Zobene pahuljice su složeni ugljikohidrati koji ispunjavaju nutritivne vrijednosti. Bogate su sa nekoliko vitamina i minerala, uključujući bakar, magnezij i cink, te se mogu se pohvaliti impresivnom količinom vlakana u svakoj porciji. Zob je opširno proučavana, što je dokazalo da ima brojne zdravstvene prednosti kada se uključi u dobro izbalansiranu ishranu. Može podržati uravnotežen nivo šećera u krvi, zdravlje srca, pomoći u kontroli težine i zdravlju crijeva. Iako zobene pahuljice mogu biti hranljiv obrok same po sebi, uključivanjem određenih dodataka možete napraviti pravi zdravi doručka. Mogućnosti su beskrajne, pa mašti na volju. Bauckhof zobene pahuljice su bez glutena i iz kontrolisanog organskog uzgoja.
Evo najzdravijih dodataka za jutarnju činiju zobenih pahuljica.
- Bademov puter
Dodavanje bademovog putera u zobene pahuljice daje kremastu teksturu, a istovremeno i povećanje hranljivih materija. Jedna kašika bademovog putera obezbjeđuje 3 g proteina i nešto manje od 9 g zdravih masti. Bademov puter je bogat mononezasićenim mastima, za koje se pokazalo da poboljšavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od koronarne bolesti srca. Osim toga, sadržaj masti u njemu pomaže u utaživanju gladi i održavanju sitosti između obroka.
- Puter od kikirikija
Dodavanje putera od kikirikija zobenoj kaši je brz i jednostavan način da uživate u ukusnom i hranljivom doručku. Dodavanjem 1 kašike putera od kikirikija dodaje se 3,6 g proteina i 8 g masti u zobenu kašu koja je već bogata hranljivim sastojcima. Daje kremastu teksturu i duže nas drži sitima.
Predlažemo da probate Monki namaze izrađene od sastojaka uzgajanih organskim metodama.
- Chia sjemenke
Chia sjemenke su možda male, ali su pune nutritivne vrijednosti. Dodavanje jedne kašičice u činiju zobenih pahuljica može se značajno poboljšati hranljivost zobene kaše. Chia sjemenke sadrže malo ugljikohidrata i kalorija, ali su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline poznate su po borbi protiv upala, dok vlakna podržavaju zdravlje crijeva i sprječavaju zatvor. Chia sjemenke također sadrže antioksidanse koji se bore protiv oksidacije i pomažu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.
- Sjemenke lana
Laneno sjeme je kultura vlakana koja je bogata biološki aktivnim spojevima koji nude mnoga nutritivna svojstva i prednosti. Sadrže vlakna i moćne omega-3 masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Redovna konzumacija lanenog sjemena može poboljšati vaš krvni pritisak. Miješanje mljevenog lanenog sjemena u zobene pahuljice dobijate okus orašastih plodova i gustu teksturu.
- Borovnice
Borovnice su voće bogato hranjivim tvarima prepuno antioksidansa koji podržavaju zdravlje srca i kognitivne funkcije. Niskokalorične su i bogate vlaknima, koja podržavaju sitost i poboljšavaju zdravlje crijeva. U kombinaciji sa zobenim pahuljicama, borovnice čine nutritivno uravnotežen doručak. Njihova boja vizualno će uljepšati obrok, a slatki okus se savršeno uklapa sa zobi – uživanje za sva čula.
- Javorov sirup
Mala kapljica javorovog sirupa može biti veoma dobra u zdjeli zobene kaše. Njegov slatki okus dobro se miješa s običnom zobi, stvarajući sladak i ukusan početak vašeg jutarnjeg obroka. Osim toga, javorov sirup ima niži glikemijski indeks od šećera, što znači da neće tako brzo uticati na nivo šećera u krvi.
- Narezani bademi
Narezani bademi su zgodan način za dodavanje nečeg hrskavog u mekanu zdjelu zobenih pahuljica. Bademi su bogati vitaminom E, magnezijem, kalcijem i fosforom. Orašasti plodovi također su bogati zdravim mastima, koje podržavaju različite tjelesne funkcije i neophodne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima. Zdrave masti također pomažu da ostanete siti između obroka.
- Tamna čokolada
Tamna čokolada se često naziva funkcionalnom hranom, jer istraživanja i dalje naglašavaju njene brojne zdravstvene prednosti. Njene mnoge bioaktivne komponente podržavaju cjelokupno zdravlje i štite od mnogih hroničnih bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada se dobro slaže sa običnom zobi. Daje novi okus jutarnjem obroku, a istovremeno pojačava antioksidanse. Osim toga, nije previše slatka, pa se dobro slaže s drugim sastojcima ako u zobenu kašu dodate više sastojaka.
Probajte Rapunzel tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 85% ukupne suhe tvari kakaovih dijelova.
- Listići kokosa
Listići kokosa daju tropski okus i hrskavost običnoj zdjeli zobenih pahuljica. Kokos je bogat trigliceridima srednjeg lanca, koji nude zdravstvene prednosti kao što su podrška u kontroli težine, poboljšanje imuniteta, podrška zdravlju srca i poboljšanje pamćenja. Također su bogati esencijalnim mineralima, kao što su mangan i bakar, koji podržavaju mnoge biološke funkcije. Listići kokosa daju dašak slatkoće bez potrebe za dodatnim šećerom ili vještačkim zaslađivačima.
- Banane
Banane su osnovni sastojak zobenih pahuljica. Daju dodatnu količinu hranljivih tvari, jer su bogate kalijem i drugim vitaminima i mineralima. U kombinaciji sa zobi, one su jako važne za zdravlje probave i daju trajnu dnevnu energiju. Osim toga, opcije su beskrajne!
- Cimet
Obične zobene pahuljice su odlično platno za kreativnost u kuhinji. Odlično se slažu sa raznim začinima, posebno cimetom. Bez obzira na doba godine, malo cimeta na zdjelu zobenih pahuljica stvara topli i praznični osjećaj. Cimet se također dobro uklapa s ostalim voćem. To je ukusan začin koji nudi širok spektar zdravstvenih prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema, kognitivne funkcije i centralni nervni sistem.
Naš prijedlog je Lebensbaum cimet ceylon.
Trebaš ideju za ručak ili večeru – osvježi jelovnik sa ovih 10 namirnica!