Detoksikacija: Detoksicirajte tijelo kako biste dobili novu snagu

Detoksikacija je vrlo trendi – u supermarketima i kafićima nalazimo sve više grickalica, sokova i čajeva koji pomažu našem tijelu u detoksikaciji. No detoksikacija, također poznata kao “pročišćavanje”, zapravo nije novost. Umjesto toga, radi se o isprobanoj i provjerenoj metodi za promicanje zdravlja, čija historija seže u antiku i u najrazličitije svjetske kulture. Tek je izraz “detox” oživio tradicionalni “lijek za zdravlje”.

Ali čak i ako je u osnovi staromodan, detox je s razlogom i danas popularan, jer detoksikacija je važna za naše tijelo. Ono što mnogi ljudi ne znaju: naše tijelo ima posebne sposobnosti da se riješi toksina.

Najvažniji organ u procesu detoksikacije organizma je jetra. Odgovoran je za pretvaranje metaboličkih i otpadnih produkata te tako razgrađuje toksine. Oni mogu dospjeti u crijeva, između ostalog, putem žuči i biti izlučeni. Bubrezi su još jedan važan organ za detoksikaciju.

Mnoge štetne tvari izbacuju se iz tijela putem urina. Pluća se također detoksificiraju izdisanjem nekih metaboličkih otpadnih proizvoda kao plinova. Crijeva nisu odgovorna samo za probavu, opskrbu energijom i izlučivanje, već također igraju ključnu ulogu u detoksikaciji. U probavnom traktu se apsorbiraju hranjive tvari iz hrane, lijekovi, toksini itd.

Rabenhorst 5-dnevna dijeta trenutno je jedan od najtraženijih proizvoda

Rabenhorst 5-dnevna dijeta sokovima ima umirujuće djelovanje na tijelo, pomaže redovnom čišćenju organizma, regulisanju tjelesne težine, te izbacivanju toksina iz organizma.

Potpuno prirodni sokovi, njemačkog kvaliteta, uz raženi hljeb mogu osigurati vašem tijelu potrebne hranjive sastojke uz veoma nizak unos kalorija.

Tokom trajanja dijete sokovima preporučuje se veći dnevni unos količine vode, 2-3 litra čiste vode na dan.

Predviđeno trajanje dijete sokovima je 5 dana, ali naravno, ako je potrebno ista se može produžiti ili skratiti. Ovdje pročitajte iskustvo korištenja 5-dnevne dijete.

Rabenhorst detox dijeta
  • Doručak: 1,5 dl Rabenhorst soka i dvije kriške raženog hljeba.
  • Užina: 1,5 dl Rabenhorst soka i jedna kriška raženog hljeba.
  • Ručak: 1,5 dl Rabenhorst soka i dvije kriške raženog hljeba.
  • Popodnevna užina: 1,5 dl Rabenhorst soka i jedna kriška raženog hljeba.
  • Večera: 1,5 dl Rabenhorst soka i jedna kriška raženog hljeba.

Savjeti za podršku detoksikaciji

Čak i vrlo jednostavnim mjerama možete potaknuti detoksikaciju. Evo učinkovitih metoda:

Unesite aktivnost u svoj život: Krećite se što češće možete svaki dan (npr. brzo hodanje, vožnja bicikla, vježbe s utezima). Kada vježbate, koristite zalihe ugljikohidrata u vašim mišićima. Redovita tjelovježba je dobra za tijelo, ali i mentalno zdravlje.

Smanjite izloženost toksinima: dajte prednost hrani koja je uzgojena bez umjetnih gnojiva i pesticida. Obratite pažnju i na toksine u svakodnevnom životu, kako u sredstvima za čišćenje tako i u kozmetičkim proizvodima koje stavljate na kožu.

Preferirajte povrće, salate, voće, gljive, mahunarke, biljna ulja i omega-3 masne kiseline. Sve ovo treba imati glavnu ulogu u vašoj prehrani. Osiguravaju vlakna, vitamine i minerale. Na drugom mjestu su životinjske bjelančevine, na npr. mlijeko, sir, riba i meso.

Detoksikacija