2018. godine u saradnji sa Fitness & health studijom „Transform“ i  udruženjem “Prirodan porod” osnovana je prva kontinuirana i neovisna škola za trudnice i porodilje “Baby Bump” koja se odvija u ciklusima i obuhvata fizičku te teoretsku pripremu trudnica. Nudi kontinuiranu podršku trudnicama uz pomoć stručnog kadra i ukrala je brojne simpatije.

Za naš portal smo sa Arijanom i Dolisom razgovarali o novim projektima, kako su rad škole prilagodile uslovima pandemije, ali i drugim temama.

 • Prije svega želimo da se vas dvije ukratko predstavite našim čitaocima i objasnite vaše uloge kada je u pitanju psihofizička priprema trudnica Baby Bump škole.

Dolisa: Ja sam Dolores Radonić, certificirana voditeljica tečaja pripreme za porod i jedna od pokretačica škole Baby Bump. Majka sam 5 djece, a s roditeljima i njihovim bebama radim posljednjih 14 godina. Naziv porođajna edukatorica sumira otprilike sve moje aktivnosti u školi, ali i ono čime se bavim u svakodnevnom životu. Educiram ženu koja rađa o dobroj pripremi za porod i babinje, kasnije im pomažem s rješavanjem izazova oko vlastitog oporavka, dojenja, njege bebe i zatvaranja iskustva vlastitog poroda.
Osim grupnih radionica u školi, redovito pružam individualnu podršku, dnevno otprilike razmijenim najmanje par stotina poruka i obavim nekoliko poziva, a kao savjetnica za dojenje dolazim i na adresu. Predsjednica sam Udruženja Prirodan porod, također i pokretačica prve biblioteke nosiljki i izdajalica u Bosni i Hercegovini, koje rade u sklopu FB grupe Baby Bump trudnice i mame. Dosta svestrano obuhvaćam sve segmente podrške majkama, koji su, zapravo, svi međusobno povezani.

Arijana: Moje ime je Arijana Baždarević. Po struci sam fizioterapeut i diplomirani trener sporta. Licencirana sam pilates instruktorica. Destetogodišnje iskustvo stekla sam u praksi vodeći kako grupne treninge tako i individualne sesije. Vlasnica sam prvog i trenutno jedinog pilates studija u Sarajevu specijaliziranom za rad na Pilates spravama.
Prenatalni trening intenzivno radim unazad 8 godina. Iza sebe imam dvije trudnoće i dva prirodna poroda. Moje trudnoće su meni bile veliki izazov i iskoristila sam ih da ispipam granice i mogućnosti jedne trudnice kada je u pitanju vježbanje i kako sve to može da utiče na  porod. Jedna sam od osnivača Baby Bump škole i njen koordinator. Zadužena sam za fizičku pripremi naših polaznica.

 • Šta to podrazumjeva teoretski, a šta fizički dio pripreme trudnica u Baby Bump školi?

Dolisa: Moje radionice interaktivnog su karaktera, kako bi se što bolje upoznala sa svakom od polaznica ciklusa u školi, a također, kako bi se one jedna s drugom upoznale i zbližile. Radi toga obavezno radim po principu grupe podrške. Najprije im u teoriji objasnim svaki od segmenata, prema unaprijed pripremljenim modulima, a onda i praktično prolazimo kroz svaki od tih segmenata, kao što su disanje u porodu, položaji obezboljavanja, mjere olakšanja, položaji dojenja bebe i sve ostale stvari koje smatram neizostavnim u odličnoj pripremi za porod.  

Arijana: Kao što sam već prije spomenula, ja sam zadužena za fizičku pripremu naših trudnica. Kroz svaki ciklus pored teoretskih predavanja obavezne su i prenatalne vježbe. Prenatalne vježbe podrazumjevaju vježbe prilagođene drugom stanju koje pomažu trudnicama da olakšaju sebi period trudnoće i tijelo pripreme za porod. U normalnim uslovima vježbe se održavaju dva puta sedmično. I traju 50 do 60 minuta. Također ohrabrujemo trudnice na dodatnu fizičku aktivnost pored prenatalnih vježbi kao što su duge setnje u prirodi, brzo hodanje, planinarenje, plivanje, i sl. Uslov je da trudnica ima urednu trudnoću i odobrenje svog doktora. Prenatalne vjezbe u našoj školi moguće je praktikovati od navršene 16. sedmice trudnoće.

 • Po čemu se vaša priprema razlikuje od priprema za trudnice koje se održavaju u Domovima zdravlja i zašto bi trudnice trebale izabrati Baby Bump pripremu? U kojem periodu trudnoće je idealno da se trudnice pridruže Baby Bump školi?

