Njemački patolog i biolog Paul Langerhans otkrio je da stanice gušterače uzrokuju lučenje inzulina, hormona koji pretvara glukozu u energiju. Te novootkrivene stanice izgledaju kao mali otoci, pa su same stanice dobile naziv Langerhansovi otočići. Hormon inzulin potiče od latinske riječi „insula“ što znači otok. Unutar Langerhansovih otočića razlikujemo dvije vrste stanica – alfa i beta stanice, dok su beta stanice uglavnom odgovorne za lučenje inzulina u našem organizmu.

INZULIN SE LUČI U DVIJE FAZE

Prva faza podrazumijeva lučenje većih količina inzulina kao reakciju na povećan nivo glukoze u organizmu koje je nastalo zbog konzumiranja hrane. Visok nivo inzulina u tijelu stimulira stanice mišića i jetre da upijaju glukozu iz krvi. Nakon toga opada nivo inzulina jer je i koncentracija glukoze u opadanju.

U drugoj fazi jetra otpušta šećer u krvotok što osigurava normalan rad organizma, odnosno stvara se energija.

Inzulin kontroliše nivo glukoze u krvi. Također utiče na mnoge metaboličke procese u tijelu i tjera određene stanične enzime da potiču mnoge procese kao što je glikogeneza. Ako se smanji nivo inzulina u tijelu, asimilacija glukoze neće se odvijati kako treba. Tijelo neće dobivati potrebnu energiju i pohranjivat će je kao masne stanice. Pored toga, povećane vrijednosti glukoze štete tijelu. Inzulin igra glavnu ulogu u sintezi DNK i replikaciji stanica.

Kad osoba oboli od dijabetesa, proizvodnja inzulina se smanji ili potpuno prestane. To može biti fatalno jer se glukoza u krvi ne pretvara u energiju koju tijelo zahtjeva. Zbog ovog razloga, nivo glukoze u krvi se mora kontrolisati stoga pacijenti oboljeli od dijabetesa trebaju inzulin i lijekove kako bi vodili normalan život.

KRATKE CRTICE O INZULINU

  • Dijabetes tipa 2 tokom godina napreduje te sam organizam stvara sve manje inzulina. Stoga je neophodno u terapiju uvesti inzulin u cilju postizanja optimalnih vrijednosti šećera u krvi.
  • Cilj terapije inzulinom je nadoknada oštećenog ili nedovoljnog djelovanja inzulina.
  • Terapija inzulinom se prilagođava svakom pacijentu te zavisi od njegovih životnih navika, uzrasta, tipa šećerne bolesti, toka bolesti, mogućnosti sprovođenja samokontrole šećera u krvi i slično.
  • Inzulinski preparat mora odrediti ljekar na osnovu svega navedenog. Moguće da će vam trebati određeno vrijeme dok se prilagodi doza inzulina vašim potrebama (takozvana titracija), stoga sarađujte sa ljekarom i pridržavajte se preporuka.
  • Inzulin se daje potkožno korištenjem inzulinskog pena.
  • Kod dijabetesa tipa 1, uobičajeno je korištenje 4 dnevne doze – prije svakog glavnog obroka i prije spavanja.
  • Obratite pažnju na eventualnu hipoglikemiju – stanje kada šećer u krvi naglo padne. Uobičajeni simptomi su: drhtanje, uznemirenost, preznojavanje, zamagljenje vida, ubrzan rad srce, nelagoda.
  • Kod ovakvih stanja, dobro je pri ruci imati Wellion tečni šećer Gold ili Orange čija će konzumacija jako brzo dovesti do otklanjanja simptoma hipoglikemije.
  • Propisani inzulin je potrebno čuvati na propisani način, stoga je neophodno da pročitate uputstvo za upotrebu. Također se informišite o načinu korištenja samog pena i određivanju doze samog inzulina. Ukoliko vam je potrebna pomoć, obratite se svom ljekaru, medicinskoj sestri iz dijabetološkog savjetovališta ili najbližoj apoteci.

APLIKACIJA INZULINA

Za aplikaciju inzulina neophodno je korištenje pen igala koje birate na osnovu debljine potkožnog tkiva. U tome će vam također pomoći vaš ljekar ili educirana medicinska sestra iz dijabetološkog savjetovališta.

Inzulin treba ubrizgati u potkožno, masno tkivo. Odatle se dalje absorbira u organizam, postižući željeni učinak na razinu šećera u krvi. Inzulin se slučajno može ubrizgati u mišić što se može desiti kada koristite dugačke igle, te ih treba izbjegavati. Inzulin slučajno ubrizgan u mišić može djelovati brzo i stoga dovesti do hipoglikemije. Formiranje ispravnog nabora kože može pomoći u izbjegavanju takvih slučajnosti.

APLIKACIJA INZULINA

SAVJET
Kristalizirani inzulin iz prijašnje injekcije može blokirati protok kroz iglu te dovesti do neprecizne doze inzulina. Koristite nove igle svaki put kao i različita mjesta uboda/ injektiranja, kako bi izbjegli nepotrebnu bol i lipohipertrofiju.

SAVJET PLUS
Pen igle su prilagođene za samo jedno korištenje. Kada koristite jednu iglu više puta, ona više nije sterilna te postoji veći rizik od pojave infekcije. Pen igla postaje tupa i gubi silikonski premaz. To može dovesti do nepotrebne pojave boli prilikom injektiranja.

PRAVILNO RUKOVANJE