Doktorica Maja Šlaković, specijalistkinja ginekologije i akušerstva, objašnjava deset najčešćih uzroka steriliteta i načina na koji se mogu tretirati. 

– Sterilitet se definira kao izostanak trudnoće nakon 12 mjeseci redovitih spolnih odnosa kod parova mlađih od 35 godina starosti, odnosno šest mjeseci kod onih iznad 35 godina – kaže dr. Šlaković. 

1. MUŠKI FAKTOR  

U 30 do 40 posto slučajeva u pitanju je muški faktor, koji se manifestira u smanjenom broju spermatozoida, smanjenju pokretljivosti spermatozoida, poremećenim oblicima spermatozoida kao i izostanku spermatozoida u ejakulatu. 

NAČIN LIJEČENJEA 

Dobra vijest je da se veliki broj uzroka muške neplodnosti može tretirati. Loša vijest je da muškarci, jednako kao i žene,  pate od emocionalnih posljedica. Prvi korak je da posjetite doktora ili urologa, kako biste dijagnosticirali problem. Jedan od postupaka koji se može provesti kod nedovoljnog broja spermija u ejakulatu jeste intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI), metoda vantjelesne oplodnje kojom se jedan spermatozoid injicira direktno u oocitu-jajnu ćeliju. Naime, spolnim odnosom tek svaki četvrti spermatozoid dopre do materične šupljine. Ubrizgavanje jednog spermatozoida, tzv ICSI, nekada može biti sve što vam treba.  

2. POREMEĆAJ FUNKCIJE I PROHODNOSTI JAJOVODA 

U jednakom procentu kao kod muškaraca uzrok steriliteta može biti i ženski faktor. Kod žena najčešći uzrok steriliteta je poremećaj funkcije i prohodnosti jajovoda ,što su posljedice infekcije najčešće uzrokovane Chlamidijom, postojanje endometrioze, prethodne vanmaterične trudnoće kao i eventualni prethodni hirurški zahvati u maloj karlici. 

NAČIN LIJEČENJA LIJEČENJA 

Dijagnoza se postavlja pomoću metode ispitivanja prohodnosti jajovoda (HSG), koja u nekim slučajevima može biti i terapeutska. Također, laparoskopija je metoda izbora u dijagnostičko terapijskom smislu. 

3. ENDOMETRIOZA 

Stanje kada se sluznica materice nalazi i van materične šupljine, najčešće u jajnicima ili jajovodima, te  u skladu s hormonskim promjenama krvari u vrijeme menstruacije, stvarajući endometriotične ciste, priraslice i upalni proces. 

NAČIN LIJEČENJA: 

Dijagnoza se postavlja ultrazvučno ili laparoskopski, a liječenje se provodi zavisno od veličine i lokalizacije konzervativno medikamentima ili hirurškim putem. 

4. POREMEĆAJI GRAĐE MATERICE 

Poremećaji građe materice, miomi, polipi, priraslice u šupljini materice. 

NAČIN LIJEČENJA 

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom, transvaginalnim crno-bijelim, color dopler i 3D ultrazvukom, a tretman je hirurški. 

5. POREMEĆAJI OVULACIJE 

Poremećaji ovulacije, odnosno njen izostanak, je odgovoran za 20-40 posto slučajeva ženskog steriliteta. U pitanju je hormonalni poremećaj, koji može u potpunosti ili djelimično onemogućiti sazrijevanje i otpuštanje jajne ćelije. 

NAČIN LIJEČENJA 

Dijagnoza se uspostavlja ultrazvučno i praćenjem hormonskog statusa. Liječenje se provodi raznim lijekovima u dogovoru s ginekologom i endokrinologom. 

6. SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA 

Ovaj sindrom se prezentira na različite načine, a tačan uzrok je nepoznat. Mnogi pacijenti koji ga imaju čak i ne znaju da ga imaju, obzirom da postoji široki spektar simptoma naizgled nepovezanih jednih s drugima, kao što su: nedostatak ovulacije, abnormalni menstrualni ciklus, prekomjerno povećanje tjelesne težine, akne, hirzutizam – pojačana dlakavost. 

NAČIN LIJEČENJA 

Tretira se pomoću lijekova za normalizaciju nivoa šećera u krvi, pravilnom dijetom i fizičkom aktivnošću, te stimulacijom ovulacije pomoću lijekova, u nekim slučajevima i hirurškom resekcijom ovojnice jajnika. 

7. OSTALI HORMONSKI POREMEĆAJI 

Hiperprolaktinemija, hipo i hiper tireoza, nizak progesteron, rana menopauza, dijabetes. 

NAČIN LIJEČENJA 

Dijagnoza se postavlja hormonskim statusom, metode liječenja variraju od davanja supsitucijskih hormona do eventualno hirurškog tretmana ukoliko postoje tumori koji luče višak hormona. 

8. POREMEĆEN BMI 

BMI – body mass index, prekomjerna ili nedovoljna tjelesna težina. 

NAČIN LIJEČENJA 

Terapija je adekvatan higijensko dijetetski režim. Žene se trebaju savjetovati o prehrani, odnosno o konzumaciji dodataka prehrani kao što su: riblje ulje, vitamin D, probiotici, visokokvalitetni prenatalni vitamini, koji mogu biti od pomoći čak i kad je problem muški faktor. 

9. ŽIVOTNA DOB ŽENE 

Žene se rađaju s određenim brojem jajnih ćelija i njihov broj konstantno opada. Osim što s godinama žene taj broj opada, paralelno opada i kvalitet jajnih ćelija. Žene se rađaju sa otprilike jedan do dva miliona jajnih ćelija i praktično svakog mjeseca njohov broj i kavlitet opada. Do puberteta ih ima 300.000, a samo oko 300 će s vremenom sazrijeti i biti oslobođeno kroz ovulaciju. 

NAČIN LIJEČENJA 

To je ireverzibilan proces koji se ne može tretirati, ali se pravilnim životnim navikama može utiecati na njega – npr.  prestanak pušenja, gubitak prekomjerne težine, tretiranje eventualnog problema sa štitnom žlijezdom, pravilna ishrana itd. Dakle, poduzimaju se svi oni koraci pomoću kojih će se osigurati što bolji kvalitet jajnih ćelija. 

10. IMUNOLOŠKI FAKTORI I NEOBJAŠNJENA NEPLODNOST 

Ovi faktori čine od 10 do 15 % uzroka neplodnosti. 

Dr Maja Šlaković, specijalistkinja ginekologije i akušerstva