Tokom prvih šest mjeseci života bebe imaju tendenciju da budu prilično zdrave, zaštićene majčinim antitijelima koja su se prenijela tokom trudnoće i kasnije kroz majčino mlijeko. Pri rođenju djeca počinju svoj život u svijetu, što znači postupno odvajanje od majke. To počinje s prvim dahom i nastavlja se probavom, pokretom i kasnije govorom i mislima.

Nakon što se rode, bebe trebaju vremena da se prilagode svom okruženju sa svim svojim čulima, suočavajući se s mnoštvom novih utisaka. Zato trebaju toliko spavati tokom prvih mjeseci života, između 14 i 17 sati dnevno; njihov novi svijet se veoma razlikuje od onog u kojem su živjeli prije rođenja.

Umjesto umirujuće sigurnosti, ugodne bliskosti i toplote u majčinoj utrobi, bebe se sada susreću s ogromnim prostranstvima, upoznaju osjećaje hladnoće i gladi, percipiraju mirise i čuju sve zvukove nefiltrirane. Roditelji se također moraju prilagoditi ovoj novoj situaciji i upoznati se s bebom. To zahtijeva strpljenje – ne samo sa vašim djetetom, već i sa samim sobom. Babica, savjetnik za dojenje, patronažna sestra ili dobri prijatelji koji imaju djecu mogu biti izvori podrške i mogu vam pomoći u jačanju vašeg samopouzdanja.

Za što bolju i lakšu adaptaciju bebe na novo okruženje, kao i savladavanje bebinih kolika, vjetrova, pelenskog osipa Weleda je kreirala proizvode koje vam predstavljamo u nastavku.

Bebine kolike i zarobljeni vjetrovi

Normalno je da bebe doživljavaju povremeno zarobljene vjetrove, propraćene tvrdim abdomenom i plakanjem – to su sve izazovi prilagođavanja novom okruženju.

“Prava” nadutost, međutim, puno je rjeđa. U tom slučaju, trbuh postaje tvrd i proširen, crijeva ne stvaraju zvuk, a gasovi ne prolaze lako. Često i stolica ima neuobičajen, “gori” miris. Uzrok nadimanja je često nedostatak “dobrih” bakterija (takođe znanih kao crijevna flora ili mikrobiomi) u crijevima. Nakon što je uspostavljena ravnoteža – što je takođe podržano kroz dojenje – vjetrovi se povlače ili potpuno nestanu. U osnovi, važno je da dijete dojite kad god to želi. To može biti svakih 30 minuta, ili nakon pet sati. U konačnici, dojenje je više od pukog zadovoljavanja gladi. Ono pruža intimu, sigurnost i zadovoljava osnovne potrebe bebe.

Masaže stomačića mogu pomoći umirivanju nemirnih beba koje doživljavaju poteškoće prilagođavanja ili nadutosti. Masaže se trebaju izvoditi u mirnom okruženju, a najbolje je koristiti ulja koja su tradicionalno dokazana kao dobra za bol u stomaku. Ali budite oprezni prilikom davanja čaja mališanu. Svaki gutljaj je korak bliže odvikavanju. Tijelo majke može dobiti pogrešan signal o tome koliko mlijeka beba stvarno treba. Čaj za piće takođe može dovesti do “zbunjenosti bradavicom” u kojem beba ima poteškoća pri zapinjanju i sisanju kada ponovo doji. U ovom slučaju, roditelji treba da konsultuju babicu, konsultanta za laktaciju ili pedijatra sa znanjem o dojenju.

Nježna masaža prirodnim bebi uljem utopljava i opušta bebu, pomaže joj pri varenju i sprječava stvaranje gasova.

Kupanje i njega lica

Čišćenje i kupanje bebe je ključan dio dječije njege, a uz puno nježnosti i temeljit pristup može biti vrlo ugodno iskustvo za roditelje i bebu.

Šampon i losion od nevena čisti, njeguje kožu i štiti je od isušivanja. Održava zaštitni sloj kože, čini kosu lakom za češljanje i ne iritira oči, a bebin prirodni miris ostaje netaknut. Šampon i losion za pranje nije sapun, a idealan je i za odrasle osobe s osjetljivom kožom. Pokazuje vrlo dobru toleranciju na koži, čak i kod izrazito osjetljive kože i tjemenjače.

Pomozite bebinoj koži da osposobi svoje zaštitne funkcije uz malu pomoć prirode. Nježna krema čini bebino lice baršunastim. Lagana je i posebno kreirana za bebino lice sa bademovim uljem, koje pruža koži posebno mnogo vlažnosti. Krema se lako i brzo nanosi i dobro upija, te je pogodna za korištenje od prvog dana života.

Pelenski osip

Iznenađujuće, nježna koža bebine guze može izdržati mnogo, i ne može se lako iritirati kratkotrajnim kontaktom sa urinom i stolicom. Međutim, ako dođe do upalnog osipa, s crvenilom, čirevima ili čak krvarenjem, bebina guza treba biti izložena svježem zraku što je više moguće, kako bi se pogođeno područje moglo izliječiti. Krema protiv pelenskog osipa takođe pomaže koži da se regeneriše, te sprječava svrbež. Promjena vrste pelena takođe može biti od koristi.

Ove se preporuke odnose i na druge uzroke pelenskog osipa kod bebe, kao što je gastrointestinalna infekcija koja nepovoljno mijenja crijevnu floru, rast zubića ili probava prvog kiselog voća.

Na prirodan način, krema protiv pelenskog osipa, štiti osjetljivu kožu u području pelena. Sprječava nastanak rana, djelotvorno njeguje kod iritirane kože i crvenila. Bademovo i susamovo ulje iz kontrolisano-bioloških uzgoja njeguju i pospješuju regeneraciju kože. Čisti pčelinji vosak i vuneni vosak pružaju cjelokupnu zaštitu. Ekstrakt iz kontrolisano-bioloških uzgoja nevena i kamilice djeluje na kožu umirujuće i ublažavajuće. Ne sadrži sintetičke arome, bojila i konzervanse, kao ni sirovine zasnovane na bazi mineralnih ulja. Dermatološki dokazana, vrlo dobra podnošljivost i kod visokoosjetljive kože i neurodermitisa.

Nelagode sa rastom zubića

Kad djeca klonu s prvom groznicom i pokazuju znakove razdražljivosti sa približno šest mjeseci, razlog će se uskoro pojaviti – dolazak prvog zuba. Zubić mora proći dug put kroz vilicu i može potrajati mnogo sedmica, mjeseci ili čak godinu dana prije nego što konačno izraste. Tokom tog vremena, organizam je jako usredotočen na promjene koje se javljaju unutar vilice. Djeca tada postanu sklonija prehladi, kašlju i groznici. Ponekad i drugi kraj probavnog sistema reaguje na promjenu, u obliku pelenskog osipa.

Bol pri rastu zubića nije bolest, ali dobijanje zuba označava sljedeći veliki korak u odvajanju djeteta od njegove majke. U ovoj fazi, majčino mlijeko treba nadopuniti čvrstom hranom kao što su kaša i prvo voće koje dijete može sažvakati svojim prvim zubima. Nije slučajno što se ova bol pojavljuje kada se djeca u procesu testiranja prvih fizičkih kretanja. Prvi zubi obično dolaze kada dijete počinje da puže. Dok nauče hodati, sa oko 15 mjeseci, bebe u prosjeku imaju osam zuba. Prva faza autonomije obično započinje nakon što su stigli svi dječji zubi, oko dvije godine starosti.