Naše tijelo pruža nam brojna rješenja koja nam omogućuju zaštitu od raznih vrsta infekcija. To je, između ostalih, slučaj i s našim intimnim zdravljem – ovdje je važno pravilno održavati kiselost vaginalnog područja, što omogućava održavanje odgovarajućeg pH intimnog područja, održavanje ravnoteže prirodne bakterijske flore koja štiti intimno područje od bakterijskih i virusnih infekcija. Ako se ova ravnoteža poremeti može nadražiti sluznicu, čineći je sklonijom raznim vrstama vaginalnih infekcija. Ovo stanje može takođe uzrokovati mnogo neugodnosti kod žene. Pa kako pravilno brinuti o intimnom zdravlju kako ne bi narušili vaginalni pH?

ŠTA JE PRAVILAN pH VAGINE?

U vagini bi trebao biti kiseli pH. Zašto je to tako važno? Kiseli pH omogućava stvaranje prirodne, zaštitne barijere koja će zaštititi intimno područje od različitih vrsta patogena, kako onih koji su u našem tijelu, tako i onih s kojima imamo vanjski kontakt. Kiseli pH omogućava razvoj bakterijske flore korisne za naše tijelo – dobrih bakterija koje će nas zaštititi od “loših” mikroorganizama koji uzrokuju razne bolesti.

ŠTA MOŽE PROMIJENITI pH VAGINE?

Vagina prirodno sadrži, između ostalih, laktobacile, koji su važan element za zaštitu intimnog zdravlja, koji ako je tijelo zdravo i nema poremećaja, savršeno ispunjava svoju ulogu. Neravnoteža bakterijske flore može se dogoditi u mnogim situacijama. To se najčešće događa kada smo bolesni i kada nam je imunitet značajno spušten. To se posebno često događa kada tokom liječenja uzimamo razne vrste antibiotika, koji osim patogenih bakterija napadaju i one koji štite naše tijelo od infekcija. Takođe, kada oslabi imunitet tijela, mogu se javiti poremećaji koji uzrokuju povećanje pH vagine.

Prirodnu bakterijsku floru mogu poremetiti sve vrste hormonalnih promjena. Posebno su česti tokom trudnoće i menopauze, ali i tokom upotrebe kontraceptiva. Poremećaji se mogu javiti i u postoperativnom periodu ako operacija uključuje postupke u vaginalnom području.

Jedan od najčešćih uzroka poremećaja pH vagine je neadekvatna intimna higijena. Glavna greška je korištenje tekućina i gelova namijenjenih drugim dijelovima tijela za pranje intimnih područja, jer koža tijela ima drugačiji pH od intimnog područja. Često biramo neprikladno donje rublje – od sintetičkih vlakana, zbog čega se koža znoji, a vlažno i toplo okruženje idealno je za razvoj patogenih mikroorganizama.

Zanimljivo je da se nakon spolnog odnosa bez upotrebe kondoma pH vagine može značajno promijeniti, jer je sperma alkalna, što utiče na vaginalnu floru. Suprotno tome, česte intimne veze s različitim partnerima mogu povećati rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

KAKO SMANJITI pH VAGINE?

Bitno je paziti na pravilno zakiseljavanje vagine u svakom trenutku, posebno kada smo izloženi povećanom riziku od poremećaja u vaginalnoj flori.

Jedno od osnovnih pravila je pravilna intimna higijena. Za pranje bi trebali odabrati sredstva namijenjena njezi intimnih područja, koja će biti obogaćena laktobacilima i ekstraktima koji smiruju iritacije i štite od patogena, npr. ekstrakti nevena, kamilice ili hrastove kore. Također je važno temeljno osušiti tijelo nakon pranja osjetljivim peškirom. Peškir treba biti izrađen od prirodnih vlakana i namijenjen samo brisanju nakon pranja. Svaka osoba koja živi u kući trebala bi imati svoj peškir za sušenje.

Pri odabiru donjeg rublja vodite računa da je izrađeno od prirodnih i prozračnih tkanina – ovdje će najbolje raditi pamuk. Može sadržavati mali dodatak elastičnih vlakana, zbog čega će donje rublje bolje pristajati na tijelo. Izbjegavajte donje rublje koje je u potpunosti izrađeno od sintetičkih vlakana, a koje sprečavaju disanje kože i ako imate vrlo osjetljivu kožu mogu prouzrokovati ogrebotine i lokalne opekotine.

Ako želite održavati odgovarajući pH vagine, trebali biste pogledati i svoju prehranu. Vrijedno je uključiti proizvode poput prirodnog jogurta, kao i kisele krastavce, posebno kiseli kupus koji sadrži prirodne probiotike. Kad smo kod probiotika, možete uzimati posebne suplemente koji sadrže laktobacile. Farmaceutski proizvodi koji sadrže mliječnu kiselinu takođe su dostupni u obliku vaginalnih globula, koje se mogu uzimati kao dodatak liječenju tokom antibiotske terapije ili liječenja bolesti.