Ljeto je vrijeme kada svi uživamo u dugim danima, toplom vremenu i večerima provedenim na otvorenom. Međutim, ljeto donosi i jednu neugodnost – komarce. Ovi sitni, dosadni insekti mogu nam pokvariti užitak i učiniti da svaki boravak vani postane prava borba. Srećom, priroda nam je dala moćno oružje u borbi protiv komaraca – eterična ulja.

Neka eterična ulja su posebno učinkovita u odbijanju komaraca zahvaljujući svojim snažnim mirisima koje insekti ne podnose. Evo nekoliko najmoćnijih ulja koje možete koristiti ovog ljeta:

Ulje citronela

Citronela ima dugu historiju upotrebe u tradicionalnoj medicini i kao prirodni repelent. Koristi se u mnogim kulturama zbog svojih antiseptičkih, antifungalnih i protuupalnih svojstava. Ulje citronele je učinkovito u odbijanju komaraca, mrava, buha i drugih insekata. Svjež, limunast miris je vrlo učinkovit u tjeranju ovih neugodnih insekata.

Ulje eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptusa poznato je po svom snažnom, osvježavajućem mirisu koji djeluje kao prirodni repelent protiv komaraca. Svojim antiseptičkim svojstvima, ulje eukaliptusa pomaže u zaštiti kože od uboda insekata i smanjenju iritacija. Studije su pokazale da ulje eukaliptusa može biti efikasno u odbijanju komaraca do nekoliko sati nakon nanošenja na kožu. Pored toga, može se koristiti u difuzeru ili raspršivaču za stvaranje zaštitne barijere u prostoriji.

Ulje lavande

Lavanda možda ima umirujuće djelovanje na ljude, ali ne i na insekte. Njezin blag, ali učinkovit miris čini je savršenim izborom za porodicu s malom djecom. Lavandu možete koristiti u difuzoru, spreju ili kao dio mješavine ulja za kožu.

Ulje čajevca

Njegov oštar, zemljani miris pomaže u odbijanju insekata i smanjenju rizika od uboda. Ulja čajevca na koži može pružiti zaštitu od komaraca, dok istovremeno pomaže u smirivanju eventualnih iritacija od prethodnih uboda. Također, može se dodati u sprej bočicu s vodom i koristiti za prskanje prostorija, stvarajući neprijateljsko okruženje za komarce.

Ulje limunska trava

Jedan od najpoznatijih repelenata, limunska trava se oduvijek koristi za zaštitu od insekata. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za prevenciju uboda. Posjeduje i smirujuće djelovanje, ali samo ukoliko se koristi u niskim koncentracijama, pa je koristite u difuzeru u sinegiji s drugim eteričnim uljima sličnog djelovanja (lavanda, mandarina, ylang-ylang itd.)

Kako koristiti eterična ulja za odbijanje komaraca

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti eterična ulja kako biste se zaštitili od komaraca:

  • Difuzor: Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u difuzor kako biste stvorili nevidljivi štit protiv komaraca u svom domu.
  • Sprej: Pomiješajte eterično ulje s vodom i malo alkohola u bočici sa sprejem i koristite ga na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
  • Losion za tijelo: Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u svoj omiljeni losion za tijelo i nanesite ga prije izlaska van.
  • Svijeće: Napravite svoje svijeće s eteričnim uljima kako biste osigurali dugotrajnu zaštitu tijekom večernjih druženja na otvorenom.

    Eterična ulja su prirodan, siguran i učinkovit način za zaštitu protiv komaraca tokom ljeta. Osim što će vas štititi od ugriza, eterična ulja će vašem prostoru i koži dati ugodan miris, a vašem umu potrebnu relaksaciju. Isprobajte neke od ovih preporuka i uživajte u bezbrižnim ljetnim danima i noćima. Na našem online shopu potražite visokokvalitetna Primavera eterična ulja – pogledaj ponudu.

    Primavera eterična ulja su 100 % čista i prirodna. Dobijaju se iz biljnog materijala iz organskog ili biodinamičkog uzgoja (Demeter kvalitete), divlje raslih biljaka ili konvencionalnog uzgoja, a iz biljaka se izdvajaju destilacijom vodenom parom, hladnim prešanjem ili ekstrakcijom organskim otapalom. Saznaj više kroz tekst Primavera – mirisno, organsko, eterično.