Šta je dijabetička retinopatija?

Dijabetička retinopatija je stanje oka koje je uzrokovano visokim nivoom šećera u krvi, a koji oštećuje krvne žile smještene duboko u oku. To dovodi do krvarenja i uzrokuje iskrivljen ili mutan vid kad dostigne kasne faze. Dijabetička retinopatija je jedan od najčešćih uzroka oštećenja vida ili sljepoće kod odraslih i glavni je uzrok gubitka vida kod osoba oboljelih od dijabetesa. Naš zadatak je podići svijest javnosti kako bi se izbjegla prijetnja sljepilom do koje dijabetes može dovesti.

Osnovi dijabetičke retinopatije

Dijabetička retinopatija jedna je od najčešćih i najozbiljnijih komplikacija dijabetesa tipa 1 kao i tipa 2. Smatra se da je dijabetes glavni uzrok retinopatije. Ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 1 više od dvadeset godina podložni su nekom stepenu ovog očnog stanja. Preko 60% onih koji 20 godina žive sa dijabetesom tipa 2 također su skloni tome.

Kada se razvije dijabetička retinopatija ona predstavlja veliki rizik da ukoliko se ne liječi na vrijeme može doći do gubitka vida. Simptomi dijabetičke retinopatije uključuju pojavu “mreže ili mušica”, zamagljen vid, oštećen vid, kontrasta dupla slika i tamna ili prazna područja u vidu.

5 činjenica o dijabetičkoj retinopatiji

1. Dijabetička retinopatija može dovesti do sljepoće

Dokazano je da je dijabetička retinopatija jedan od vodećih uzroka sljepila kod odraslih širom svijeta. Broj slučajeva gubitka vida u svijetu uzrokovanih dijabetičkom retinopatijom daleko premašuje broj uzrokovanih bilo kojom drugom bolešću. Procjene su da je oko 33% od 283 miliona pojedinaca koji pate od dijabetesa pogođeno ovim stanjem oka. Dakle, svaka treća osoba koja boluje od dijabetesa će dobiti neku formu komplikacija na oku.

2. Rizik od dijabetičke retinopatije direktno je vezan s trajanjem dijabetesa

Dokazano je da će 25%, 60% i 80% pacijenata sa dijabetesom tipa 1 vjerovatno razviti stanje retinopatije nakon 5 odnosno 10 ili 15 godina života s tom bolešću. Što je više osoba sa dijabetesom svjesno svoje bolesti i njenog trajanja, to su veće šanse da izbjegnu dijabetičku retinopatiju.

3. Rizikofaktori koji doprinose dijabetičkoj retinopatiji

Pušenje, hipertenzija, nefropatija, anemija i loša kontrola šećera u krvi povezani su s napredovanjem ove bolesti. Svijest o uticaju takvih faktora pomaže ljudima da u svom životu poduzmu odgovarajuće mjere kako bi spriječili dijabetičku retinopatiju i smanjili njezino napredovanje. Pacijenti moraju biti svjesni da je kontrola nivoa šećera u krvi i krvnog tlaka ključna ne samo za smanjenje rizika od dijabetičke retinopatije, već i za usporavanje njenog napretka. Intenzivna kontrola nivoa serumskih lipida i nivoa glukoze u krvi pomaže u održavanju napredovanja retinopatije.

4. Rutinski pregledi mogu smanjiti rizik od sljepoće

Gubitak vida uzrokovan dijabetičkom retinopatijom može se spriječiti ranom dijagnozom bolesti i pružanjem adekvatnog liječenja. Ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem, kao i naknadnom njegom, nevjerovatnih 90% rizika od sljepoće može se smanjiti.

Kada imate dijabetes tipa 1 ili tipa 2, morate redovno pregledavati oči. Učestalost rutinskih pregleda mora se zasnivati na težini retinopatije tokom dijagnoze. Ukoliko nemate znakove retinopatije: obavezan je pregled oka sa širenjem zjenica jedan puta godišnje. Obično će ljudima s naprednom retinopatijom trebati češći pregled. Redovni pregled omogućava ranu dijagnozu i liječenje, čime se značajno smanjuje rizik od trajnog sljepila.

5. Poznavanje osnovnih postupaka dijagnostike i liječenja oka je zadatak svake osobe oboljele od dijabetesa

Da bismo znali kada se javiti na pregled, kakve odluke u saradnji sa svojim retinologom donijeti (retinolog je doktor koji se bavi liječenjem dijabetičke retinopatije), te kako odabrati doktora koji će vas liječiti potrebna je značajna edukacija o oboljenju oka koje uzrokuje dijabetes. Ovo zahtijeva detaljno znanje o dijabetičkoj retinopatiji i njenim postupcima liječenja, ali i načinu života koji će vam omogućiti dobar vid dosta dugo. Dijabetička retinopatija ima nekoliko različitih faza koje se svrstavaju u blage, umjerene i napredne. Opcije liječenja variraju od stepena bolesti kada se javite doktoru. Uobičajene mogućnosti liječenja su lasersko liječenje, lijekovi koji se daju pred oka u oko kao i operativni zahvati.

Kada ste posljednji put bili na detaljnom pregledu vašeg oka? Ako je odgovor više od godinu dana već planirajte naredni pregled.