Intervju sa doktorom Borisom Ilićem, subspecijalistom endokrinologije i dijabetologije.

Doktor Boris Ilić, specijalista je interne medicine, specijalista urgentne medicine, te subspecijalista endokrinologije i dijabetologije i dio je tima stručnjaka ustanove Plava Poliklinika – Plava Medical Group.

U nastvaku pročitajte intervju sa ovom mladim i uspješnim doktorom, čiji je rad i poseban pristup prepoznat od strane pacijenata.

Kada se rodila ljubav prema endokrinologiji i zašto baš ona?
Ljubav prema endokrinologiji se rodila tokom specijalizacije iz Interne medicine jer je endokrinologija spoj svih internistickih disciplina i daje mogućnost za temeljitu opservaciju pacijenta.

Kakva je svijest ljudi u našoj zemlji po pitanju kontrole dijabetesa?
Nažalost, svijest populacije u BiH u vezi kontrole dijabetesa je nedovoljno razvijena, što primjetim u svakodnevnom radu sa pacijentima. Zbog toga je naš zadatak da to promijenimo kroz edukaciju i preventivne preglede.

Kada je pravo vrijeme da pacijent dodje na prvi endokrinološki pregled?
Teško je definisati neko “pravo vrijeme” za endokrinološki pregled. Kod ženske populacije je to sigurno nešto ranije, jer su endokrinoloska oboljenja češća kod mladih žena (štitna, PCOS) nego u muškoj populaciji. Posljednjih godina imamo porast broja osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2 kod mladih ljudi, pa bi trebalo uraditi osnovne laboratorijske analize te indeks tjelesne mase prije 18 g.

Šta smatrate svojim najizazovnijim i najpozitivnijim iskustvom?
Najizazovnija iskustva podrazumijevaju svaku trudnicu koja ima neko prateće endokrinološko oboljenje jer su to dva pacijenta odjednom, a gdje je zbog trudnoće sužen terapijski izbor i referentne vrijednosti parametara koje pratimo su dosta uže nego kod “običnih” pacijenata. Najpozitivnija iskustva se odnose na svaku trudnoću koja ima “Happy End”.

Sa kojim problemima, tj. simptomima Vam se pacijenti najviše obraćaju za pomoć, savjet?
Najčešća oboljenja zbog kojih se pacijenti obraćaju su dijabetes, oboljenja štitne žlijezde i gojaznost.

Kako se gradi odnos sa pacijentom?
Da bismo izgradili pozitivan odnos sa pacijentom on mora da osjeti iskrenost i empatiju sa naše strane, jer je to osnova za razvijanje povjerenja, koje je potrebno za dugoročan odnos.

Koja je Vaša dnevna rutina, te šta Vas opušta?
Kao i kod svakog doktora, poslovne obaveze te kontinuirana edukacija zauzimaju najveći dio dana. Moj ventil za opuštanje su privatni plastenici i plivanje. Koliko god dan bude naporan čim uđem u plastenik zaboravim na sav dnevni stres i dobijem pozitivnu energiju koja mi je potrebna.

Da niste endokrinolog-dijabetolog šta biste bili?
Da nisam endokrinolog, vidim sebe u proizvodnji zdrave hrane i nutricionizmu.

Poruka za čitatelje našeg portala.
Budite umjereni u svemu što radite. Ravnoteža je sklad i red, ona je mir.