Rijetki se broj namirnica može takmičiti s mahunarkama u nutritivnom smislu. Bez obzira u kojem obliku dolaze (svježe, smrznute, konzervirane i sušene) mahunarke su bogate proteinima, složenim ugljikohidratima, vlaknima te brojnim vitaminima, mineralima i fitohemikalijama.

Ovih 4 supermahunarki se posebno izdvaja

Slanutak

Slanutak je odličan za probavno zdravlje. Konzumiranje male količine svakoga dana može i sniziti razinu lošeg kolesterola te poboljšati zdravlje srca. Bogat je vitaminima i mineralima. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku pomažu u izgradnji koštane strukture.

Grah

Grah je pun bjelančevina i vrlo zasitan, što ga u obrocima čini sjajnom zamjenom za meso. Siromašan je masnoćama i bogat prehrambenim vlaknima, a različiti oblici, teksture i okusi daju slobodu za eksperimentisanje sa receptima.

Leća

Leća je čudesan izvor bjelančevina i ugljikohidrata, a sadrži i dojmljivu razinu kalcija, željeza, fosfora i mnogih B-vitamina. Zbog visokog postotka vitamina B leća je bogata energijom te se savjetuje osobama koje su fizički aktivne.

Azuki

Ovaj je grah crvenkastosmeđe boje i slatkog, orašastog okusa. Najčešće se koristi u azijskoj kuhinji, a u Japanu je osobito popularan zbog svojstava poboljšanja zdravlja. Bogat je topivim vlaknima, ali i raznim hranjivim tvarima kao što su riboflavim, niacin, tiamin i kalij. Samo mala šaka azuki graha sadrži 100 posto preporučenog dnevnog unosa minerala u tragovima molibdena, koji pomaže detoksikaciji jetara.

Pripremiti mahunarke možete na više načina. Najpopularnije su, naravno, kuhane u raznim varivima ili zapečene s drugim povrćem u pećnici. Osim toga, probajte od mahunarki napraviti namaz, uvrstite ih u brojne hladne i tople salate ili od njih pripremite burgere.

Potražite na Health Movers shopu ili u Makrovita shopu.