Da li alkohol u kozmetici isušuje kožu i trebamo li ga izbjegavati po svaku cijenu?

Obzirom da su Weleda i Dr Hauschka zaštitni brendovi Health Movers-a osvrnut ćemo se najviše na ova dva proizvođača i način na koji oni pristupaju proizvodnji, odabiru sasatojaka kao i certifikatima koje posjeduju.

Dr Hauschka recepture temelje se na visokom kvalitetu prirodnih sirovina i na pažnji koja je posvećena njihovom uzgoju i obradi. Kod biološko-dinamičkog uzgoja, tlu se daje čak i više nego što se od njega uzima. U kozmetici Dr. Hauschka povezujemo sastojke u kompleksne kombinacije koje predstavljaju više od samog zbira njihovih sastavnih dijelova. Jedinstven kvalitet naših proizvoda koji podstiče kožu na sopstvenu aktivnost proizlazi tek iz skladnog nadopunjavanja sastojaka i ritmičnog postupka proizvodnje.

Jer vaša se koža može hraniti i obnavljati sopstvenim snagama. Dr Haushcka kozmetika ne preuzima te zadatke na sebe, nego joj pomaže da sama ponovno uspostavi ravnotežu.

Weleda uglavnom koristi biljne ekstrakte ili biljna ulja kao aktivne sastojke. Da li su biljni ekstrakti uvijek prirodni? U osnovi ne koristi se biljka kao cjelina – iz nje se izdvajaju ljekovite tvari tokom ekstrakcije i tako se njeni sastojci mogu prenijeti na ekstrakt. Ovo naravno zavisi i od agensa koji se koristi za ekstrahovanje. Weleda uglavnom koristi vodu, biljna ulja i etanol. Transformacija koja se ne događa u prirodi – moglo bi se reći. Norma prirodne kozmetike NATRUE, prema kojoj je Weleda certificirala više od 100 prirodnih kozmetičkih proizvoda, uspostavila je stroge kriterije koji definišu prirodnu kozmetiku na sve konfuznijem tržištu.

Mnogi proizvodi koji se deklarišu na tržištu sa „priroda“ i „prirodnim“ ne ispunjavaju uslove da budu NATRUE certifikovani, jer sadrže sirovine dobijene iz mineralnih ulja, silikona, genetski modifikovanih organizama, jonizirajućeg zračenja ili sintetičkih masti i mirisa, što standard zabranjuje.

Ovo je ujedno i razlog zašto ne možemo očekivati da proizvodi koji se na ovaj način proizvode imaju miris kao oni koji nisu certificirani jer su mirisi kod njih vještački dobijeni.

Može li alkohol u kozmetici isušiti kožu?

Razblažena alkoholna mješavina služi kao medij za ekstrakciju kod puno ljekovitih biljaka koje se upotrebljavaju u kozmetici. Zbog toga je alkohol sastojak brojnih kozmetičkih preparata Dr. Hauschka i Weleda.

Stalno nailazimo na tvrdnje da alkohol zbog isušujućeg djelovanja nije prikladan za osjetljivu i suhu kožu. Te tvrdnje imaju historijske uzroke. Prije su se upotrebljavale vodice za lice i tonici sa visokim postotkom alkohola, a koža se temeljito čistila pamukom natopljenim u takvu otopinu. Pri takvoj upotrebi alkohol skida dio prirodne masnoće kože. Slabi barijera kože te se ona može isušiti.

Uzmimo za primjer tonik za lice Dr. Hauschka koji se ne koristi za čišćenje/trljanje kože, nego se prskanjem nanosi direktno na lice i samo blago utapka. Tako alkohol sadržan u njemu može razviti svoje željeno tonizirajuće djelovanje i ispariti zbog tjelesne toplote pri čemu ne oduzima masnoću kože.

Dr. Hauschka alkohol ne djeluje isušujuće niti kao sastojak dnevnih krema. On je tu samo dio kompozicije raznih njegujućih i hidratizirajućih elemenata te je u prisutnoj koncentraciji isprobani kozmetički sastojak.

Weleda koristi alkohol uglavnom zbog njegovih ekstraktivnih i očuvalnih svojstava; takođe pomaže konzistenciji i podiže miris. Alkohol koji se koristi u Weleda proizvodima je etilni alkohol fermentacije koji se proizvodi od organske pšenice. Weleda ne koriste propil alkohol koji je dobiven iz nafte i koji tijelo ne može razgraditi.

Alkohol ima neke koristi za kožu; to je blago dezinfekcijsko sredstvo, a istovremeno hladi. Sadržaj alkohola u proizvodima Weleda Body Therapy ne uništava prirodni masni omotač kože.

Mnogo je članaka na ovu temu, a naši brendovi se koriste kao primjer pa tako prenosimo dio iz članka na sličnu temu:

„Brendovi za prirodnu njegu kože poput Welede i Dr Hauschka koriste prirodni (pa čak i organski) alkohol u svojim proizvodima. U prirodnoj njezi kože često ćete vidjeti porijeklo korištenog alkohola navedeno na etiketi. Obično se kaže nešto poput „organskog etanola“ ili „alkohola, biljnog porekla / derivata“.

Kao i sve u životu, tema oko alkohola u kozmetici nije crno-bijela. Potrebno je kao i u svemu sagledati informacije i činjenice iz svih uglova prije nego tvrdo i isključivo zastupamo jedno ili drugo mišljenje.