Prva dijabetološka ordinacija na točkovima je regionalan i po mnogo čemu jedinstven projekat. Cilj projekta je širenje svijesti o dijabetesu i njegovoj prevenciji i to tako što će građanima u 15 gradova širom cijele Bosne i Hercegovini biti pružena mogućnost besplatnog mjerenja glukoze u krvi uz obuku za pravilno mjerenje kao i stručno savjetovanje na temu dijabetesa.

O terminima u kojima će Prva dijabetološka ordinacija na točkovima pružati usluge građani će biti obaviješteni putem regionalnih i lokalnih medija, kao i putem Facebook i Instagram stranice.

Organizator projekta je regionalna farmaceutska kompanija Pharma Maac, koja je ovaj događaj u Bosni i Hercegovini prvi put organizirala 2018.godine, dok su ove godine projekat uspjeli proširiti i na susjednu Srbiju.

„Ideja za projekat je nastala kao rezultat stalnog osluškivanja potreba oboljelih od dijabetesa i prepoznavanje značaja o širenju svijesti  o dijabetesu i opasnostima koje ta bolest sa sobom nosi. Nazvali smo projekat „prvom dijabetološkom ordinacijom na točkovima“, jer smo u želji da u kratkom vremenu stignemo obići cijelu zemlju jednu modernu dijabetološku ordinaciju postavili na točkove i realizirali nešto jedinstveno na našim prostorima.  Naša misija je biti vrijedan partner pacijentima i posvećenim profesionalcima u borbi protiv ove bolesti. Ova posebna zdravstvena inicijativa, koju provodimo svake godine, je signal oboljelima i stručnoj javnosti da u nama imaju odgovornog i poželjnog partnera u stvaranju boljeg okruženja kada je dijabetes u pitanju“, kaže mr.ph. Dženana Klepo, voditeljica projekta.

Partner projekta od njegovih prvih dana je austrijski brand Wellion, jedan od tržišnih lidera u segmentu kontrole glukoze u krvi širom svijeta. Wellion je potpuno fokusiran na dijabetes i već godinama skreće na sebe pažnju unikatnim proizvodima poput aparata za mjerenje glukoze u krvi sa govornom funkcijom za slijepe osobe ili aparatima koji pored mjerenja šećera imaju i dodatne funkcije kao što su mjerenja holesterola, ketona, itd. Ove godine na tržište Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja stižu dva atraktivna noviteta: inzulinska pumpa i senzor za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi.

Vjerujemo da će ovaj jedinstveni zdravstveni projekat naići na značajan odaziv, kako sugrađana tako i relevantnih zdravstvenih i javnih ustanova te pozivamo sve zainteresirane da uzmu aktivno učešće s ciljem širenja svijesti i prevencije dijabetesa.