Na početku našeg bloga, u cjelosti vam prenosimo intervju urađen za Weleda globalnu stranicu, a govori o iskustvima Weleda babice u njezi beba:

Intervju sa Christina Hinderlich

Kako da nježno očistim osjetljivu pelensku regiju i pružim joj odgovarajuću njegu? Kako da spriječim pojavu osipa na bebinoj guzi? Christina Hinderlich, naša babica, daje savjete i informacije za njegu ovog najosjetljivijeg dijela bebine kože.

Baby gets nappy changed

Kakva njega je potrebna pelenskom području?

CH: Pošto koža pelenske regije stalno dolazi u dodir sa urinom i fekalijama, a okruženje je toplo i vlažno, ona brzo može postati iziritirana ili upaljena. Preporučujem čišćenje toplom vodom i nekim bebi uljem, a nakon toga sušenje blagim tapkanjem.

Takođe je dobro da koža pelenske regije bude u kontaktu sa vazduhom: dozvolite bebi da se neko vrijeme migolji golišava. Ako se koža zacrveni, treba koristiti posebnu kremu. Zahvaljujući mješavini umirujućeg ekstrakta nevena i cink-oksida, Krema protiv pelenskog osipa od nevena je u mojoj praksi najpopularnija jer štiti i jača kožu.

Kako spriječiti crvenilo i osipe na bebinoj guzi?

CH: Tokom perioda u kojem vaša beba nosi pelene, na njenoj guzi se mogu pojaviti tačkice i bubuljice kao i blago ili jako crvenilo što nekad može biti bolno. Kada je ovo slučaj, bebe se obično bune prilikom mijenjanja pelena, ali čišćenje ove regije je veoma važno. Korišćenje mekanih krpica, na primjer parče muslina, može mijenjanje pelena učiniti prijatnijim za bebu. U ovom slučaju, takođe savjetujem čišćenje kože prvo mlakom vodom a zatim uljem. Ulje ostavlja tanak sloj na koži pa mijenjanje pelena čini malo ugodnijim za bebu i blagotvorno je za kožu.

Dok je koža iziritirana mijenjajte pelene barem na svaka dva sata i nekoliko puta tokom noći. Nakon čišćenja, bebinu guzu možete namazati kremom koja sadrži prirodna ulja i cink-oksid jednom ili dvaput dnevno. Ovo će pomoći koži da se brže regeneriše. Dozvolite koži da diše što je više moguće. Kada se ovo desilo mojoj djeci, ja sam isijecala dio vunenih hulahopki koji prekriva pelensku regiju tako da su im stomačić i noge bili utopljeni ali sam lako mogla da dođem do guze. Ako bol traje više od dva dana ili ako niste sigurni šta je u pitanju, potražite savjet od babice ili svog pedijatra. Iako su možda pitanja češća tokom prvih nedelja i mjeseci, ne oklijevajte da tražite savjet ili pomoć.

Sve bebe daju znake da im se „ide u WC“. Meškolje se, trude se da uspostave kontakt očima, unervoze se ili plaču.

Koje pelene su najbolje?

CH: Postoji mnogo različitih vrsta pelena: Od sveprisutnih jednokratnih pelena, preko pelena sa unutrašnjom platnenom postavom i vazdušastim spoljnim materijalom, do platnenih pelena sa zaštitnim vunenim gaćicama. Svaka porodica treba da pronađe onu varijantu koja je najbolja za njih – u pogledu novca i vremena. U svakom slučaju, predlažem one vrste pelena koje dišu.

Odrastanje bez pelena?

CH: “Komunikacija o eliminaciji” je izraz za metod po kome je djeci dozvoljeno da rastu bez pelena. Ovaj metod je postao naširoko popularan u Evropi prije početka 20. vijeka. Pa čak i danas, 75% svih beba na svijetu ne nosi pelene. „Komunikacija o eliminaciji“ nije edukacija o čistoći već o tome kako komuniciramo sa bebom. Sve bebe daju znakove da im „se ide u WC“. Meškolje se, pokušavaju da uspostave kontakt očima, unervoze se ili plaču. Ako roditelj zna da prepozna ove signale i postupi na odgovarajući način, mnogi problemi sa kožom pelenske regije mogu se izbjeći.