Šta bismo bili bez zdravog imunološkog sistema? Jedno je sigurno – često bolesni!
Pogotovo kada se val gripe ponovno približava, vrijeme je da posebno pogledamo na svog “čuvara zdravlja”. Pripremili smo pet činjenica o imunološkom sistemu koje možda niste znali.

Crijeva i imunološki sistem – jaki su samo zajedno

Crijeva i imunološki sistem usko su povezani. Ako je jedno od njih dvoje oslabljeno, drugo postaje takođe slabo. 60% svih naših imunoloških stanica živi upravo u crijevima.

Sreća štiti od bolesti

Pa, naravno da nije tako jednostavno. Međutim, istraživači sa Sveučilišta Wisconsin otkrili su da optimisti imaju jaču imunološku obranu. Na našu obranu tako utiču i osjećaji. Za to je odgovorno određeno područje mozga, prefrontalni korteks.

Previše čistoće je loše za naš imunološki sistem

Čista kuća bez klica san je mnogih – ali ne i imunološkog sistema. Ako imunološki sistem nije stalno zaokupljen novim izazovima, nije stimuliran i dugoročno je “nedovoljno izazvan”. Dakle, trening je važan i za imunološki sistem!

Spremni za odbranu posvuda – limfni sistem

Svako od nas ima 100-200 limfnih čvorova. Većina ih je na glavi, vratu i pazuhu. Limfni sistem sastoji se od limfnih čvorova i limfnih žila. Oni stvaraju mrežu žila koje filtriraju tkivnu vodu u našem tijelu, limfu. Uz to, oni odlažu patogene i degenerirane stanice.

Kuc kuc …

„..ovdje Timus.”
Timus je ‘trener’ imunoloških stanica, jer u timusu T limfociti, koji pripadaju stečenom imunitetu, uče razlikovati „uljeze” od vlastitih stanica organizma.

Za Orthomol pisao Robert Hoffmann.