Koža je najveći organ u ljudskom tijelu koji reaguje na vanjske podražaje poput vrućine, hladnoće, dodira, užitka i boli. S jedne strane, meta je brojnih autoimunih reakcija, a s druge strane važna je za pravilan tok odbrambenih reakcija protiv štetnih faktora okoline.

Po trenutnim statistikama, atopijski dermatitis (AD), poznat i kao atopijski ekcem, postaje sve veći problem današnje populacije.

Atopijski dermatitis je hronična upalna bolest s genetskom osnovom i multifaktorskom etiologijom u kojoj cijeli niz pojava povezanih s patomehanizmom i liječenjem nije u potpunosti shvaćen. To znači da se ova bolest trenutno ne može u potpunosti izliječiti, već samo ublažiti. Jedan od osnovnih simptoma atopijskog dermatitisa (AD) je izrazito suha koža (kseroza). To je uglavnom rezultat genetski uvjetovanih poremećaja strukture i funkcije epidermalne barijere uz povećan transepidermalni gubitak vode (TEWL). Potrebno je naglasiti i značaj poremećaja stanja mikrobioma kože što utiče na pojavu hroničnih i ponavljajućih upala kože kod pacijenata s atopijskim ekcemom. Stoga je pravilna njega atopične kože iznimno važna, kao osnova lokalne terapije neophodne za poboljšanje kliničkog stanja pacijenta.

Pravilna njega

Najvažniji element pravilne njege kod atopijskog dermatitisa je ispravno pranje kože i primjena hidratantnih i podmazujućih preparata nekoliko puta dnevno. Zbog stalne podložnosti za razvoj upale, u razdobljima remisije i pogoršanja dermatološkog stanja treba provoditi odgovarajuće postupke njege. Redovito kupanje atopijske kože ima umirujuće i antipruritično djelovanje i dovodi do pravilnog čišćenja ljuskica, krasta i ostataka lijekova za lokalnu primjenu. Kupka vam također omogućuje djelomično uklanjanje bakterija s površine kože, što zauzvrat smanjuje rizik od upale i infekcija. Kod atopije se preporučuje upotreba preparata za pranje sa pH 5,5, koji vlaženjem i podmazivanjem kože dodatno pomažu u kontroli svraba, te smanjuju potrebu za upotrebom Lokalnih protivupalnih preparata.

Osnovna kozmetika koja se preporučuje u lokalnom liječenju atopijskog dermatitisa su i emulzije vode/ulja, koje sprječavaju epidermu da izgubi vodu i održavaju hidrataciju. Ovi preparati se preporučuju posebno pacijentima sa subakutnim kožnim stanjima, jer dodatno pružaju efekat hlađenja.

Pravilna ishrana

Kožni simptomi kao egzacerbacije atopijskog dermatitisa izazvane hranom javljaju se i kao rezultat reakcije IgE-ovisnih i IgE-neovisnih antitijela (imunoglobulini). Zbog toga se neke reakcije javljaju unutar nekoliko minuta ili sati nakon konzumiranja određene hrane, dok drugima treba nekoliko dana. U liječenju atopijskog ekcema, a ujedno i ublažavanju jakog svrbeža, pravilna prehrana je vrlo važna, i podrazumjeva eliminiraciju alergenih namirnica. Sistem od devet randomiziranih ispitivanja pokazao je da je uklanjanje kokošjeg jajeta iz prehrane pacijenata sa specifičnim anti-IgE anti-alergenom imalo vrlo pozitivan učinak na stanje njihove kože. Američka dermatološka akademija također preporučuje isključivanje kokošjih jaja iz prehrane pacijenata s atopijskim dermatitisom s klinički dokazanom alergijom na jaja. Nekoliko je studija također pokazalo poboljšanje stanja atopične kože nakon suplementacije uljem jetre bakalara, vitaminima D i E.

Izbjegavanje stresa

Simptomi atopijskog dermatitisa također se mogu pogoršati pod utjecajem turbulentnih emocija i stresa. Psihološki stres utječe na neuroendokrini i imunološki sistem, a također mijenja i funkciju kožne barijere (što rezultira atopijom). Ova zapažanja čine osnovu psihološkog modela u kojem stres ima višefaktorski učinak na AD, a bolest utječe na emocionalno stanje pacijenta. Studije su pokazale vezu između faktora stresa i pogoršanja stanja pacijenata. Stoga je ljudima koji pate od kontaktnog ekcema jako važno izbjegavati stres, odmoriti se i regenerirati tijelo i um. Pacijenti s AD -om trebali bi pronaći način psihološkog opuštanja, kao svakodnevnim šetnjama ili izletima izvan grada.

Odgovarajuća odjeća

Neke vrste materijala poput poliestera, vune, najlona, ​​viskoze ili debelog lana doprinose pogoršanju simptoma bolesti – nadražena i bolesna atopična koža ih ne voli jer je iritiraju. Važno je nositi prozračnu pamučnu odjeću koja je što je moguće manje obojena, bez debelih šavova koji mogu iritirati kožu. Ova odjeća također omogućava pristup zraka tjelesnim lezijama, što je važno za samo liječenje.

Fototerapija

Kod atopične kože, obično dolazi do izrazitog poboljšanja nakon umjerenog izlaganja suncu. Ovakva koža obično pozitivno reagira na izlaganje sunčevoj svjetlosti, pogoršanje lezija opaža se samo kod jako malog broja pacijenata. Ultraljubičasto zračenje koje se koristi u fototerapiji daje vidljive rezultate u liječenju kontaktnog ekcema. Zračenje kože UVA i UVB zračenjem uzrokuje nestanak kožnih promjena koje prate atopijski dermatitis, kao i povlačenje upornog svrbeža.

Poštivanje gore navedenih pravila može značajno poboljšati stanje kože i dobrobit pacijenata sa atopijskim dermatitisom, a time kvalitetu života.