Dolisa: Baby Bump škola izdvaja se sa svojom neovisnošću, integritetom, kako pristupa, tako i informacije, poštujući svjetske smjernice medicine zasnovane na dokazima (evidence based). Na predavanjima naglasak je na holističku, sveobuhvatnu pripremu za porod, koja je ujedno jedan autentičan pečat mog rada s trudnicama u grupi. Ono što je Arijani i meni važno je prenijeti ženi koja rađa alate koji će upravo njoj biti od pomoći da svoje porođajno i postporođajno iskustvo nazove lijepim.

Najbolje će biti da se jave početkom drugog trimestra, jer ostavljaju sebi dovoljno vremena za istraživanje i planiranje svakog od aspekata koje obrađujemo u školi. Također, stavljaju si priliku da prođu ciklus škole i po dva puta, što je praksa koju smo imale s polaznicama u prošlosti.

 • Baby Bump škola već ima tradiciju i nema potrebe da o njoj pričamo kao da je nešto novo. Veliki broj mama su prošle ovu obuku i imate samo zadovoljne polaznice. Mnogo puta smo čuli koliko cijene što ste ih pripremili za porod i koliko im je pomoglo što su znale unaprijed šta ih sve očekuje. Ipak možete li nam reći kako je na vaš rad uticala situacija sa pandemijom, kako ste se prilagodili i na koji način održavate obuku sada?

Arijana: Kao i na rad mnogih većih i manjih biznisa, pandemija je uticala i na rad naše škole. S obzirom na cijelu situaciju i to da se naš rad odnosi na trudnice koje spadaju u najosjetljiviju populaciju, bile smo primorane od prvog dana pandemije svoj rad s njima da preorganizujemo u onlinu formu. Srećom, to nikako nije uticalo na kvalitet naše pripreme. Čak što više, postali smo dostupni ženama širom BiH, ali i trudnicama iz zemalja regije. Teoretska predavanja su i dalje interaktivna i održavaju se live putem zoom platforme. Ukoliko nam epidemiološke mjere dozvoljavaju radimo jednu do dvije radionice uživo. To su predavanja koja zahtjevaju dosta prakse i demonstracije.

Prenatalne vježbe se rade putem facebook platforme gdje se sve polaznice ciklusa pridruže zatvorenoj grupi u kojoj su im dostupni snimljeni treninzi i dostupan prateći edukativno informativni materijal. Sve vrijeme trudnice imaju moju kontinuiranu podršku i dobijaju smijernice za aktivnosti.

 • Da li vašim časovima mogu prisustvovati  partneri i da li postoji interes za tim?

Dolisa: U aranžmanima uživo nekoliko puta godišnje održavaju se radionice pripreme za porod za parove. U principu su to ciljane radionice za partnera ili osobu u pratnji žene koja rađa, a zajednički dolazak na radionicu i učenje o mjerama obezboljavanja poroda pruža im priliku da krenu na put učenja i odlučivanja o važnim stavkama u porodu, kako drugačije, nego u paru. Mislim da je to jedan od ključnih aspekata u odličnoj pripremi za porod, jer je svečani čin dolaska bebe na svijet vezan za oba roditelja. Očevi na porodu mogu biti od izuzetne pomoći.

 • Zašto je važno vježbati i održavati fizičku aktivnost tokom trudnoće?

Arijana: Svi znamo koliko kontinuirana fizička aktivnost pozitivno utiče na očuvanje čovjekovog zdravlja. Ništa nije drugačije u trudnoći. Čak ako žena prije trudnoće nije bila aktivna, novija istraživanja i  preporuke jesu da period trudnoće treba biti upravo trenutak kada će se žena polako aktivirati i odabrati vrstu aktivnosti i intenzitet iste prilagođenu stanju i svom trenutnom nivou forme.


Mnoge žene kada ostanu trudne, na primjer, prestanu da puše, piju alkohol, biraju zdravije namjernice, prirodne kozmetičke preparate i sl., tako isto treba da razmišljaju i kada su u pitanju loše navike po pitanju fizičke aktivnosti. Bilo bi poželjno da dotadasnji sedentarni način života zamjene svakodnevnim šetnjama, plivanjem, laganim vježbama mobilnosti, prenatalnom jogom ili prenatalnim pilates programom vježbi.  Emotivni stres može izazvati napetost u mišićima što se osjeti kao bol u leđima, a svako vježbanje stimuliše hormon sreće. Za žene koje nemaju iskustva s treningom idealno bi bilo da imaju nadzor i stručno vodstvo osobe koja je edukovana i osposobljena za trening sa trudnicama. Preduslov  za bilo kakavu aktivnost je naravno uredna i zdrava trudnoća i saglasnost ljekara.

Cilj vježbanja u trudnoći treba da bude na očuvanju što bolje posture tijela i njegove funkcionalnosti, održavanju mobilnosti zglobova što se naročito odnosi na karlični pojas, pripremi mišića karličnog dna za porod i što boljem pozicioniranju bebe u porođajni kanal. Vježbanje preventivno dijeluje na prekomjerno povećanje tijelesne težine, pojave trudničkog dijabetesa, također podstiče rad crijeva, smanjuje bol u leđima, smanjuje stres, depresiju i nagle promjene raspoloženja, a povećava se tjelesna energija, kao i raspoloženje i olakšava pripremna faza porođaja.

