciji dijabetesa i probavnih problema, dok fitohemikalije imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Poznato je i da superhrana štiti vaše organe od toksina, pomaže u snižavanju holesterola, regulira metabolizam i smanjuje upalu.

Važne su prehrambene navike

Niti jedna hrana ne može vam pružiti sve neophodne vitamine, minerale i antioksidante koji su vam potrebni. Vrlo je važno jesti širok izbor hrane bogate hranjivim tvarima kako bismo postigli zdravstvene dobrobiti koje naše tijelo treba. Nema ništa loše u tome što jedete namirnicu koja vam daje dobru količinu određenog vitamina ili minerala koji su vam potrebni, ali naša tijela zahtijevaju mnogo vitamina i minerala kako bi ispravno funkcionirala.

Dobro uravnotežena i hranjiva prehrana trebala bi sadržavati voće, povrće, nemasne proteine, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove, dok ograničava unos natrija, loših masti i rafiniranog šećera. U kombinaciji s vježbanjem i redovitim tjelesnim aktivnostima, zdrava i hranjiva prehrana može učiniti čuda za vaše zdravlje.

Naših top 5 super namirnica

Shatavari

Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom šatavari što na drevnom sanskrtu znači „lijek za stotinu bolesti“. Prema ayurvedi, ova biljka je odlična pomoć za funkcioniranje probavnog sistema, žgaravice, bolova u želucu, želučanih čireva, povraćanja i problema sa menstrualnim tegobama. Hrani i čisti krv te sprječava anemiju. Smanjuje negativne učinke stresa na živčani sistem pa je odlična za svakoga čije je tijelo ili um pod pojačanim pritiskom.

Spirulina

Danas je spirulina jedna od super namirnica koju najviše kupuju u svijetu, postoje čak posebne farme za uzgajanje ove alge. Upotreba spiruline povećava energiju, uravnotežuje krvni pritisak, suzbija alergije i upale, pomaže kod dijabetesa, smanjuje simptome PMS-a, čisti organizam, ubrzava metabolizam, uklanja celulit i pomaže kod mršanja. Spirulina se prodaje u prahu, tabletama ili kapsulama.

Chia sjemenke

Danas su toliko popularne da ih nazivaju i najzdravijom hranom na planeti. Tajna je u tome da u malo kalorija donose pregršt nutrijenata korisnih za zdravlje. „Chia“ na indijanskom znači „snaga“.

Proso

Ova lagana i lako probavljiva žitarica blago slatkastog okusate bez glutena odlična je zamjena za pšenicu. Sadrži mnogo vlakana, fosfora, željeza, magnezija, folnekiseline, vitamine B skupine… Proso je dobar za zdravlje kostiju i zuba, ublažava tegobe s astmom i migrene, snižava kolesterol, čuva zdravlje srca, regulira probavu, jača imunitet i smanjuje rizik obolijevanja od raka.

Kurkuma

Žuti začin porijeklom iz Indije krije niz zdravstvenih koristi, u prvom redu zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, pa se danas prodaje i kao ekstrakt kurkumina, njegove aktivne komponente, u kapsulama. Istraživanja su pokazala da može pomoći u tretiranju i prevenciji kroničnih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i dijabetes. Pomaže i u zacjeljivanju rana i smanjenju bolova.