Posljednje informacije govore da u svijetu ima  više od 400 miliona dijabetičara, a prognoza je da će ih u 2040. godini biti 642 miliona. Također se smatra da ovo nije konačan broj, jer analize pokazuju da na svijetu ima još 46,3% nedijagnosticiranih slučajeva. 

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovni od dijabetesa boluje oko 400 hiljada pacijenata. Podatak iz 2015. godine govori da u Bosni i Hercegovini ima 363.600 dijabetičara, što znači da više od 12 % odraslog stanovništva boluje od dijabetesa (20-79 godina). 

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada gušterača više ne može stvarati inzulin ili kada tijelo ne može dobro iskoristiti inzulin koji proizvodi. Inzulin je hormon kojeg proizvodi gušterača, a koji djeluje tako da omogućava da glukoza iz hrane koju jedemo prelazi iz krvotoka u stanice u tijelu da bi se proizvela energija. Sva hrana s ugljikohidratima razgrađuje se na glukozu u krvi. Inzulin pomaže glukozi ući u stanice i bude iskorištena. 

Nemogućnost proizvodnje inzulina ili njegove učinkovite upotrebe dovodi do povišenog nivoa glukoze u krvi (poznate kao hiperglikemija). Dugoročno su visoke vrijednosti glukoze povezane s oštećenjima u organizmu i zatajenjem različitih organa i tkiva. 

Postoje tri oblika dijabetesa: dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes. 

Dijabetes tipa 1 može se razviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće javlja kod djece i adolescenata. Kada imate dijabetes tipa 1, vaše tijelo proizvodi vrlo malo ili nimalo inzulina, što znači da su vam potrebne svakodnevne injekcije inzulina kako biste održavali razinu glukoze u krvi pod kontrolom.  

Dijabetes tipa 2 je češći kod odraslih i čini oko 90% svih slučajeva dijabetesa. Kada imate dijabetes tipa 2, vaše tijelo ne koristi dobro inzulin koji proizvodi. Osnova liječenja dijabetesa tipa 2 je zdrav način života, uključujući pojačanu fizičku aktivnost i zdravu prehranu. Međutim, s vremenom će većina ljudi s dijabetesom tipa 2 trebati oralne lijekove i / ili inzulin kako bi držali razinu glukoze u krvi pod nadzorom.  

Gestacijski dijabetes (GDM) je vrsta dijabetesa koja se sastoji od visoke razine glukoze u krvi tijekom trudnoće i povezana je s komplikacijama i kod majke i djeteta. GDM obično nestaje nakon trudnoće, ali pogođene žene i njihova djeca izloženi su povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.  

U cilju očuvanja zdravlja dijabetičara, pored propisane inzulinske ili neinzulinske terapije, obavezno je: redovno kontrolisanje vrijednosti šećera u krvi, fizička aktivnost i kretanje, kao i pravilna i zdrava ishrana. O svim ovim temama čitajte na našem blogu. 

*IZVOR: International Diabetes Federation, www.idf.org i www.diabetesatlas.org