 • Šta vas to motiviše da radite sa trudnicama na ovaj način i koji je najljepši dio vašeg posla?

Dolisa: Osjećam da je rad sa ženama i njihovim bebama moj poziv kojeg živim svim srcem, to je za mene jedan vid služenja mojoj zajednici, s trajnim, dugoročnim posljedicama po buduće generacije. Osnaživanje žena nikad nije bilo važnije, a podrška potrebnija. Psihofizička priprema je apsolutni minimum što za sebe može uraditi jedna žena u drugom stanju. Želja koja se stvorila prije mnogo godina dočekala je svoju svjetlost dana kroz Baby Bump školu, koja iz godine u godinu, kroz iskustva žena na porodu i u postpartumu, pokazuje svoju neophodnost. Nemali broj puta nam prenesu kako su im u rodilištu komentirali da se vidi konkretnost u pripremi. Isto tako, nemali broj puta su naše trudnice zajedno javljale iz rodilišta, osnažujući jedna drugu i podsjećajući jedna drugu na ono što su u školi naučile. U svakom od ciklusa nastanu male grupe žena koje međusobno kliknu, kao mini-kružoci, iz kojih se rađaju prijateljstva za cijeli život. Spoznaja da sam sudjelovala u tako nečemu je neprocjenjivo.

Arijana: Razlog zbog kojeg sam uopšte započela rad sa trudnicama na ovakav način jeste moja želja da olakšam ženama taj period. Moja zamisao je bila da trudnicama pružim jedan paket koji će obuhvatiti sve ono što je bitno za pripremu, a to je adekvatna fizička i mentalna priprema. Prolazeći kroz svoje dvije trudnoće shvatila sam koliko bi bilo olakšavajuće da na jednom mjestu mogu dobiti sve pomenuto i da izvore ne moram tražiti po internetu ili u nekoj zastarijeloj literaturi. Koliko god trudnoća bila blaženo stanje, ipak predstavlja težak i naporan period za tijelo i um žene. Zato trudnica mora imati kontinuiranu podršku okoline i družiti se s trudnicama, dijeliti s njima svoja iskustva i probleme.

Ono što me definitivno motiviše da radim i unapređujem ponudu škole, jeste feedback naših trudnica da u tome svemu uspijevamo. Da ono što radimo s njima zaista ima efekta i da im pomaže da se fizički nose s trudnoćom i svim promjenama koje jedna trudnoća nosi. Da im vježbe, na primjer pomažu da olakšaju razne tegobe ili da im predavanja s Dolisom pomažu da se riješe straha od poroda i steknu više samopouzdanja. Motivišu me nastala poznanstva i druženja koja se spontano dese kroz ove cikluse. Neke od njih se sretnu i u rodilištima i podržavaju jedna drugu na porodima, a ne rijetko se druženja nastave i kasnije kada bebice dođu na svijet. Njihovo zadovoljstvo i pozitivne priče iz porodilišta su naš vjetar u leđa.

 • Šta je ono na šta ste najviše ponosne kada je dugogodišnji rad sa trudnicama u pitanju?

Dolisa: Ponosna sam na konkretne pozitivne promjene koje se osjete u ovom segmentu. Kada žena koja rađa dođe pripremljena, ona traži precizno i konkretno iz svog plana poroda, koje je sastavljala tijekom svoje pripreme u trudnoći. Više žena koje traže precizno i konkretno znači promjena na polju rađanja i stanja u rodilištima, ma gdje se nalazili. Promjene na ovom polju inače dolaze jako sporo, no mi smo ih u svom višegodišnjem radu već primijetile, više puta smo pohvaljene za svoj rad. I puno smo ponosne radi toga.

 • Planovi u skorijoj budućnosti kada je u pitanju Baby Bump škola?

Arijana: Pa pred nama je ljetni period i u tom periodu aktiviramo tzv. Summer Edition u Baby Bump skoli kada stopiramo održavanje ciklusa, ali održavamo rad škole i edukaciju trudnica kroz jednodnevne radionice. Najposjećenije i najatraktivnije radionice su na teme:

 • Brza priprema za porod
 • Disanje i mjere olakšanja na porodu
 • Priprema za porod sa partnerom
 • Dojenje

Od aktuelnih epidemioloških mjera ovisit će da li će se ovogodišnji Summer Edition odvijati online ili uživo, te pozivam sve trudnice koje su zainteresovane za radionice da prate naš Instagram i Facebook profil gdje ćemo blagovremeno postaviti obavijest i detaljnije ih informisati o ljetnim aktivnostima škole.

S obzirom na trenutnu situaciju u našoj zemlji i širom svijeta, teško je praviti bilo kakve dugoročne planove.